29 C
Willemstad
• dinsdag 27 september 2022

Democracy now! | Tuesday, September 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Gouverneur Holiday ontvangt hoge Koninklijke onderscheiding

Gouverneur van Sint Maarten Eugene Holiday is benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. Holiday nam de onderscheiding in ontvangst tijdens een afscheidsreceptie in de Grote...
- Advertentie -

Nu.cw | Handelsgrens tussen Venezuela en Colombia weer open

De grens tussen Venezuela en Colombia is weer geopend voor handel. Dat meldt de NOS. Voor het eerst in zeven jaar mag er weer vrachtverkeer rijden tussen...

PBC | Vuurwapen gevonden in cel SDKK-gevangenis

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bewakers van de SDKK-gevangenis hebben vanochtend tijdens een doorzoeking van cellen in blok 7 een vuurwapen gevonden. Het gaat om een doorgeladen wapen, waar dus...

PBC | KLM toestel uit Suriname maakt noodlanding op Azoren vanwege medische noodgeval

Persbureau Curacao AZOREN – Een toestel van de KLM, dat afgelopen nacht op weg was van Suriname naar Schiphol, heeft vanochtend rond half acht een medische noodlanding gemaakt...

ParadiseFM | Twee politieagenten gearresteerd

Twee politieagenten zijn vanmorgen aangehouden. In opdracht van het OM werden er verschillende huiszoekingen verricht. De agenten worden verdacht van het sjoemelen met vergunningen. Een van de verdachten...

AntilliaansDagblad | Krimp van bevolking

Meer emigratie dan immigratie sinds 2017

De Curaçaose populatie krimpt | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Vorig jaar, in 2021, zijn er meer personen vertrokken van Curaçao dan dat er mensen zich vestigden op het eiland. Dat was ook het geval in het eerste coronacrisisjaar.

Dat blijkt uit de jongste emigratie- en immigratiecijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) van Curaçao op de website heeft gepubliceerd. Het Antilliaans Dagblad heeft de tabellen geanalyseerd.
In 2021 telde het CBS in totaal 5.564 emigranten en 3.337 immigranten. Per saldo een afname van 2.227 (officieel geregistreerde) burgers. Een jaar eerder, toen medio maart 2020 de covidpandemie uitbrak, was de krimp nog groter: 5.123 ingezetenen verlieten het eiland, terwijl 2.663 personen zich lieten inschrijven, waardoor de bevolking met 2.460 mensen afnam.

De cijfers waarmee het CBS werkt zijn gebaseerd op informatie afkomstig van het Bevolkingsregister Kranshi, zo bevestigt een functionaris desgevraagd tegenover deze krant.

In het pre-coronajaar 2019 was de hoeveelheid emigranten overigens hoger; toen ging het om 6.181 zielen die Curaçao verlieten. Maar ook het aantal immigranten was hoger en bedroeg 3.549. Alles bij elkaar waren er na dat jaar 2.632 minder ingezetenen ingeschreven.

Het CBS meldt elders op de website dat per 1 januari 2022 de totale bevolking bestond uit 151.066 personen. Twaalf maanden eerder, op 1 januari 2021, was dat nog 153.671. Enkele jaren terug waren het er nog 160.000+.

De Curaçaose populatie krimpt dus. Het betreft de officiële telling. Onbekend is hoeveel illegalen en/of ‘ongedocumenteerden’ zich op het eiland bevinden. Vermoedelijk gaat het om ‘enkele duizenden’.

Op Curaçao zijn er – traditioneel – flink meer vrouwen dan mannen. CBS rekent met 82.410 vrouwen en 68.656 mannen, waardoor de ratio uitkomt op 83,3 procent. Dat wil zeggen dat er 83,3 mannen zijn per 100 vrouwen.
De bevolkingsomvang van Curaçao neemt nu al een paar jaar geleidelijk af; sinds 2017 is sprake van meer emigratie dan immigratie. Dat was gelijk ook het jaar van de omslag, want in de periode daarvoor werd juist per saldo meer immigratie gemeten. Dat was voor het laatst in 2016 het geval.

De tabellen van het CBS gaan terug tot 2011. Vanaf 2011 – het eerste jaar na 10-10-‘10, toen de constellatie van de Nederlandse Antillen werd opgeheven en Curaçao een autonoom land binnen het Koninkrijk was geworden – tot en met 2016 was er elk jaar consequent een positief migratiesaldo. Een toename dus van de populatie. Dat is de laatste vijf jaar omgekeerd het geval.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

7 reacties

 1. En toch krijgen de Venezolanen op het eiland geen vestigings – of verbijfsvergunning.
  En het aantal ambtenaren neemt steeds toe, inplaats van minder. Er is geen geld, maar plezierreizen nemen ook toe, er is geld voor de nietsnutten, en straks krijgt Nederland de rekening gepresenteert. De covid heeft op de hele wereld de economieen onder druk gezet en er is oorlog uitgebroken in opdracht van Putin. Alles wordt duurder en straks, oohh straks gaan we bij Chali Bolo c.s. eten halen!!!!!

 2. Iedereen met gezonde hersenen en niet horende bij de families of hun vrienden verdwijnt.
  En wat hou je dan over?
  De families en hun vrienden en mensen waartegen je kunt zeggen dat Nederland invasie plannen heeft, dat de “welvaart” te danken is aan de families en dat makamba’s slecht zijn.
  En die mensen geloven dat.
  En geven graag hun stem voor een glas rum, een kippenpoot en een loze belofte.
  Dus doel bereikt.

 3. @TOC,Dan krijgen we ook nog meer vrouwen, want de mannen moesten daar achterblijven.

  Dan zal de droom van veel YDK mannen uitkomen.. Een witte vrouw of witte byside.

  Maar aangezien we al een vrouwenoverschot hebben wellicht dan alleen Oekrainse mannen importeren (Een paar zullen wel niet willen vechten)

 4. @ Brian S

  “Dan hebben we wel wat plek voor mensen uit Oekraine”

  Dan krijgen we ook nog meer vrouwen, want de mannen moesten daar achterblijven.

 5. Maar de Dark Genius, de MachoMuscleMan van het MaFfiaKorsou-rapalje zag dat niet als probleem. Hij wil kapitaalkrachtige buitenlanders en mass uitnodigen en verblijfsvergunningen geven. Als het maar geen scheme is om golden passports á la Malta is. Voor je het weet heb je dan een mix van KMar en Rijksrecherche op je stoep staan.
  My wet dream that: Blooper in shackles on his way to the clink

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -