30 C
Willemstad
• dinsdag 23 juli 2024

Extra | Journaal 19 juli 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, July 18, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 juli 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, July 17, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 juli 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, July 16, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | CAP voorziet verder herstel

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | CAP voorziet verder herstel

Luchthavenpassagiers in 2021 op 57 procent van pre-coronajaar 2019

 Persbureau Curacao

Willemstad – Het totale passagiersverkeer op luchthaven Hato is in het vierde kwartaal van 2021 met bijna een vijfde, namelijk 19 procent, gestegen ten opzichte van het derde kwartaal van vorig jaar.

F05 CAP gevulde vertrekhal CAPDe hoeveelheid passagiersbewegingen groeide van 285.676 naar 338.766, zo meldt Curaçao Airport Partners (CAP), de private exploitant van de luchthaven. ,,De herfstvakantie in oktober, een inhaalslag van de vraag naar reizen, de herstart van de luchtverbinding vanuit Canada en de Verenigde Staten, de lancering en uitbreiding van de lijndiensten vanuit Zuid-Amerika (Medellín, Bogotá, Paramaribo en Panama) en een nieuwe toegangspoort vanuit Brussel in België; ze droegen allen bij aan de groei van verkeer in het vierde kwartaal van 2021.”

Wel had en heeft de snelle opkomst van de nieuwe variant van het coronavirus, Omikron, een negatief effect op de verkeerscijfers, namelijk zichtbaar vanaf de tweede helft van december 2021. Aldus CAP.

De covidpandemie, aangewakkerd door twee varianten, eerst delta in het begin van het jaar en daarna omikron tegen het einde van 2021, laat nog eens zien dat de luchtvaart- en luchthavenactiviteiten zeer kwetsbaar, volatiel en onvoorspelbaar zijn en blijven tijdens de herstelperiode.

Curaçao International Airport noteerde over het hele jaar 2021 in totaal 830.145 passagiersbewegingen vergeleken met 548.000 in het eerste coronacrisisjaar 2020; een toename met 52 procent. Maar het niveau van het pre-coronajaar 2019 is nog (lang) niet gehaald.

Het herstel van het passagiersvervoer in 2021 in vergelijking met 2019 bedroeg 57 procent, terwijl 2020 uitkwam op 38 procent van 2019. Volgens Airports Council International (ACI) liggen voor de luchthavenindustrie de herstelramingen van 2021 tussen de 45 en 55 procent in vergelijking met 2019. Curaçao doet het met 57 procent dus gemiddeld redelijk goed.

Airlineweekly geeft aan dat branchedeskundigen het erover eens zijn dat het pandemiepatroon van dit jaar de manier zal bepalen waarop luchtvaartmaatschappijen in de nabije toekomst te werk gaan, ervan uitgaande dat Covid-19 van een pandemie naar een endemische ziekte gaat. Zo meldt CAP. Er zullen nieuwe varianten zijn en uitbraken plaatsvinden, waarop vliegmaatschappijen hun capaciteit en dienstregeling telkens zullen aanpassen aan de vraag.

Uit de jongste passagiersenquête van ACI in 2021 blijkt volgens CAP dat 48 procent van de respondenten sinds het begin van de pandemie (in maart 2020, red.) heeft gereisd. Uit het onderzoek wordt verder duidelijk dat respondenten die tijdens de pandemie hebben gereisd, eerder en vaker met het vliegtuig zullen reizen.

,,Deze bevindingen benadrukken dat reizen met het vliegtuig (weer) als veilig en zeker aanvoelt.” Daarentegen hebben degenen die sinds het begin van de coronacrisis nog niet hebben gevlogen, minder vertrouwen. Volgens CAP omdat ze de veranderingen die luchthavens hebben doorgevoerd nog niet zelf hebben ervaren. Dit probleem wordt nog eens verergerd door het gebrek aan door regeringen onderling afgestemde maatregelen, met name met betrekking tot internationale reizen.

De resultaten van het vierde kwartaal en van 2021 als geheel geven volgens het Curaçaose luchthavenbedrijf aan dat het herstel van het passagiersvervoer sterk afhankelijk is en voorlopig blijft van de pandemie en virusmutaties. In vergelijking met 2020 werd/wordt de ernst van de pandemie voor de volksgezondheid en de economie echter anders ingeschat en effectiever aangepakt door regeringen en gezondheidsautoriteiten.

Daarnaast hadden agressieve vaccinatiecampagnes, waaronder de recente boostershots, een positief effect op de reisvraag. CAP verwacht dat het herstel ‘volatiel zal blijven’ totdat het verkeer zich stabiliseert; en dat hangt weer af van de aanhoudende impact van de pandemie, de beschikbaarheid van vliegtuigen en bemanningsleden en vereisten die aan reizen worden gesteld.

,,CAP blijft nauw samenwerken met de toeristische partners CTB, Chata en Casha en ondersteunt alle inspanningen om de vraag en de groei van bezoekers aan Curaçao verder te stimuleren”, sluit het luchthavenbedrijf af.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties