27 C
Willemstad
• donderdag 19 mei 2022 03:54

Laatste reacties

- Advertentie -

MO | Vissen zoeken andere oorden op, en dat veroorzaakt internationale spanningen

Internationale visserij-afspraken onder druk | Tropische landen in het Caribisch gebied en Zuid-Azië zullen het eerst worden getroffen

Visbestanden trekken zich weinig aan van nationale grenzen | Pixabay

De helft van alle grensoverschrijdende visbestanden zal zich tegen het einde van deze eeuw verplaatsen onder druk van de klimaatverandering. Dat zal leiden tot heel wat spanningen tussen landen, waarschuwen Canadese wetenschappers.

- Advertentie -

Visbestanden trekken zich weinig aan van nationale grenzen. Over de hele wereld hebben landen daarom afspraken gemaakt over de visserijrechten op populaties die een of meerdere grenzen overschrijden. Maar die afspraken komen sterk onder druk naarmate de visbestanden verhuizen onder druk van de klimaatverandering.
Nieuwe situatie

Uit een studie door de University of British Columbia blijkt dat tegen 2030 al 78 procent van de zogenaamde “exclusieve economische zones” (EEZ) ter wereld te maken zal krijgen met minstens één verschuivend visbestand. Bijna een kwart (23 procent) van de grensoverschrijdende visbestanden migreert dan al – tegen het einde van de eeuw zelfs bijna de helft (45 procent).

‘Die migrerende visbestanden zullen tussen landen moeten worden verdeeld, waardoor de dynamiek volledig verandert’, zegt hoofdauteur Juliano Palacios-Abrantes, onderzoeker aan de UBC en hoofdauteur van de studie. ‘Veel van de visserij-overeenkomsten die zijn gesloten om bestanden te verdelen, zijn in de voorbije decennia tot stand gekomen. Die regels hadden betrekking op een situatie die nu volledig veranderd is.’

Economisch belang

De studie brengt het verschuivende leefgebied in kaart van 9.132 grensoverschrijdende visbestanden, samen goed voor 80 procent van de totale wereldwijde vangst in EEZ’s. Op basis van metingen sinds 2006 hebben de wetenschappers de projecties gemaakt tot 2100.

Tropische landen in bijvoorbeeld het Caribisch gebied en Zuid-Azië zullen het eerst worden getroffen.

De verschuivingen zullen volgens de wetenschappers de spanningen doen toenemen. Want de inzet is groot: tussen 2005 en 2010 leverde de visserij op grensoverschrijdende visbestanden naar schatting 76 miljard dollar aan inkomsten op.

Tropische landen in bijvoorbeeld het Caribisch gebied en Zuid-Azië zullen het eerst worden getroffen, zeggen de wetenschappers, maar ook noordelijke landen ontsnappen de dans niet.

Preventief onderhandelen

Lees ook Visbestanden zijn er nog veel slechter aan toe dan gedacht

De studie doet een aantal suggesties om de spanningen te verminderen, zoals overeenkomsten die vissersvloten in staat stellen om in de wateren van de buurlanden te vissen, op voorwaarde dat ze een deel van de vangst of winst aanbieden.

Veel van de bestaande overeenkomsten zullen opnieuw onderhandeld moeten worden om in evenwicht gebracht te worden met de veranderende situatie, zeggen de onderzoekers.

Daarnaast pleiten ze voor een snelle vermindering van de uitstoot om de klimaatverandering zo veel mogelijk te temperen en daarmee de verwachte verschuivingen tot een minimum te beperken.

Bron: MO.be

- Advertentie -

Artikel delen

1 reactie

  1. Juist ja. Ik spring direct in de paniek modus gelijk velen op deze wereldbol. Over 78 jaar als ik dus 129 jaar oud ben dan zullen de vissen denken “tabee ik ga andere oorden opzoeken”. En hierna vergaat de wereld natuurlijk want vissen die ergens anders heen trekken betekend natuurlijk oorlog. We zien de krijgsmachten al tegenover elkaar staan in vol tenue en zwaar bewapend. Over en weer schreeuwend “het is mijn vis” “niettus het is de mijne”.

    Maar goed vooralsnog blijkt geen enkele wetenschapper in staat om het weer voor morgen fatsoenlijk te voorspellen, dus voorspellingen over 78 jaar kunnen we met een vaatje zout nemen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NOS | Russische bedrijven duiken onder in illegale Nederlandse trustsector

Zeker honderd Russische bedrijven doken afgelopen jaren onder in de ondergrondse trustsector in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van Platform Investico voor de De Groene Amsterdammer. Op...

Democracy now! | Wednesday, May 18, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 18 mei 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Code geel voor extreem saharastof

De meteorologische dienst Curaçao geeft code geel af voor extreem saharastof. De voorzorgsmededeling geldt van woensdagochtend tot donderdagochtend. Mensen met allergieën kunnen last krijgen van het stof....

Nu.cw | Banco di Caribe waarschuwt klanten voor phishing

Banco di Caribe waarschuwt haar klanten voor phishing berichten. Onlangs zijn er SMS-berichten verspreid naar klanten van de bank waarin gevraagd wordt om bankgegevens. In de berichten...

Nu.cw | Vermiste vrouw weer terecht

De 39-jarige Rochelle Teresita Amalia is weer terecht. Er werd alarm geslagen toen de vrouw maandag van huis vertrok om boodschappen te doen en is niet meer...
- Advertentie -
- Advertentie -