30 C
Willemstad
• zondag 4 juni 2023

PBC | Oplossing voor wachtlijst bij CMC

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Inspectie voor de Volksgezondheid heeft ingegrepen in de problematiek van de wachttijden voor operatiepatiënten. Met ingang van maandag 5 juni een wordt een...

PBC | ‘Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles zitten ver onder de inkomensnorm van de LNT’

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles/GGz Curacao verdienen niet een veelvoud van het maximum, dat is vastgesteld in de nieruwe Wet Normering Topinkomens, LNT....

PBC | Eerste kwartaal 2023 ziet honderden onbeantwoorde brieven aan ministers

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Tijdens het eerste kwartaal van 2023 zijn er maar liefst 181 brieven, afkomstig van Statenleden en gericht aan ministers, onbeantwoord gebleven. Minister van Algemene...

PBC | Regering Curaçao zoekt 650 miljoen om pensioenen ENNIA te redden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Er is zeker 650 miljoen nodig om de pensioenen van ENNIA te redden. De regering van Curaçao heeft besloten op zoek te gaan naar...

PBC | Uitspraak in hoger beroep tegen Ansary uitgesteld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD.- Halverwege deze maand kondigt het Gemeenschappelijk Hof de datum van de uitspraak aan in de zaak die de Centrale Bank/ENNIA tegen Ansary & Co hebben...

PBC | Rojer wil in Parijs revanche op Spelen

Persbureau Curacao PARIJS – Jean-Julien Rojer wil zich volgend jaar op de Olympische Spelen revancheren. Twee jaar geleden liepen de Spelen van Tokio op een grote teleurstelling uit,...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Krimp van bevolking

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | Krimp van bevolking

Meer emigratie dan immigratie sinds 2017

De Curaçaose populatie krimpt | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Vorig jaar, in 2021, zijn er meer personen vertrokken van Curaçao dan dat er mensen zich vestigden op het eiland. Dat was ook het geval in het eerste coronacrisisjaar.

Dat blijkt uit de jongste emigratie- en immigratiecijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) van Curaçao op de website heeft gepubliceerd. Het Antilliaans Dagblad heeft de tabellen geanalyseerd.
In 2021 telde het CBS in totaal 5.564 emigranten en 3.337 immigranten. Per saldo een afname van 2.227 (officieel geregistreerde) burgers. Een jaar eerder, toen medio maart 2020 de covidpandemie uitbrak, was de krimp nog groter: 5.123 ingezetenen verlieten het eiland, terwijl 2.663 personen zich lieten inschrijven, waardoor de bevolking met 2.460 mensen afnam.

De cijfers waarmee het CBS werkt zijn gebaseerd op informatie afkomstig van het Bevolkingsregister Kranshi, zo bevestigt een functionaris desgevraagd tegenover deze krant.

In het pre-coronajaar 2019 was de hoeveelheid emigranten overigens hoger; toen ging het om 6.181 zielen die Curaçao verlieten. Maar ook het aantal immigranten was hoger en bedroeg 3.549. Alles bij elkaar waren er na dat jaar 2.632 minder ingezetenen ingeschreven.

Het CBS meldt elders op de website dat per 1 januari 2022 de totale bevolking bestond uit 151.066 personen. Twaalf maanden eerder, op 1 januari 2021, was dat nog 153.671. Enkele jaren terug waren het er nog 160.000+.

De Curaçaose populatie krimpt dus. Het betreft de officiële telling. Onbekend is hoeveel illegalen en/of ‘ongedocumenteerden’ zich op het eiland bevinden. Vermoedelijk gaat het om ‘enkele duizenden’.

Op Curaçao zijn er – traditioneel – flink meer vrouwen dan mannen. CBS rekent met 82.410 vrouwen en 68.656 mannen, waardoor de ratio uitkomt op 83,3 procent. Dat wil zeggen dat er 83,3 mannen zijn per 100 vrouwen.
De bevolkingsomvang van Curaçao neemt nu al een paar jaar geleidelijk af; sinds 2017 is sprake van meer emigratie dan immigratie. Dat was gelijk ook het jaar van de omslag, want in de periode daarvoor werd juist per saldo meer immigratie gemeten. Dat was voor het laatst in 2016 het geval.

De tabellen van het CBS gaan terug tot 2011. Vanaf 2011 – het eerste jaar na 10-10-‘10, toen de constellatie van de Nederlandse Antillen werd opgeheven en Curaçao een autonoom land binnen het Koninkrijk was geworden – tot en met 2016 was er elk jaar consequent een positief migratiesaldo. Een toename dus van de populatie. Dat is de laatste vijf jaar omgekeerd het geval.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

7 reacties

 1. En toch krijgen de Venezolanen op het eiland geen vestigings – of verbijfsvergunning.
  En het aantal ambtenaren neemt steeds toe, inplaats van minder. Er is geen geld, maar plezierreizen nemen ook toe, er is geld voor de nietsnutten, en straks krijgt Nederland de rekening gepresenteert. De covid heeft op de hele wereld de economieen onder druk gezet en er is oorlog uitgebroken in opdracht van Putin. Alles wordt duurder en straks, oohh straks gaan we bij Chali Bolo c.s. eten halen!!!!!

 2. Iedereen met gezonde hersenen en niet horende bij de families of hun vrienden verdwijnt.
  En wat hou je dan over?
  De families en hun vrienden en mensen waartegen je kunt zeggen dat Nederland invasie plannen heeft, dat de “welvaart” te danken is aan de families en dat makamba’s slecht zijn.
  En die mensen geloven dat.
  En geven graag hun stem voor een glas rum, een kippenpoot en een loze belofte.
  Dus doel bereikt.

 3. @TOC,Dan krijgen we ook nog meer vrouwen, want de mannen moesten daar achterblijven.

  Dan zal de droom van veel YDK mannen uitkomen.. Een witte vrouw of witte byside.

  Maar aangezien we al een vrouwenoverschot hebben wellicht dan alleen Oekrainse mannen importeren (Een paar zullen wel niet willen vechten)

 4. @ Brian S

  “Dan hebben we wel wat plek voor mensen uit Oekraine”

  Dan krijgen we ook nog meer vrouwen, want de mannen moesten daar achterblijven.

 5. Maar de Dark Genius, de MachoMuscleMan van het MaFfiaKorsou-rapalje zag dat niet als probleem. Hij wil kapitaalkrachtige buitenlanders en mass uitnodigen en verblijfsvergunningen geven. Als het maar geen scheme is om golden passports á la Malta is. Voor je het weet heb je dan een mix van KMar en Rijksrecherche op je stoep staan.
  My wet dream that: Blooper in shackles on his way to the clink

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties