28 C
Willemstad
• zaterdag 20 augustus 2022

Laatste reacties

AntilliaansDagblad | Citro financieel in zwaar weer

‘Word redder aan de wal’

Willemstad – Reddingsorganisatie Citro verkeert financieel in zwaar weer. De afgelopen twee jaar konden door de coronamaatregelen geen fondswervingsacties georganiseerd worden. Dat is de grootste bron van inkomsten van de vrijwilligersorganisatie.

Citro-voorzitter Lusette Verboom heeft op Facebook mensen opgeroepen om zich aan te melden als ‘redder aan de wal’. Verboom: ,,Dan steun je ons door maandelijks bijvoorbeeld 10 gulden te doneren via een standing order bij de bank.” Dat is hard nodig. ,,We zitten financieel in zwaar weer”, zegt Verboom. ,,De afgelopen twee jaar konden onze activiteiten om fondsen te werven niet doorgaan. Dat is onze belangrijkste bron van inkomsten.”

Het geld is nodig om in ieder geval de twee reddingsboten en de twee waterscooters verantwoord de zee op te sturen. Zondag 9 januari werd de hulp van de Citro-vrijwilligers nog ingeroepen door de kustwacht. Een schip uit Grenada dreef stuurloos voor de kust bij het Spaanse Water. ,,De bemanning durfde niet naar binnen te varen omdat het roer kapot was”, zegt Verboom. Citro heeft de boot op sleeptouw genomen.

Op de website is het meest recente jaarverslag dat van 2018. Dan zijn de uitgaven al flink verminderd in vergelijking met het jaar daarvoor: van ruim 92.000 in 2017 naar bijna 77.000 in 2018. De grootste kostenpost is het onderhoud van de boten: in 2017 nog bijna 53.000 gulden, maar in 2018 verminderd tot 30.000 gulden. Daarnaast gaat bijna 11.000 gulden naar verzekeringen en nog eens 8.000 gulden naar kleding en training van de bemanning.

Citro-voorzitter Verboom beschrijft in een post op Facebook wat het betekent om als vrijwilliger 24 uur per dag, zeven dagen per week en 365 dagen per jaar opgeroepen te kunnen worden. Om 6.45 uur in de ochtend hoort zij het bekende sms-toontje. ,,Zeiljacht, net voorbij Klein Curaçao, problemen met het roer en elektronica”, is de boodschap. Verboom meldt zich ‘beschikbaar’, propt een broodje in haar mond en gaat naar het boothuis.

,,Mag ik u vragen redder aan de wal te worden?”, sluit zij haar bericht op Facebook af. Aanmelden kan via de website. De organisatie heeft dertig tot veertig vrijwilligers die paraat staan en is ‘geheel afhankelijk van donaties en giften’, aldus de informatie op de website. Het team bestaat uit schippers, bemanningsleden, paramedici en technici. ,,Zij doen dit naast hun reguliere baan en zonder enige vorm van vergoeding.”
www.citrocuracao.com

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...