28 C
Willemstad
• zondag 23 juni 2024

Extra | Journaal 21 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, June 20, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 20 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, June 19, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 19 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, June 18, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Pisas: Ik geef nog één kans, grijp die

HomeNieuwsGezondheidAntilliaansDagblad | Pisas: Ik geef nog één kans, grijp die

Regering wil geen strengere maatregelen nemen

Premier Gilmar Pik Pisas | Antilliaans Dagblad

Willemstad – De Curaçaose bevolking krijgt nog één kans zich wél te houden aan de covidmaatregelen. Alleen als iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt, lukt het de cijfers weer onder controle te krijgen.

Op die manier heeft premier Gilmar Pisas (MFK) gisteren, in zijn hoedanigheid van minister van Algemene Zaken en opperbevelhebber in deze crisis, de bal bij de burger gelegd. Dus is het dringend verzoek opnieuw om afstand te houden van anderen, drukte te vermijden en de hygiëneregels in acht te nemen. De avondklok is vervroegd naar 1.00 uur in de nacht en de eerder ingevoerde maatregel van groepen van maximaal vier mensen op straat en bij het strand blijft van kracht. Werkgevers wordt gevraagd om werknemers zo veel mogelijk thuis te laten werken. ,,Ga niet zomaar de straat op”, zei premier Pisas gisteren tijdens een buitengewone persconferentie. ,,Doe wat je moet doen en ga terug naar huis.”

De regering wil geen strengere maatregelen nemen die de toch al kwetsbare economie van het eiland opnieuw een knauw geven. De situatie is alarmerend, geeft Pisas toe. De Curaçaose premier ziet als lichtpuntje dat het aantal opnames in het Curaçao Medical Center (CMC) tot nu toe laag is gebleven. Maar zoals bekend zijn de gevolgen voor ziekenhuizen wereldwijd pas enkele weken tot een maand na een opleving van de coronabesmettingen te zien.

Anders dan tijdens de eerdere lockdown in april dit jaar, heeft de regering niet de financiële ruimte om het economisch verkeer plat te leggen. Dit eerste kwartaal van 2022 is er geen liquiditeitssteun van Nederland. Vooralsnog blijft het dan ook bij het vervroegen van de avondklok naar 1.00 uur ’s nachts. Dat betekent dat horecagelegenheden uiterlijk 24.00 uur de deur moeten sluiten. Serveren van eten en drinken mag alleen aan gasten die aan een tafeltje zitten met maximaal vier personen. Ook zijn er strengere regels voor het organiseren van activiteiten en evenementen.

Maar daarnaast is een groot draagvlak onder de bevolking essentieel. De dramatische oproep in een Relato di Dia van 22 december om de regels op te volgen, heeft geen gehoor gekregen. De waarschuwingen zijn in de wind geslagen. Premier Pisas geeft het eiland nog één kans om nu wél samen die verantwoordelijkheid te dragen en de stijging van de coronabesmettingen een halt toe te roepen. Want een infectie met de omikronvariant van het virus mag dan in het algemeen milde ziekteverschijnselen geven, door de vele nieuwe besmettingen tegelijkertijd kan de zorgcapaciteit alsnog gevaar lopen.

,,Door het volume van het aantal gevallen, zijn daaronder toch relatief veel kwetsbare mensen, waardoor de opnames in het ziekenhuis kunnen toenemen”, zegt immunoloog Ashley Duits, coördinator van de vaccinatiecampagne.

Pisas benadrukt dat hij verantwoordelijk is voor de beslissingen die genomen zijn. Het is zijn beslissing om de avondklok naar 1.00 uur terug te brengen en niet nog vroeger op de avond in te laten gaan. Dat is gebeurd na een week van analyses en adviezen van deskundigen. ,,Ik ben verantwoordelijk. Ik geef de bevolking een laatste kans, grijp die met beide handen!” Want het crisisteam houdt de cijfers van dag tot dag in de gaten en als het niet beter wordt, zullen alsnog strengere maatregelen volgen die de economie wel zullen raken.

Opvallende afwezige tijdens de persconferentie was opnieuw minister Dorothy Pietersz-Janga van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN). Anders dan bijvoorbeeld in Nederland, waar demissionair premier Rutte tijdens een persconferentie over Covid-19 als vanzelfsprekend wordt bijgestaan door Gezondheidsminister Hugo de Jonge, voert de Curaçaose premier steeds alleen het woord namens de regering.

,,Als het nodig is en gezondheidszaken aan de orde komen, zal minister Pietersz-Janga er bij zijn”, zei Pisas gisteren in antwoord op een vraag van een verslaggever. ,,Zij verschuilt zich niet. Ik sta hier in mijn rol als opperbevelhebber en ben verantwoordelijke in de pandemie.”

Bron: Antilliaans Dagblad

12 reacties

 1. De CMC cijfers waren duidelijk het lag niet aan de toeristen en QR code houders.
  Toch.
  Dat de data niet zegt wanneer en wie en hoe houd en wanner vaccinatie begon ach ja. Duidelijk is dat toeristen nauwelijks of niet in het hospitaal kwamen.
  Dus daar zijn we vanaf.
  Toch.
  70%plus loopt het thuis op.
  What ever je bedenk aan maatregelen.
  Het is uitstel.
  Een griep virus hou je niet tegen.

 2. @ Curacao revisited,

  Dat doen velen al. Kijk even naar Drechi en Tico Martina die de toeristen als hoofdschuldigen aanwijzen. Ja, de Omikron variant is naar het eiland gebracht, maar we weten niet door wie. Daarna heeft het virus zich kunnen verspreiden doordat velen zich niet aan de regels wensen te houden. Maar toch geeft men alleen de toeristen de schuld, men heeft het uiteraard niet aan zichzelf te danken.

  En Pietersz-Janga ? Tja, die heeft corona, dus die heeft zich ook niet aan de regels gehouden. Dan wordt het toch verdomd lastig om als regering een beleid over te brengen op de bevolking.

 3. Pisas, grow a brain!
  De man denkt echt dat hij voor een peuterklas staat te bazelen.
  Leaders eat last, maar Pik als eerste!

 4. Voor een werkende democratie is meer nodig dan verkiezingen.
  Zolang de volksvertegenwoordiging het volk niet vertegenwoordigd is er geen democratie.
  Wij leven in een schijn democratie.
  Er zijn verkiezingen er wordt een volksvertegenwoordiging gekozen en dan stopt het democratisch proces.
  Dan komen andere belangen naar voren.
  Dus niet een vergelijk met partijprogramma’s
  Maar gelijk poppetjes schuiven en dat was het voor de regeerperiode.
  Geen toezicht, geen controle tot de volgende verkiezingen.
  En het volk wordt wijsgemaakt dat dit zo hoort en overal zo is.
  Dat dit is hoe een democratie hoort te functioneren.
  En zo is het al decennia, dus het volk weet niet beter.

 5. Door het volk, met het volk, voor het volk…. Welk volk?

  Minister Dorothy Pietersz-Janga van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) mocht niet meer openbaar over Covid-19 praten van Pisas. Dat is de reden waarom ze er niet bij is. Anders loopt het weer mis en gaat ze multi-vitamines aanprijzen en bleek.

 6. Deze man vertoont steeds meer rare trekjes, het lijkt alsof hij aan de symptomen van grootheidswaanzin lijdt.
  De reden waarom minister Pietersz-Janga zich schuil houdt heeft te maken met het feit dat zij zelf corona heeft opgelopen.

  Vreemd genoeg is de epidemioloog in vrijwillige quarantaine gegaan omdat hij met haar in contact is geweest maar dat de epidemioloog ook niet via zoom meedeed is wel merkwaardig.

 7. Cur. revisited, eerst is de bevolking aanwijzen als schuldige nu het uit de hand dreigt te lopen om zijn eigen falen te verdoezelen door niet in te grijpen en natuurlijk daarna Nederland die maar geen geld wil sturen en daarom om economische redenen iedere zinvolle beperking niet mogelijk is.
  Gezien de minachting voor met name de hulpbehoevende bevolking, houding naar de pers, zelfverrijking ( geen salaris inleveren), gezondheid bevolking, houding parlement richting regering etc.is de benaming opperbevelhebber wellicht meer van toepassing dan mp. Het gaat er steeds meer op lijken dat de democratie is afgeschaft en er een de coup gepleegd.

 8. geen beleid bij deze regering, geen beleid bij CMC. Alles overkomt ons. Wanneer gaan wij nederland de schuld geven van deze lockdown?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties