31 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | ‘Consument betaalt demurragekosten’

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | ‘Consument betaalt demurragekosten’

Luis: Containers te lang vast bij CPS

Willemstad – Het duurt veel te lang voordat een container vanuit de Curaçaose haven beschikbaar is voor het bedrijf dat de vracht heeft besteld. Het probleem ligt bij Curaçao Port Services (CPS).

Dat zegt Herbert Luis, manager bij wc-papierproducent Softex. Want als containers eenmaal het terrein van de containerterminal hebben verlaten, is de vracht binnen 36 uur gelost bij de wc-papierfabriek. De trage afhandeling door CPS zorgt ervoor dat Curaçaose bedrijven grote boetes aan rederijen moeten afdragen, de zogenaamde demurragekosten.

Daar is nu een stokje voor gestoken met de ministeriële beschikking van het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) die bepaalt dat de scheepvaartmaatschappijen maximaal 1 cent per dag aan demurragekosten in rekening kunnen brengen bij afnemers op Curaçao. Normaal gesproken, dus zonder ingrijpen van de MEO-minister, kunnen die kosten zomaar oplopen tot 75 dollar per dag voor een container.

,,Dat terwijl wij er zelf niets aan kunnen doen. Die kosten moeten we doorberekenen in de consumentenprijs”, zegt Luis. ,,Dat doen wij niet alleen, maar alle bedrijven. De demurragekosten bepalen een deel van de prijs die je in de winkel betaalt.” Wat Luis betreft blijft de ministeriële beschikking van kracht, totdat de problemen bij CPS zijn aangepakt. ,,De regeling beschermt ons eiland tegen onredelijke prijsverhogingen.”

De problemen spelen volgens de Softex-manager al langer dan sinds de uitbraak van de covidpandemie. Het begint al met de vijf werkdagen die CPS zegt nodig te hebben voor het lossen en afhandelen van de binnengekomen vracht. Scheepvaartmaatschappijen hanteren in het algemeen een periode van zeven tot tien dagen voor het kosteloos gebruik van een container. Daarna begint de teller van de demurragekosten te tikken.

Luis: ,,Maar de rederijen gaan uit van dagen, niet van werkdagen. Dus als een container op vrijdag aankomt, lukt het al snel niet om die binnen de termijn terug te brengen. Zonder dat we daar iets aan kunnen doen, worden er in dat geval al een, twee of drie dagen demurrage in rekening gebracht.”

Maar Luis zag zijn containers de eerste twee maanden van 2022 soms pas twee weken later. Dan lopen de demurragekosten heel snel op. En ook dat is niets nieuws. Een wachttijd van twee weken komt al langer voor. Dat loopt in december meestal op tot drie weken. Luis:

,,De containers staan dan bij CPS op hun beurt te wachten voor een chassis.” En dáár zit de bottleneck, bij die onderstellen die nodig zijn om de container vanuit de haven naar de afnemer te rijden. ,,We zijn verplicht de onderstellen van CPS te gebruiken. Je kunt dus niet zelf iets huren of kopen en daarmee de terminal op rijden”, zegt Luis.

De hele situatie is behoorlijk frustrerend. Vooral omdat Softex, met vestigingen op Aruba en Puerto Rico, ziet dat het anders kan. Luis: ,,Op Puerto Rico is de container vandaag in de haven en morgen bij ons. Ik begrijp dat CPS niet een deel van haar werkzaamheden wil verliezen, maar dan moet je wel naar behoren service kunnen bieden. Als Curaçao met landen als Puerto Rico en de Dominicaanse Republiek wil concurreren, moet het speelveld hetzelfde zijn.”

De ministeriële beschikking lijkt een averechts effect te krijgen nu een rederij heeft besloten dan maar met minder containers per schip naar Curaçao te varen. Luis heeft wel begrip voor het besluit van Nirint Shipping. ,,Zij krijgen de containers niet op tijd terug en zijn gewend daar geld voor te krijgen. Dat is nu niet zo, dus worden maatregelen genomen.”

Voor een bedrijf als Softex is het op dit moment zaak de voorraad op orde te hebben. ,,We slaan extra veel op en spreiden het risico door het vrachtvervoer via andere landen te regelen”, zegt Luis. ,,Dat is misschien niet altijd de goedkoopste oplossing, maar het belangrijkste is dat we voldoende grondstoffen in huis hebben.”

Bron: Antilliaans Dagblad

7 reacties

  1. CPA. Het bedrijf waar de mislukte oplichter Augustin Diaz en die smerige Lopez Ramirez de scepter zwaaiden. Door dit soort figuren neer te zetten op cruciale plaatsen is Curacao zo door en door verrot. Tijd voor een zeer grote schoonmaak en een grote reset. Weg met dat soort troep. Dumpen bij Shoot net als wat wij voorheen met ons afval deden. Helaas spoelt het weer aan

  2. Fred dat is omdat het Vrijdag happy hour is. En maandag is er om bij te komen van het weekend. En het is geen Antwerpen Fred.

    Het ding is CPA hun onderstellen… Die betaal je ook.
    Die hebben daar monopolie op.
    Containers worden gewoon ergens gestapeld maar moeten dan op een onderstel gezet worden.
    Van de demurrage kosten snoepen ze ook mee. Zij doen de afhandeling daarvan. Het interesseert ze niks.
    Is gewoon gelegaliseerd diefstal.

    Verder is het een flauwekul verhaal wat betreft Curaçao.

    Die rederijen hebben ook boter op hun hoofd want door het corona en Suez gebeuren liggen nog overal ter wereld vrachtschepen in de wacht en Curaçao heeft niks om die lege containers weer te vullen.

    Zo’n schip gaat echt niet wachten met door varen totdat z’n lege containers terug zijn. Die lege containers nemen net zoveel space in en dat kost dus net zo veel om te transporteren. Gewicht is geen factor. Alleen de load die de container kan dragen.

    Dus de worden gewoon lekker gestapeld en staan te wachten bij CPA.

    Dus de rederijen die zeggen dan komen we maar 1 keer per week. Ja.. Curaçao is niet zo belangrijk voor die “paar” containertjes.
    Het is of de ene boot uit Europa die een rondje vaart of traffic via peperduur Miami. zo.n 2500 dollar voor een 20 voeter

    Een ander verhaal wordt het als er een pendeldienst met Barranquilla is.
    Maar daar wil CPA weer niet aan.

    Vracht van en naar Curaçao is peperduur. Versnipperd en in effectief. Ja kan veel beter

    Maar ja… er wordt meer aandacht besteed aan hoe kan je zo veel mogelijk stelen dan aan effectief handelen. Het blijft een Piraten rovers nestje.

  3. Het is triest maar typerend:
    Er is een probleem met een entiteit.
    Extra kosten voor het probleem worden doorberekend aan de gebruiker.
    Er moet wat aan de kosten gedaan worden.
    Er wordt een poging gedaan om de kosten, van het probleem op een ander te verhalen.
    De ander neemt maatregelen om die kosten te vermijden.
    Gevolg minder werk voor de entiteit. Maar dus minder aanbod voor de gebruiker.
    Waardoor de producten minder en duurder worden.
    Het probleem, het functioneren van de entiteit, wordt niet aangepakt.
    Puur het gevolg plaatsen van incapabele personen en het niet dragen of vragen van verantwoording.
    En ik denk dat dit opgaat voor het gros van de entiteiten.

  4. CPA bestaat, net als de meeste overheidsentiteiten, uit politiek geplaatste, onkundige, overbetaalde personen.
    Al zou je de demurrage uit hun beloning zou halen gaat dat de situatie niet veranderen.
    Wat wel zou helpen is de bestuurders van CPA te ontslaan, zij zijn de verantwoordelijke, en een directie aan stellen die wel zaken kundig is en dan de efficiency verhogen.

  5. het is eigenlijk heel simpel, als al die demurragekosten op het loon van de hoge heren bij CPA kunnen worden ingehouden is het zaakje zo gepiept

  6. De consument betaald de demarrage kosten.
    Maar dat die kosten ontstaan ligt niet aan de reder maar aan de afhandeling. En die afhandeling is te langzaam.
    Nu wordt de reder gestraft voor de langzame afhandeling waardoor hij minder mee gaat nemen en wie zijn daar de dupe van?
    Juist de consument.
    Dus wat is eigenlijk de enige oplossing?
    Versnellen van de afhandeling en dat is een interne aangelegenheid.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties