32 C
Willemstad
• zaterdag 22 juni 2024

Extra | Journaal 21 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, June 20, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 20 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, June 19, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 19 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, June 18, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

VRT | Letterlijk: zo kondigde Russische president Poetin de aanval op Oekraïne aan

HomeMediaAlgemeen nieuwsVRT | Letterlijk: zo kondigde Russische president Poetin de aanval op Oekraïne...

Stefan Grommen | VTR Nieuws.be

Ⓒ AFP

In een videotoespraak heeft Russisch president Vladimir Poetin een “speciale militaire operatie” in Oekraïne aangekondigd. Zijn doel is naar eigen zeggen “de demilitarisatie en denazificatie van Oekraïne”. En hij had een fors dreigement klaar voor wie de Russen zou willen proberen te stoppen.

In een speech van een half uur, die begon om 4 uur onze tijd (6 uur ‘s morgens in Moskou), kondigde Russisch president Vladimir Poetin aan dat hij Oekraïne binnenvalt. De toespraak start opnieuw met verwijzingen naar de geschiedenis en naar de dreiging die volgens hem uitgaat van de uitbreiding van de NAVO. Onderhandelingen daarover hebben de voorbije 30 jaar alleen maar “leugens en chantage” opgeleverd

We zullen de mensen die meerdere bloedige misdaden begaan hebben tegen burgers, waaronder ook Russische burgers, berechten
Russisch president Vladimir Poetin

Volgens Poetin zijn de Amerikanen de grote schuldigen en hebben zij hun macht misbruikt na de val van de Sovjet-Unie. Hij verwijst naar NAVO-bombardementen in Belgrado (tijdens de oorlog in ex-Joegoslavië), Irak en Libië. “Overal waar het Westen orde is gaan installeren, is er bloedvergieten geweest.”

Poetin noemt de uitbreiding van de NAVO een “constante dreiging voor Rusland” en spreekt “van een kwestie van leven of dood”, “een reële bedreiging van het voortbestaan van ons land”.

Pesterijen en genocide

“De omstandigheden vragen krachtige en onmiddellijke acties van ons”, zo komt Poetin dan tot zijn punt. “De Volksrepubliek van Donbas heeft Rusland om hulp gevraagd. In dit verband heb ik beslist, volgens artikel 51, deel 7, van het charter van de Verenigde Naties, met instemming van de Russische Raad en in overeenstemming met de verdragen over wederzijdse vriendschap en steun met de Volksrepubliek Donetsk en de Volksrepubliek Loegansk, om een speciale militaire operatie te starten.”

Bekijk hier enkele fragmenten van toespraak van president Poetin (ruw beeldmateriaal, voorlopig zonder ondertiteling):

De operatie heeft volgens de Russische president als doel “mensen te beschermen die gedurende 8 jaar door het Kiev-regime gepest zijn en onderworpen zijn aan genocide”. “Daarom zullen wij streven naar de demilitarisatie en denazificatie van Oekraïne en we zullen de mensen die meerdere bloedige misdaden begaan hebben tegen burgers, waaronder ook Russische burgers, berechten.”

Wie ons zou willen proberen te stoppen en ons land, ons volk, nog meer zal bedreigen, zou moeten weten dat Ruslands antwoord onmiddellijk zal komen

Poetin benadrukt dat hij Oekraïne niet wil bezetten, maar “de bevolking wel de vrijheid wil bieden om zelf over haar toekomst te beslissen”.

Dreigende taal

Ook voor de Oekraïense soldaten heeft hij een boodschap. “Wij roepen u op om onmiddellijk de wapens neer te leggen en naar huis te gaan. Alle mensen die in dienst zijn van het Oekraïense leger en die deze eis opvolgen, zullen het gebied van de militaire acties vrij mogen verlaten en mogen terugkeren naar hun families.”

En hij sluit af met dreigende taal. “Wie ons zou willen proberen te stoppen en ons land, ons volk, nog meer zal bedreigen, zou moeten weten dat Ruslands antwoord onmiddellijk zal komen en tot consequenties zal leiden die u nog nooit gezien heeft in uw geschiedenis. Wij zijn klaar voor elke uitkomst.”

Bron: VTR Nieuws.be

Dit artikel is geplaatst in

47 reacties

 1. @Mano, ik werk tussen de Tsjechen en ken heel wat Tsjechen. Uiteraard ken ik de geschiedenis alhier. Na zoveel jaren leer je wel eens wat. Ook veel musea bezocht en met mensen van die tijd gesproken. Wist u dat reeds in de jaren 80 wij leerden over Tsjecho Slowakije op school? U noemt het Warschao pact. U bent ook bekend met het verdrag van Munchen? Toen TsjechoSlowakije aan de wolven werd overgeleverd? Sukkels in de kou komt trouwens van vele Tsjechen zelf, niet van mij, ik herhaal alleen maar wat de tendens over het algemeen is. Ik geloof niet in protesteren, het levert niks op en altijd komen er raddraaiers al dan niet ingezet door de overheid op af. Ik geloof in daadwerkelijk iets doen. Als iemand perse een lampje wil aansteken of vlaggetje wilt plaatsen ga je gang. Maar schep er niet over op. -Enfin, er is afdoende gewaarschuwd, maar weeral wilde men niet luisteren. Weeral dacht men dat het zover niet zou komen. Net als bij Afghanistan. En weer is men verbijsterd en geschokt.

 2. We kunnen concluderen dat en het Westen en China/Rusland allemaal bloed aan hun handen heeft. Feit is dat de burgers altijd de prijs moeten betalen!

 3. @William: dat wordt weer een ander alias. Nu kan @John zich hier ook niet meer vertonen.

  @Mano: pabien! (Of zijn @William/@John, ailiassen van @Rob Dijkstra?)

 4. Rusland legers op gebouwd. Ahum Even voor de duidelijkheid.
  Tuurlijk hebben ze een leger maar het is niks in vergelijking met China of USA.
  Rusland dat land is het grootste ter wereld maar een behoorlijke auto kunnen ze niet maken.
  Qua elektronica en satellieten is t niks.
  Welke cel phone kom daar vandaan.
  Qua drones en andere dingen is er niks. Qua aantallen soldaten en spullen leggen ze het helemaal af tegen USA met Nato.
  Punt.
  Ding is wat China vind. Die leven op de dollar. Maar willen wel een nieuwe zijderoute.
  Dus het verhaal wordt simpel.
  Tijd rekken en Stingers en anti tank wapens.
  Dat hield Rusland ook tegen in Afghanistan. Terstjenie kwamen ze ook niet zo maar in. Ook zo.n genocide.
  Vergeet niet hoe groot de Oekraïne is.
  Effe wat groter is dan Colombia.
  Poetin is bang voor NATO en Oekraïne. Daar gaat t om. Toegang tot de Krim. Veel herrie. Maar effectief weinig.
  Een beetje aanval had grote getale kruisraketten in gezet, lucht bombardementen, beschietingen en luchtmacht met paratroopers en vliegtuigen droppings. Inname van airports.
  3000 km overbruggen met Tanks is nu niet echt een effectieve aanval.
  Dus het lijkt wel heel veel maar het lijkt ook heel veel tijd te kosten. Te moeten kosten.
  En nuclair dreigen… Dat vind china niks.
  Dan zijn ze hun markt kwijt.
  En die Chinezen zijn niet gek. Echt niet.
  Dat wordt de nieuwe wereld macht.
  Leer mandarijns.
  Corona was fase 1

 5. @John schreef;
  “De naïviteit die ertoe geleid heeft dat we onze defensie bleven verwaarlozen ook toen Rusland haar legers weer opbouwde. Een naïviteit die maakte dat we niet wilden geloven dat Rusland Oekraïne zou binnenvallen, terwijl Poetin het land omsingeld had.”

  @En in de Volkskrant de lezersbrief van de dag;
  (Het is exact dezelfde) De naïviteit (als die we de afgelopen jaren hebben gezien.) die ertoe geleid heeft dat we onze defensie bleven verwaarlozen ook toen Rusland haar legers weer opbouwde. Een naïviteit die maakte dat we niet wilden geloven dat Rusland Oekraïne zou binnenvallen, terwijl Poetin het land omsingeld had.

  De reactie van @John lijkt heel toevallig heel erg op een in de Volkskrant ingezonden lezersbrief van Jan Rob Dijkstra te Winsum. (wink)

  https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/het-wordt-tijd-de-naiviteit-los-te-laten~b2c914cc/#:~:text=Die%20ertoe%20geleid%20heeft%20dat,die%20na%C3%AFviteit%20los%20te%20laten.

 6. De naïviteit die ertoe geleid heeft dat we onze defensie bleven verwaarlozen ook toen Rusland haar legers weer opbouwde. Een naïviteit die maakte dat we niet wilden geloven dat Rusland Oekraïne zou binnenvallen, terwijl Poetin het land omsingeld had.

 7. @Tico Martina schreef;
  “Vandaag mij ook weer kapot gelachen om de sukkeltjes die in de kou in het centrum van Praag gingen protesteren. Ik zat lekker binnen in mijn flatje in BRNO, behaaglijk met de verwarming aan. De meesten weten niet eens tegen wat ze strijden.”

  @Tico M., ik vermoedde al dat het geen zin zou hebben om op jouw bullshitreacties te reageren. Maar goed, ik heb tegen beter weten toch gereageerd.

  Lees eens goed over wat je nu beweert, ik raad je aan om je Tsjechische gastheren te respecteren. Hoe durf je Tsjechen die tegen de Russische inval in Oekraïne protesteren te karakteriseren als “sukkeltjes die in de kou in het centrum van Praag gingen protesteren, waarvan de meesten niet eens weten tegen wat ze strijden.”(shock!)

  Wat voor strontstommiteit klets je weer Tico M.?
  Als er een Slavische bevolking is die erover kan meepraten dan zijn het wel de Tsjechen (en de Slowaken). De ouders en grootouders van de Tsjechische demonstranten die jij zeer onterecht en onbeschoft omschrijft als “sukkeltjes die in de kou in het centrum van Praag protesteren, en waarvan de meesten niet eens weten tegen wat ze strijden”, hebben de Praagse Lente nog persoonlijk meegemaakt.

  Zij hebben toen het land nog Tsjecho-Slowakije was hetzelfde ondervonden wat de Oekraïners nu ondervinden. Toen viel het toenmalige Warschaupact (lees Rusland/Soviet-unie) met maar liefst een half miljoen soldaten het land binnen om de Praagse Lente (= democratisering van het toenmalig systeem) bruut de nek om te draaien. Dan durf je hier met een grote bek te beweren dat zij, de volgens jou “Tsjechische sukkeltjes”, niet weten tegen wat ze strijden? Geloof het maar, het zijn juist wél die “Tsjechische sukkeltjes” die verdomd goed weten tegen wat ze strijden.

  Jij bent de kip zonder kop die dag in dag uit shitzooi zit te kakelen! Jij bent de sukkel die de geschiedenis van jouw tijdelijke gastheren niet kent en zomaar – zoals gewoonlijk- in het wilde weg uit jouw dikke neus zit te ouwekletsen! Pas maar op wat je zegt als je je tussen de Tsjechen begeeft.

  Hey Tico, en what about al die duizenden gearresteerde etnische Russische demonstraten in Rusland, weet je het ook beter dan hen?

  @Tico M. schreef;
  “Ik bezoek geen “far right sites”wat dat ook moge wezen mijn beste. En het is geen denigrerende opmerking naar een ras toe. Sojavreters en knotjes dragers zijn gasten die denken dat de wereld een groot feest is. Gasten die zwaar onder de plak van hun vrouwtjes staan.”

  Die bezoek jij wel degelijk, ik ken die taal Tico M., kom nu niet doen alsof je niet weet wat een far right of rechtsextremistische site is. Ik kan als ik het echt wil al die rechtsextremistische termen die jij het afgelopen half jaar hier op het forum gedeeld hebt opzoeken en hier plakken, maar wat voor zin heeft het he? Over groot feest gesproken Tico M., ga je vanavond niet naar de disco om je weer eens wobbelend en hobbelend te onderscheiden (= aanstellen) op de dancefloor? (lol)

 8. @Joep Meloen. Vooral het nieuws trouw blijven volgen mijn beste. De media is oh zo betrouwbaar en geeft altijd de feiten weer. Massa vernietigings wapens, waar kennen we dat ook weer van? hmm ben het even vergeten, maar de media heeft daar ooit ook over bericht, zal dus wel kloppen. En nee mijn beste, de NAVO, EU en US schijten nu zeven kleuren. Dit is geen verzwakt landje als Afghanistan en Irak. Dit is een wereldmacht die nu aan zet is. En geloof mij de tactiek die men toepast is niks anders dan een schaakspel. Paar pionnetjes opofferen om daarna de dame te slaan, daarna de toren, de lopers en uiteindelijk SCHAAKMAT. Een ieder die gelooft dat de elite troepen nu naar voren worden geschoven, die is niet gek maar knettergek zoals mijn waarde vriend Geert Wilders zou zeggen. Er is gewaarschuwd dat als men Donald Trump vervangt dat er weer oorlog zou komen. Tja men wilde niet luisteren. En ja houd het luchtalarm inderdaad in de gaten. Rusland, Noord Korea en China die de krachten bundelen. Oei oei oei.

  En snapt u nu waarom er reeds vanaf het begin werd gezegd dat de hele corona heisa niks anders was dan een afleidingsmanoeuvre? Of zijn de oogjes nog niet open gegaan? Terwijl iedereen angstig bibberde en zich concentreerde op het griepvirus, werd er achter de schermen zaken opgetuigd. Opeens vanuit het niks zou Rusland een oorlog hebben ontketend. Waarom nu? Waarom niet eerder? Dit zaakje stinkt nog erger dan een lionfish op het droge.

 9. @Tico Martina schreef;
  “Mano, bla bla bla. Pak een geweer op en trek naar Ukraine toe en ga die arme mensen helpen. Maar waarschijnlijk ben je net als de rest van Europa. Stoer en heldhaftig met een vlaggetje
  voor de ambassade protesteren in je eigen land.”

  @Tico M., ik twijfelde even of het wel zin heeft, geen tijdverlies is ofwel echt nodig is om commentaar te leveren op jouw stompzinnig geblaat. Aangezien ik nu op dit ogenblik toch niets om handen heb, heb ik toch maar besloten jouw nergens op slaande bullshit te becommentariëren.

  Ik hoef niet te gaan helpen, bovendien is Oekraïne niet bepaalt een arm land, ook de bewoners niet. Hoewel ook in genoemd land armoe voorkomt. Er wonen in Oekraïne minstens 20 miljoen mannen, mijn hulp is niet per se nodig. Hoewel President Volodomir Zelenski heeft aangekondigd dat Oekraïne een internationaal vreemdelingenlegioen heeft opgezet waartoe alle burgers van de wereld die het willen zich mogen aansluiten.

  Logisch natuurlijk, de oprichting van die internationale vreemdelingenlegioen, want er zijn maar weinig landen opgewassen tegen het Russische leger en Oekraïne kan het zeker niet alleen. Als jouw held Poetin niet inbindt krijgt hij te maken met net zoiets als de Spaanse burgeroorlog, n.l. mannen uit de hele wereld die tegen hen, de Russen, zullen strijden.

  @Tico M. schreef;
  “Stoer en heldhaftig boeh roepen op feestboek.”

  Sorry Tico M., ik ben geen lid van facebook, anders had je het wel gemerkt. Ik zit trouwens ook niet op Twitter noch instagram en ook niet op Tik tok e.a. naar mijn mening onnuttige sociale platformen. Dat soort sociale media laat ik aan jou over.(lol)

  @Tico M. schreef;
  “Roeptoeteren van wij staan sterk samen. Maar als gevraagd zou worden aan de sojavreters en knotjesdragers om de wapens op te pakken en echt iets te doen, dan zouden ze allemaal wegrennen. En waar was de verontwaardiging van een ieder toen Irak werd binnengevallen? Afghanistan etc.”

  Ik vraag me af wie je bedoeld met ‘sojavreters en knotjesdragers’. (lol) Toevallig draag ik mijn haar af en toe in een knot, soms is het te lang. Je leert heel wat op die rechtsextremistische sites die jij dagelijks bezoekt, of niet Tico M.? Aangezien je elk ander volk/nationaliteit met een denigrerende nickname benoemt vraag ik me af hoe het komt dat een zwarte als jij, ook een niet kwaai bedoelde nickname, zo vaak en zoveel rechtsextremistische bullshit uitkraamt. Weten die gasten op die far right sites wel dat je zwart bent Tico? Als ze weten dat je zwart bent móéten zij je wel als een ‘nuttige idioot’ beschouwen die gratis en voor niks far right propagandist is. Een zwarte die constant rechtsextremistische taal bezigt is toch een beetje vreemd.

  @Tico M, schreef;
  “En waar was de verontwaardiging van een ieder
  toen Irak werd binnengevallen? Afghanistan etc.”

  Praat toch geen shit man, de woede toen de Amerikanen Irak binnenvielen uitte zich in grote wereldwijde protesten, en dat op alle continenten. Ook in Nederland hebben hele grote protesten plaatsgevonden. Nog veel grotere protesten dan nu voor Oekraïne, hoewel de protesten tegen Poetin met de dag groter worden!

  https://www.youtube.com/watch?v=tAjqGnQpVks

 10. @ Tico Martina

  Ben toch heel benieuwd waar jij de stelling op weet te baseren dat de NATO niet veel voorstelt.
  De NATO bestaat uit een groot aantal landen en die landen zijn gewend om militair samen te werken, met dezelfde procedures, zelfde wijze van leiding geven en dit wordt regelmatig getraind.
  Wanneer je even rustig gaat nalezen hoe campagnes worden opgezet dan zul je snappen dat wat Rusland hier nu laat zien gewoon puur amateurisme is. Ze moeten nu grijpen naar massa vernietigingswapens om de Oekraine te kunnen veroveren. Wanneer de NATO dit aan had moeten pakken dan was het er even iets anders aan toe gegaan. Eigen verliezen zouden tot een minimum worden beperkt en je zou de eerste weken alleen luchtaanvallen hoeven te verwachten. Met chirurgische precisie zou Oekraine worden aangepakt en dat zie ik hier niet gebeuren bij de Russische inval.

  Ik kan je garanderen dat men bij de NAVO de beelden zit te kijken en dat men daar grote vraagtekens heeft. Met grote verbazing vraagt men zich af wat Rusland aan het doen is, want militair tactisch gezien is het gewoon een grote puinhoop. Er is geen logistieke ondersteuning, eenheden moeten zonder dekking door bv vliegtuigen of verdere grondondersteuning gebieden binnentrekken waar ze vervolgens worden afgeslacht. Op Youtube zijn vele videos te vinden van Russische colonnes die zijn vernietigd en dan praat je over veelal logistiek. Hoe is dat in hemelsnaam mogelijk ? Hoe hebben de Russen dat kunnen laten gebeuren.
  Wie stuurt er in godsnaam paratroepers met een groot transportvliegtuig richting een zwaar verdedigd vliegveld ? Gevolg 250 paratroepers nu dood en dus niet meer inzetbaar. Dat waren bijna special forces oftewel goed getraind.
  Het was bekend dat Rusland niets geeft om mensenlevens, maar dit is werkelijk een blamage wat hier gebeurt.

  Zal Rusland uiteindelijk de Oekraine kunnen bezetten ? Waarschijnlijk wel, maar ze zullen het niet kunnen behouden en bovendien is de Oekraine dan veranderd is een rokende puinhoop.
  En daarmee is het politieke lot van Poetin bezegeld, die wordt door niemand meer serieus genomen. Vandaag heeft zelfs Servië afstand van hem genomen en dat was altijd 1 van zijn meest trouwe bondgenoten. De Serven weten wat de NATO kan uitvoeren en ik denk dat ook zij zien dat Poetin door het lint aan het gaan is. Nu heeft hij zijn nucleaire strijdmacht op ‘alert’ gezet (zelfde is dus ook in de VS, Engeland en Frankrijk gebeurd) en dat houdt in dat hij compleet is doorgedraaid. Rusland wordt niet aangevallen, maar deze halve gare denkt dat nucleaire wapens acceptabel zijn om te worden gebruikt om een land te veroveren ? Dan spoort je niet.

  Er is een reden waarom iedereen altijd op 5 meter afstand van Poetin moet zitten en dat is niet omdat hij bang is voor corona. Dat is omdat hij bang is een mes in zijn rug te krijgen. De man is compleet paranoia geworden, momenteel levensgevaarlijk.

 11. @ Fred Schiedam kan me vinden in je antwoord.

  Mijn inschatting wat Rusland en Oekraïne was en is dat de spanningen vergroot zouden worden na het tekenen van het Associatieverdrag
  in de maand juni 2014 een maand voor het neerschieten van de MH17. De spanningen met Rusland zijn de afgelopen jaren steeds groter geworden.

 12. @Lionfish. Mijn waarde laat de fles Dewars whisky staan voordat je wat typt. Donald Trump is de enige president geweest die de dialoog aanging. Dit in tegenstelling tot al die andere presidenten. Hoe haal je het in je hoofd om hem te verwarren met die brabbelende oude clown die nu in het witte huis zit.

  @Joep, de NAVO stelt niks voor. Voor de buhne een grote muil, maar als het erop aan komt dan zal je zien dat zij niks maar dan ook niks kunnen doen. Door de feminisering van de samenleving zijn er bijna geen echte mannen meer die kunnen vechten. Rusland heeft dat goed ingezien dus al die feministische rotzooi ver buiten de deur gehouden. En kijk nu. Een paar slappe sojavreters tegen echte kerels. Wie gaat winnen denk je.

  @Mano, bla bla bla. Pak een geweer op en trek naar Ukraine toe en ga die arme mensen helpen. Maar waarschijnlijk ben je net als de rest van Europa. Stoer en heldhaftig met een vlaggetje voor de ambassade protesteren in je eigen land. Stoer en heldhaftig boeh roepen op feestboek. Roeptoeteren van wij staan sterk samen. Maar als gevraagd zou worden aan de sojavreters en knotjesdragers om de wapens op te pakken en echt iets te doen, dan zouden ze allemaal wegrennen. En waar was de verontwaardiging van een ieder toen Irak werd binnengevallen? Afghanistan etc.

 13. @Limoen. Niets nieuws onder de zon. Hoe vuiler het varken, hoe meer parasieten hij aantrekt. Dat was in de tweede wereldoorlog al zo, en tsaar Poetin wil het met zijn grootheidswaanzin net als Trump ook proberen, door aggressief een autonoom zelfstandig land aan te vallen. Hopenlijk komt er nog eens een bijltjesdag voor al dit soort lieden.

 14. He @Tico. Wat er nu in oekraine gebeurt is het rechtstreekse gevolg van de seniele oude gek Trump die er als een egoistische idioot in is geslaagd om in een paar jaar de hele wereldorde compleet af te breken. De wannabe dictators als paranoide potentaat Putin grijpen nu hun kans.

 15. @Lamoenchi schreef;
  “Putin duldt geen NATO in Ukraine, dat heeft hij jarenlang aan hen duidelijk gemaakt. Toch heeft de USA Zelensky zover gekregen dat hij lidmaatschap nastreefde.”

  Dat heeft hij dan wel jarenlang aan het Westen duidelijk gemaakt. Bovendien hoefde de USA Zelensky niet over te halen. Lang voordat Zelenski met 70% van de stemmen tot president was gekozen vond meer dan 60% van de Oekraïners dat Oekraïne zich moest aansluiten tot de EU.

  Maar serieus, who the hell is Poetin om een groot onafhankelijk land met 44 miljoen inwoners te bedreigen, openlijk en zonder te schromen op de TV, hun militairen en hun gezinnen letterlijk te bedreigen dat zij zich moeten overgeven of anders… dingen zullen gebeuren die zij nooit voor mogelijk hebben gehouden.

  Dat is kras, bruut en heel ‘laffe’ stoere bedreigende taal aan het adres van een volk en daarbij ontkende en ontzegde hij hen óók nog het bestaansrecht van hun Oekraïne. (Nou, het zal je maar overkomen.) Dat is eerder de taal van een sociopaat/psychopathische heerser á la Ivan de Verschrikkelijke..

  Ik kan me goed voorstellen hoe al die bedreigingen bij zeker het gros van de Oekraïners is aangekomen. Ronduit bedreigend en “in z’n geheel zwaar beledigend.”

  Het enige wat hij nu bereikt heeft is de afkeer van ten eerste zijn eigen protesterende burgers in Moskou, St.Petersburg en andere Russische steden die overigens met duizenden opgepakt worden omdat ze tegen de invasie van het broederland zijn. Verder heeft hij zich ook nog de woede van niet alleen de Oekraïners, maar ook de woede van de wereld op de hals gehaald.

  Men voelt gewoon aan dat het een onrechtvaardige oorlog is, en dat gevoel is heb ik gemerkt internationaal. Temeer omdat Poetin en zijn generaals wisten dat het Oekraïense leger niet bestand (is) zou zijn tegen het moderne Russische rode leger.

 16. @Joep Meloen, realiteit is dat Putin een gevaarlijke tegenstander is. Met hem valt niet te spotten. Russen die hij als verraders beschouwt worden geliquideerd , waar ook ter wereld zij proberen zich te verschuilen. Putin duldt geen NATO in Ukraine, dat heeft hij jarenlang aan hen duidelijk gemaakt. Toch heeft de USA Zelensky zover gekregen dat hij lidmaatschap nastreefde. Daarmede werd het lot van Ukraine bezegeld. Was annexatie in 2014 van de Krim geen waarschuwing van wat kon volgen ? Ik denk dat de Amerikanen uit puur zakelijke motieven het hierheen heeft geleidt. Immers zij, samen met de Britten zijn de enigen die er baat bij hebben en goede zaken doen met levering van wapens, LNG gas en alle andere goederen waar Rusland nu van wordt uitgesloten. Europa zat erbij en keek ernaar en zal nu de hoge prijzen betalen vanwege de door henzelf opgelegde sancties.
  Noem Putin niet dom. Dom zijn degenen die zich lieten gebruiken en meeslepen. Zij betalen nu het gelag.
  Ukraine is afgeschreven voor het Westen. Nieuwe Koude Oorlog met Rusland is begonnen.

 17. @tico
  “Wat ik zou willen is dat men stopt met leugens te verkopen en de arrogante hooghartige houding.”

  Haal eerst de balk uit je eigen ogen voordat je de splinter uit andermans oog probeert te halen.

 18. Het vermogen van Putin wordt op meer dan 57 miljard geschat, en dat van een land waar de armoede zo hoog is dat er dagelijks mensen in de vrieskou in de steden overlijden.
  Ex-KGBr, uiterst gevaarlijk.

 19. Nemtsov, Magnitsky, Estemirova, Ploitkoskovkaya, et cetra. Allenaal in opdracht van Putin.

  En kom nu niet aan met de vraag of hij zelf heeft geschoten.
  Met zo een domme vraag is Hitler bij jou ook onschuldig.

 20. @Tico zegt: “…Wat ik zou willen is dat men stopt met leugens te verkopen en de arrogante hooghartige houding…”

  Volgens mij word jij in 3 van de 4 posts op één of meerdere leugens betrapt.

 21. @Mano, een kernwapen oorlog zal er niet komen. Wat ik zou willen is dat men stopt met leugens te verkopen en de arrogante hooghartige houding. Als die seniele bejaarde in amerika zo graag oorlog wil, laat hem een geweer oppakken en zelf oorlog voeren. Als tante Ursula echt zo stoer is dan reist ze af naar Rusland en zet daar haar grote bek open. Als grijnzende harlekijn Prutte het meent dan reist hij ook af naar Rusland en zegt foei met het vingertje. En zo geldt het voor al de grootbekkikkers op deze aarde. Leuk een lichtje aansteken op de Erasmusbrug. Leuk om een vlaggetje op je feestboek pagina te plaatsen. Leuk om voor het stadhuis herrie te lopen maken als protest. Helpt geen zier. Ga daar heen, een ieder die schande roept. Trek naar Ukraine zij hebben jullie nodig. Maar laffe angsthazen durven dat niet. Wederom zien we dat de EU niks maar dan ook niks voorstelt. Kan niet wachten tot dat gedrocht uit elkaar valt. Geldverslindend instituut is het

 22. @ Lamoenchi

  Oekraine is gewoon een souvereine staat en mag dus geheel zelf besluiten met wie het zaken wil doen.
  De NAVO had al gezegd dat Oekraine geen lid kon worden, simpelweg omdat er in het land een oorlog aan de gang is.
  En Poetin kan wel meer eisen, maar hij gaat niet over de buitenlandse politiek van een souverein land.

  Om dan maar vervolgens het land binnen te vallen, puur alleen omdat de regering jou niet aanstaat……..dat is simpelweg crimineel gedrag.

  Het gevolg ? Poetin dreigt nu ook richting Finland en Zweden, waarop zij nu hebben aangegeven zo snel mogelijk een lidmaatschap van de NAVO intern te gaan bespreken. Ook zij zijn het gebully van Poetin meer dan zat en weten dat de NAVO hun beste verdediging is. Zou Poetin het dan in zijn hersens halen hen aan te vallen dan krijgt hij de hele NAVO tegenover zich.
  Ik moet eerlijk zeggen dat, wanneer je het immer neutrale Zweden zo gek krijgt om partij te kiezen voor de NAVO……….dan ben je, als Poetin, wel heel erg dom bezig geweest. Geen enkele Russische leider (ook niet tijdens de Sovjet Unie) heeft dat ooit voor elkaar gekregen, Poetin nu dus wel.

  Kortom, deze man is een gevaar voor de wereldvrede en gezien het feit dat China hem nu openlijk steunt kunnen we ons ook zorgen gaan maken over Taiwan, want daar zit China achteraan.

 23. Wie wordt er beter van de oorlog in Ukraine ?
  Sancties op Rusland, dus import en export worden gestopt. Rusland is wereld’s grootste exporteur van tarwe. Geen tarwe, gas etc. meer uit Rusland. Van waar komen die voortaan en tegen veel hogere prijzen ? Goed geraden, van onze grote vriend USA. Een hele vloot Amerikaanse LNG tankers is al begonnen dure aardgas van de USA naar Europa te brengen. Wat doet Nederland met de overschotten aan producten die niet meer naar Rusland, Belarus en Ukraine mogen?
  Met zo’n oorlog naast de deur moet Europa veel geld investeren in de nieuwste modernste en duurste wapens, uit Amerika natuurlijk. Joe en Boris hebben de zaakjes goed geregeld. Verenigd Koninkrijk net op tijd uit de EU. Wie betaalt de rekening ? De Europese burgers zullen zwaar dokken. Inflatie zal snel de balans overschotten doen verdwijnen. Zal Nederland wel geld overhouden om naar Curacao en de andere eilanden te sturen ?

 24. Met het weigeren van Putin’s eis dat Ukraine nimmer lid mag worden van NATO, werd Ukraine’s lot bezegeld door Biden en Boris. De andere NATO leden stonden erbij en keken ernaar.
  Putin had toch in heldere taal gezegd dat Ukraine de rode lijn is.
  Of had hij allemaal rode stoplichten op Ukraine’s grens moeten installeren ?
  De Ukraine leger kan beter de wapens neerleggen en naar huis gaan voordat ze allemaal afgemaakt worden. Het is een verloren strijd dus waarom meer dode helden ?

 25. @Tico M. schreef;
  “Rusland laat niet met zich spotten. Grote mond over navo, eu en vs maar die zullen niks kunnen uitrichten. Hoogmoed komt voor de val.”

  Het is niet dat de Navo en de VS niets kunnen uitrichten. Dat kunnen ze wel degelijk! Het is de vraag wat jij wilt, wil je in een kernoorlog belanden Tico M? Ben je levensmoe? Nou dan, zowel de Europeanen, de Amerikanen en zelfs de Russen zijn echt niet levensmoe. De mens wil liever niet dood. Het is niet uitgesloten dat dan echt kernwapens ingezet zullen worden. Het is welbekend wat een derde WO teweeg zal brengen. Als het Westen echt iets gaat ondernemen tegen Rusland zou dat het startsein kunnen zijn voor een allesvernietigende kernoorlog.

  Of denk je dat jij het wel zal overleven? En áls je het overleeft wat dan? Denk je dan dat het leuk zal zijn? Als een met (fall out) radioactieve stof besmette dansende Zombie rond te banjeren door steden die in puin geschoten zijn? Kun je het grotere plaatje echt niet zien Tico M?

  Poetin heeft gewoon een grote gok genomen, hij weet dat de Europese bevolkingen niet klaar zijn voor zo’n vernietigende wereldoorlog, ook het Russische volk is niet te porren voor een kernoorlog. Eigenlijk niemand. Jij dus wel. (lol)

 26. @Tico Martina.
  Trek je niets aan van de opmerkingen.
  Voor zover ik in de problematiek ben ingelezen, heb jij het bij het rechte eind.
  En het gezegde is ook duidelijk. Wie niet wil horen, moet maar voelen.

  Uitslag Referendum was duidelijk dat men Oekranie niet wenste bij aansluiting aan EU. Volk is dom, doen we toch.
  Een man van woord die Poetin.
  “Ik zal niet tolereren dat ik omsloten zal worden door NAVO/EU landen aan mijn grenzen”.
  Zie nu de gevolgen.

  Fijn weekend allemaal

 27. @tici: lees dit: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Oekra%C3%AFne#:~:text=Na%20de%20staatsgreep%20in%20Moskou,van%20de%20kiezers%20voor%20onafhankelijkheid.

  90% van de bevolking wilde onafhankelijkheid.
  Geen westen aan te pas gekomen.

  Overigens niks heldere en duidelijke taal. Hij wil het nazistische regime in Oekraine weg. Leuk een nazistisch regime met een joodse president.

  En als ze zo pro Russisch zijn als wat, dan zet je toch gewoon de slagboom omhoog en laat ze binnenrijden onder trompetgeschal rijdend over rozenblaadjes i.p.v. je land kapot laten bombarderen.

  Hoe dom kun je zijn?

 28. Haha, jullie wilden perse een seniele oude gek in het witte huis toch? 4 jaar lang was het iedere dag toch een hetze tegen Donald? Hij was het grote gevaar toch en moest zo snel mogelijk afgezet worden. De enige president in decennia die partijen bij elkaar bracht. De enige president die geen enkele oorlog startte of ermee dreigde. De enige president die inzag dat je elkaar niet moet bevestigen maar samen moest werken. Welnu dit is jullie allemaal der verdiende loon. Inplaats van Donald te bevechten hadden jullie naar hem moeten luisteren. Ga nu maar lekker bibberen in een hoekje. Drechi pa bosnan. Rusland laat niet met zich spotten. Grote mond over navo, eu en vs maar die zullen niks kunnen uitrichten. Hoogmoed komt voor de val.

 29. @Er is geschreven;
  “Belarus zal het volgende land zijn dat zal worden toegevoegd aan het Russisch rijk.”

  Normaliter zou dat de goede volgorde zijn geweest ware het niet dat juist Belarus haar grondgebied vrijwillig ter beschikking heeft gesteld aan Poetin’s aanvalsleger om o.m. sneller naar Kiev te kunnen optrekken. Er zijn trouwens al Russische militairen nabij Kiev gespot waar zij na een kort maar hevig gevecht een militair vliegveld hebben bezet, dat kon zo snel vanwege de hulp van Belarus.

  Ik denk dat Lukashenko zich vrijwillig zal aansluiten bij het Rusland van Poetin. Ook hij bezigt oorlogstaal richting Oekraïne. Bovendien is Lukashenko al langer een pro-Poetin marionet. Zolang hij een Poetin-marionet is hoeft Belarus niets te vrezen. Lukashenko beweert dat het leger van Belarus niet betrokken is bij de invasie maar (dreigt) sluit niet uit dat dat alsnog een mogelijkheid wordt. Als je je grondgebied ter beschikking stelt en bovendien Poetin bijvalt door Oekraïne te beschuldigen de oorlog uitgelokt te hebben ben je wel degelijk betrokken.

 30. Zag net oP CNN dat het ws de bedoeling is van Putin om de regering omver te werpen en een pro Russische regering ervoor in de plaats te ‘zetten’.

  Zou me niet verbazen. HK idem dito alleen zijn de Chinezen nog niet binnengevallen.
  Ernstig dit allemaal.

 31. Was het niet de VS en GB die samen Irak met leugens hadden aangvallen ? En samen met de NATO Libie vernietigd ? De annexatie van de Golan door Israel goedgekeurde ?
  Was het niet de VS die vele landen zoals Panama, Santo Domingo, Graneda, Vietnam, Korea etc heeft aangevallen ?
  Die Venezuela wilde ? En nog stees probeet te vernietigen.
  Die Syrie vernietigde en nog steeds bezet ?
  De constante dreiging van de NATO moet een keertje stoppen.

  Nu gaat de VS bloeien. Want ze houden van chaos. Chaos in Europa. Europa blijft zwak en de VS bloeit.

 32. @ Lamoenchi,

  Je draait oorzaak en gevolg om. Rusland heeft vanaf begin jaren 90 de ‘afvallige’ staten op alle mogelijke manieren onder druk gezet. Gevolg ? Ze voelden zich bedreigt en wilden zo snel mogelijk bij de NAVO.
  Waarom ?
  Omdat een aanval op 1 lid een aanval op alle leden is oftwel het is de verzekeringspolis voor deze kleine staten.

  Oekraine wilde om die reden ook lid worden van de NAVO en gezien de acties van Rusland in 2014 ook niet echt vreemd te noemen. Echter, Oekraine was niet klaar voor de NAVO en bovendien mag een land in oorlog geen lid worden van de NAVO. Zolang Rusland dus de Krim en de Oostelijk bezette delen van Oekraine bezet zou houden kon Oekraine geen lid worden van de NAVO.

  Het argument van Putin dat het om de NAVO gaan is leuk verzonnen, maar daar gaat het dus gewoon niet om.
  Waar gaat het wel om ?
  Putin is van mening dat Oekraine gewoon Russisch grondgebied is en heeft Oekraine nooit erkend als souvereine staat. Hij heeft het nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij Oekraine weer terug bij het groot Russisch rijk wilde hebben.

  Overigens zal Putin hier niet ophouden. Belarus zal het volgende land zijn dat zal worden toegevoegd aan het Russisch rijk, daarna zal Moldavië wel volgen en wellicht zal hij dan ook nog achter Estland, Letland en Litouwen aan gaan. Dat is het ware motief van Putin, NATO is gewoon een excuus.
  En met het inlijven van Oekraine krijgt Putin toegang tot zeer veel grondstoffen, die dus niet meer naar de rest van de wereld zullen gaan, maar naar Rusland. Economisch gezien, op de lange termijn dus, zal deze invasie Putin geen windeieren gaan leggen.

 33. Don’t mess with a rattlesnake for you might get bitten. Welk deel van het Russisch “nyet” begrijpen Biden en Boris niet ?
  Het “kabooom” gedeelte ? Neen, Ukraine komt niet in de NATO.

 34. Zo, nu weten wij wie de “Antichrist” is waar we al zolang op wachten. De vraag was uit Noord Korea, China of Rusland. Uiteindelijk is het dhr. Poetin geworden. En nu kijken wie zich bij hem aansluit. Allemaal despoten die zoals hier op het eiland hun mond vol hebben van RESPECT, maar zelf niemand respecteert. Als domme ezels in glazen kasten alles vertrappen en kapot maken zonder zich af te vragen wat zijn de gevolgen voor de hele wereld. Ons eiland is niet de hele wereld maar wel een weerspiegeling van wat er gebeurt in de wereld. Bij ons vertrappen de verlengeing van de vakbonden die nu onze regering is, alle rechten van de bevolking onder de motto: wij zijn eenvoudige volksmensen die van het volk houden en alles doen voor het volk. Maar de waarheid is evenals bij Poetin hun eigen dorst naar macht cout que cout vergroten en ad perpetuem aan de macht blijven met dure salarissen voor hunzelf en vrienden en familie. Apres moi le deluge.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties