26 C
Willemstad
• zaterdag 24 februari 2024

Extra | Journaal 23 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NTR | Curaçao bouwt extra windmolens, ‘straks 70 procent schone energie’

Oscar van Dam Welk land binnen ons Koninkrijk draait als eerste op 70 procent groene energie? Curaçao belooft die strijd te gaan winnen in 2030. Zes ministers en verschillende...

CC | HNO Committee not in line with Public Prosecutor’s report

WILLEMSTAD - The parliamentary inquiry committee Hospital Nobo Otrobanda does not align with the decision to file a report with the Public Prosecutor. Yesterday, it was announced...

DH | Governor receives first 19 of hundreds of National Decrees for justice workers

PHILIPSBURG--Caretaker Minister of Justice Anna Richardson sent out a press release on Thursday, an hour before midnight, stating that the Cabinet of Governor Ajamu Baly had confirmed...

AntilliaansDagblad | Arts Aida ontmoet hulpdiensten Sint Maarten

Philipsburg - Het management van Carnival Cruises organiseerde onlangs een rondleiding op het cruiseschip Aida uit Duitsland voor leden van de hulpdiensten van Sint Maarten. Stefan Luhrs, een...

AntilliaansDagblad | Geen dengue op Aruba

Oranjestad - Het Amerikaanse consulaat op Curaçao maakt er ten onrechte melding van dat er een uitbraak van dengue is op Aruba. Directie Volksgezondheid (DVG) bestrijdt dat...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Vandaag gesprek commandant en premier

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | Vandaag gesprek commandant en premier
Forti protesten vissers | Antilliaans Dagblad

Willemstad – ,,De vissers op Curaçao lopen op geen enkele manier gevaar en er zijn geen incidenten bekend bij ons.” Zo luidt het antwoord van Defensie Caribisch gebied op vragen van het Antilliaans Dagblad naar aanleiding van de protesten van sommige vissers en hun klacht dat zij gevaar lopen als er op dat moment schietoefeningen op land zijn bij Wacao.

Wat doet Defensie aan communicatie hierover? is ook een de vragen.

,,Defensie communiceert het overzicht van de data van schietoefeningen iedere maand op de website www.czmcarib.nl. De vissers worden hierover ook via meerdere kanalen geïnformeerd”, verklaart de stafofficier Communicatie Defensie in het Caribisch gebied tevens woordvoerder Commandant der Zeemacht in het Caribisch gebied desgevraagd.

De persvoorlichter zegt verder hierover: ,,Om onze veiligheidstaken in het Caribisch gebied uit te kunnen voeren, is het belangrijk dat we blijven oefenen. Daar hoort ook bij dat we met echte munitie moeten schieten tijdens oefeningen. Op schietterrein Wacawa (zoals Wacao ook wordt genoemd, red.) heeft Defensie die mogelijkheid om dat veilig te doen, voor mens en milieu. Wij houden ons aan de lokale regelgeving van het Land Curaçao en doen ons uiterste best om negatieve gevolgen voor het milieu te voorkomen.” De woordvoerder zegt dit mede naar aanleiding van het verwijt van de protesterende groep vissers dat de zee en het gebied ter plaatse vervuild zouden zijn.

,,Op het moment dat een schietoefening gevolgen heeft voor het direct aangrenzende zeegebied, neemt Defensie maatregelen om de lokale gemeenschap te beschermen. Er kan dan plaatselijk en tijdelijk niet gevist worden, voor de veiligheid van onder anderen de vissers.”

Tijdens schietoefeningen vuren de militairen ‘richting zee’, beaamt de stafofficier Communicatie. ,,Deze schietrichting naar ‘zee’ is vanuit veiligheidsoogpunt noodzakelijk. Het zeegebied fungeert als het ware als veiligheidssector. Andere schietrichtingen zijn zo goed als niet mogelijk, gezien deze een onacceptabel risico betekenen voor omliggende (bewoonde) gebieden.” Aldus de uitleg.

Wat betreft de gebruikte kogels heeft Defensie hierover eerder onderzoek laten uitvoeren in Nederland bij een schietbaan die vergelijkbaar is met Wacawa. De woordvoerder: ,,Geconcludeerd kon worden voor de locatie Wacawa dat de belasting van het mariene milieu – de zee – door munitie-gerelateerde stoffen marginaal is. Het is dan ook niet te verwachten dat deze stoffen aanleiding kunnen zijn voor negatieve effecten op het aquatisch ecosysteem. Verder houden we in overleg met Carmabi rekening met het milieu.”

Carmabi is een deels door de overheid gesubsidieerde (overheids)stichting en staat voor Caribbean Research and Management of Biodiversity foundation. In de top zit ook een bestuurslid dat zelf visser is en van visverkoop afhankelijk is om in zijn levensonderhoud te voorzien.

‘Behoud Wacawa prioriteit’

,,Wat Defensie betreft blijft het behouden van een schietterrein een prioriteit en zullen wij Wacawa blijven gebruiken”, vervolgt de communicatiemedewerker. ,,Met alle omstanders en belanghebbenden zijn wij welwillend om mee te denken aan oplossingen om de vissers tegemoet te komen.”

Vanmiddag heeft Brigadegeneraal der mariniers Frank Boots, Commandant der Zeemacht in het Caribisch gebied, een afspraak met minister-president Gilmar Pisas (MFK) en 1 maart met de voorzitter van KUP.
KUP is de vereniging van productiecoöperaties, namelijk de Federashon Kooperativanan Uní di Produkshon. De vissers hebben zich verenigd in KUP en hielden afgelopen week een protestactie op het Fortplein waar de regering is gevestigd.

KUP hield eerder al een bijeenkomst bij Playa Piskadó te Westpunt en daarvoor werd gedreigd met het doen van aangifte omdat de militairen op het terrein bij Wacao zouden trainen en schieten zonder de vereiste vergunningen. De groep vissers wordt aangevoerd door ex-militair Marlon Regales. Deze week trad Lutson Lucas op als voorman.

Nadat hij hun verhaal had aangehoord beloofde premier Pisas te spreken met de Defensietop op Curaçao om na te gaan wat er eventueel anders mogelijk is en vooral hoe de communicatie kan worden verbeterd.
Opvallend was dat zijn partijgenoot Statenvoorzitter Charetti America-Francisca (MFK), die als volksvertegenwoordiger werd benaderd door de protesterende vissers, hen adviseerde om zich te melden en verhaal te halen bij de Vertegenwoordiger van Nederland in Willemstad.

Bron: Antilliaans Dagblad

3 reacties

 1. @ Ericlapas

  Kerndeeltjes in zee ???
  Waar wordt volgens jou mee geschoten ? Met depleted uranium ?

  Het deel wat in zee belandt is gewoon gemaakt van lood, de zee is daar ongeveer 2 a 3 km diep. De vissers zitten vlak onder de kust, doch daar komen de kogels niet terecht. Aangezien een kogel niet drijft zinkt deze dus naar beneden en het argument dat de zee dus is vervuild door kogels slaat weer helemaal nergens op.
  Het komt mij voor dat deze Marlon ontslagen is bij defensie (waarschijnlijk niet eervol) en nu de vissers voor zijn karretje wil spannen om zijn gram te halen.

  En in de tussentijd moet defensie dus netjes blijven en deze onzin aanhoren.

 2. Moet zeggen dat ik als pacifist geen wapen expert ben maar ik vraag me af, komen er geen kerndeeltjes in zee? Eten we dan geen vergiftigde vis? Laatst zag ik nog iemand die licht gaf net als een gloeilamp vraag me af of het niet door het eten van besmette vis met kerndeeltjes komt.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties