28 C
Willemstad
• donderdag 25 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Fuik-feestgangers alsnog op de bon

HomeNieuwsGezondheidAntilliaansDagblad | Fuik-feestgangers alsnog op de bon

‘Op basis van beeldmateriaal’


Willemstad – De kustwacht gaat op basis van foto’s, video’s en notities de booteigenaren die zondag bij Fuik de coronaregels hebben overtreden alsnog op de bon laten slingeren. Zij zullen via het Openbaar Ministerie (OM) een proces-verbaal ontvangen.

Volgens kustwacht-woordvoerder Shalick Clement is dat mogelijk op basis van de geldende covidverordening. ,,In ieder geval is het verbod op samenscholing met meer dan vier mensen overtreden”, zegt Clement. ,,Bovendien werd geen gehoor gegeven aan de instructies van een autoriteit.” Clement vindt de manier waarop volwassenen zich zondag hebben gedragen teleurstellend.

,,Men heeft misbruik gemaakt van de ruimte die is gegeven.” Dat toeristen zich hebben laten meeslepen, is tot daaraantoe maar eigenaren van charterboten hadden beter moeten weten. Clement: ,,Zij hebben voor commercieel gewin gekozen en niet voor de gezondheid van anderen.”

De kustwacht zag dat de situatie bij Fuik begin van de middag uit de hand liep. Boten meerden massaal aan en mensen stonden bovenop elkaar in het water en op de wal en dansten op harde muziek. Zo werden zeker drie van de voorzorgsmaatregelen genegeerd: twee meter afstand van elkaar houden, met maximaal vier mensen in de openbare ruimte en het verbod om te dansen op harde muziek.

Clement: ,,We hebben er twee patrouilles naartoe gestuurd, maar er werd gedronken, de mensen luisterden niet meer. Het was niet verantwoord voor onze mensen om zich in die groep te begeven.”

Maar de Fuik-feestgangers komen er niet zomaar mee weg. De kustwacht doet er alles aan om in ieder geval de eigenaren van de boten in beeld te krijgen via het registratiesysteem met de C-nummers. Via het OM zullen processen-verbaal worden opgemaakt en boetes worden uitgeschreven. Die strategie zal vanaf nu consequent worden doorgevoerd. Daarnaast zal duidelijker worden gecommuniceerd dat de coronamaatregelen ook op zee gelden. De kustwacht heeft gevraagd om aan te mogen schuiven bij de persconferenties om de bevolking hierover te kunnen informeren.

Dat de zaak op 9 januari zo escaleerde, lag niet in de verwachting. De week daarvoor waren er ook al wat meer mensen op zee vanwege de vakantieperiode. ,,Maar toen werden onze instructies wel opgevolgd wanneer we optraden tegen samenscholingen. Boten gingen dan uit elkaar. Dat verliep allemaal goed”, zegt Clement.

In het weekeinde liep het ook uit de hand bij uitgaansgelegenheid Zanzibar in Jan Thiel. Daar waren zondag te veel mensen, stonden de tafeltjes te dicht op elkaar en droeg het merendeel van het personeel geen mondkapje. De zaak werd gesloten na een bezoek van het multidisciplinaire team.

Ronny Cornelis, hoofd inspectie bij het ministerie van Economische Ontwikkeling, zegt dat er boetes zijn uitgedeeld voor het niet dragen van een mondkapje. Eigenaar Bert Evers werd in de boeien geslagen en gearresteerd omdat hij ‘niet meewerkte met de controle en zich onbeschoft gedroeg’. ,,Op die manier heeft hij de autoriteiten verhinderd hun werk te doen”, aldus Cornelis.

Ook tijdens de fever-incidenten in het eerste weekeinde van 2022 heeft de politie niet direct opgetreden, maar zou de daders achteraf opsporen door beeldmateriaal te bekijken. Dat onderzoek loopt nog, zegt Jules Ilario, tijdelijk waarnemend hoofd van het Korps Politie Curaçao (KPC) desgevraagd. ,,Er zijn nog geen aanhoudingen verricht en nog geen motoren in beslag genomen.” Ilario zegt dat KPC in overleg is met het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) over ‘duurzame maatregelen om feveren tegen te gaan’.

Ilario: ,,We denken bijvoorbeeld aan aanpassing van het wegdek en de infrastructuur op de fever hotspots.” Binnen KPC onderzoekt een student operationeel leiderschap welke barrières ervoor kunnen zorgen dat feveren wordt ontmoedigd.

Bron: Antilliaans Dagblad

9 reacties

  1. ,,We hebben er twee patrouilles naartoe gestuurd, maar er werd gedronken, de mensen luisterden niet meer. Het was niet verantwoord voor onze mensen om zich in die groep te begeven.”

    Maar we slaan wel een oude makamba in elkaar bij Zanzibar..

    Wat een helden op sokken!

  2. Ok, prima. Handhaving.
    Trouwens typische mostert na de maaltijd actie.
    Had voorkomen kunnen worden met een minjus / kpc die een beetje vooruitdenkt.
    Maar goed, nadenken is echt zeldzaam voor toppers bij dit soort instanties.
    Maar als je ene groep beboet, dan ook de andere groep.
    Pisas moet ook een zware boete krijgen voor d aglomeratie die hie veroorzaakte op de verkiezingsuitslagavond.

    Ook KEM, Partij bijeenkomst met honderden mensen, inclusief Minister Girigori?
    Waar blijft het gelijkheidsbeginsel.
    Een mooi staaltje rechtsongelijkheid. De politieke elite ontspringt altijd de dans?

  3. prima actie: de regels zijn er voor iedereen. Deze “elite” met hun boten zouden een roldemol moeten zijn voor de rest, maar lijkt het tegenovergestelde

  4. Bla bla bla grote woorden op politiestaat Curacao. Veel belangrijker is wie die lekkere dame op de foto is. Weer slecht werk dat het AD levert. En dit kan ook alleen op Curacao. Een student “operationeel leiderschap” wat is dat nu weer voor studie. En die gaat wel even onderzoeken hoe feveren aangepakt gaat worden. Ja ja.

  5. Nu begin ik het te begrijpen: niet handhaven door de politie is gewoon de-escaleren !
    Tja, zo kun je natuurlijk alles goed praten, maar je vraagt je wel af waarom er dan uberhaupt politie is ?
    En de Coast Guard ? Wil men nu echt beweren dat men niet in de gaten had dat er een feest op Fuik werd georganiseerd ? Op sociale media werden continu plaatsen aan boord verkocht voor ‘een feest op Fuik’. Men heeft dus geld verdiend aan dit feest oftewel er wat opzet in het spel.
    Een boete van 5000 NAF per boot lijkt mij een goed begin, daarnaast innemen van het vaarbewijs, kunnen ze de boot ook niet meer gebruiken. Eerst maar weer eens examen gaan doen en vanwege corona zal dat ook wel stilliggen momenteel.

  6. “Binnen KPC onderzoekt een student operationeel leiderschap welke barrières ervoor kunnen zorgen dat feveren wordt ontmoedigd.”
    Is niet zo moeilijk.
    De achterbruggen van motorfietsen mogen alleen de standaard lengte hebben.
    En bij keuring van auto’s mogen deze alleen een standaard en werkzaam differentieel hebben.
    Hoezo open deur?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties