26.4 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NTR | Zwangerschapsverlofregeling op Bonaire te beperkt: ‘ik stond er alleen voor’

HomeLandenBonaireNTR | Zwangerschapsverlofregeling op Bonaire te beperkt: ‘ik stond er alleen voor’


KRALENDIJK – “In Nederland zeggen vaders die gebruik hebben gemaakt van ouderschapsverlof dat ze het voor geen goud hadden willen missen. Dat je vaders hier die kans ontneemt, is niet uit te leggen’’, zegt aanstaande vader Arxen Alders.

Hoewel moeders op Bonaire recht hebben op 16 weken zwangerschapsverlof met volledige doorbetaling, is er voor de vaders in Caribisch Nederland op dat gebied wettelijk niks geregeld. Veel vaders moeten het doen met de 2 dagen verlof die ze van hun werkgever krijgen.

In tegenstelling tot Europees-Nederland waar vaders recht hebben op een volledig doorbetaalde werkweek en daarnaast nog aanvullend geboorteverlof kunnen opnemen (5 weken voor 70 procent van het dagloon).

Verslag door Marit Severijnse

“Belachelijk’’, vindt de zwangere Christine Analise. “Vaders hebben evenveel recht om de eerste periode zoveel mogelijk van hun pasgeboren kroost te zien en worden zo gedwongen om hun vakantiedagen in te zetten.“

Daarnaast hebben moeders op Bonaire die zelfstandig ondernemer zijn, in tegenstelling tot moeders in Europees Nederland, geen recht op betaald zwangerschapsverlof. “Best intens allemaal”, vertelt ondernemer Ellis Scheerder. In 2021 beviel ze op Bonaire van een zoontje. “Mijn vriend heeft nog langer verlof aangevraagd, maar kreeg dit niet. Ik kon nog niet zonder ondersteuning opstaan en zeker niet met baby.“

Keizersnede maakt gebrek aan verlof nog vervelender
Vooral vrouwen die via een keizersnede zijn bevallen, geven aan dat ze langer steun van hun partner nodig hebben. “De eerste dagen mocht ik in het ziekenhuis blijven en kreeg ik hulp, maar eenmaal ontslagen stond ik er alleen voor“, vertelt Joella. “Mijn moeder moest vanuit Curaçao overvliegen om mij te helpen, omdat papa gewoon moest gaan werken.“

Suehedy Balootje onderging ook een keizersnede en denkt dat moeders die via een keizersnede bevallen zelf ook langer verlof zouden moeten krijgen. “We zijn 5 weken verder en ik ben nog niet in staat om alles te doen. Qua huistaken moet mijn man alles overnemen. Hij werkt thuis en helpt tussendoor, maar moet daardoor soms langer doorwerken. Het vraagt veel van hem.“

Balootje zou een maand betaald verlof voor vaders redelijk vinden. “Rekening houdend met keizersnede bevallingen. En ik denk ook aan de vrouwen die een partner hebben die niet vanuit huis werken.“

Vaders op Bonaire moeten volledig dagloon krijgen
Lisa Frans is momenteel opnieuw zwanger en pleit ook voor een langere verlofperiode. “De eerste week na de bevalling is moeilijk, je hebt echt meer steun nodig van je partner. Ook heb je meteen te maken met de hechtingsperiode van de baby. Mijn partner zou wel een weekje kunnen opnemen, maar dan komen we eigenlijk financieel tekort.’’

Een verlofregeling voor vaders zoals in Nederland, waarbij een vader 70% van het dagloon uitbetaald krijgt tijdens verlof, is volgens Marie op Bonaire niet genoeg. “Dat voel je in de portemonnee aan het eind van de maand. Ouders die onder het minimumloon verdienen al helemaal.“

Suzan denkt ook dat zo’n regeling hier niet werkt. “Daarvoor moet men met minder geld ook nog steeds kunnen leven en alles is hier zo duur, dus het probleem is dat de basis al niet goed is. Bonaire moet echt moderner worden op dat gebied.“

Over genderrollen moet anders worden gedacht
Alders denkt dat ouderschapsverlof gelijkwaardig ouderschap op Bonaire zal bevorderen. “Als je als vader weet wat het betekent om voor een baby te zorgen, vanaf dag 1 te helpen met opvoeden, dan word je ook meer betrokken. Onderzoek heeft al aangetoond dat betrokkenheid een positieve invloed heeft op gezinsontwikkeling.”

‘Het gaat ook over ouderwetse rolverdeling: vrouwen zorgen voor de kinderen, mannen voor het geld’

Joella denkt dat Bonaire nog niet klaar is voor een lange verlofperiode voor vaders zoals in Nederland. “Er moet minder onderscheid gemaakt worden tussen genders. Laatst hoorde ik dat een moeder de nagels van haar zoon had gelakt en toen bij de kinderopvang te horen kreeg dat dit alleen voor meisjes is. Zo gaat het ook bij het gedeelte van de opvoeding; vrouwen dienen voor de kinderen te zorgen en mannen voor het geld. Ik denk dat het eerst onderdeel van onze cultuur moet worden en ik vrees dat wij zover nog niet zijn.“

Het heeft de volle aandacht
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid laat in een reactie weten dat ze op de hoogte zijn van het beperkte verlofstelsel. In 2020 heeft het Centraal Dialoog al een advies gegeven over de invulling van ouderschapsverlof. “Te beginnen met een geleidelijke invoering van 2,5 dag“, aldus Centraal Dialoog.

Van een concreet wetsvoorstel is het nog niet gekomen. “We streven ernaar om dit op korte termijn uit te werken“, aldus SZW. “Gedurende 2020/2021 is er echter veel capaciteit in het steunpakket voor de coronacrisis gaan zitten, waardoor het vertraging heeft opgelopen.“

SZW kan niet zeggen wanneer dit voorstel er zal komen. “Een planning valt nog niet te geven, maar het heeft de volle aandacht“, aldus SZW.

In het advies van Centraal Dialoog wordt geen specifieke aandacht gevraagd voor geboorteverlof voor ondernemers.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

3 reacties

  1. Met het gevolg dat werkgevers zwangere vrouwen zo snel mogelijk ontslaan.
    Belachelijk!
    Er zijn meer zaken die elders “beter” geregeld zijn dan op Bonaire.
    Als je al deze voordelen zou gaan toepassen wordt het leven aldaar alleen maar duurder.
    Meer vrije dagen en meer loon vragen, dus de prijzen gaan ook omhoog.
    Belachelijk?
    Als je kinderen wilt hebben zal je er zelf voor moeten zorgen. Niet ten koste en op kosten van de gemeenschap.
    Belachelijk?

  2. Ja belachelijk dat op Bonaire de ww en onderstaand niet ook gelijk is aan Nederland.
    Belachelijk ook dat t ligt bij Venezuela.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties