27 C
Willemstad
• donderdag 19 mei 2022 04:36

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | ‘Waardemutatie op goud’

CBCS: Goudvoorraad ongewijzigd gebleven

Willemstad – De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft naar eigen zeggen ‘een deel van de waardemutatie op goud gerealiseerd’. Maar voegt er direct aan toe dat de goudvoorraad zelf ongewijzigd is gebleven.

- Advertentie -

Op vragen van het Antilliaans Dagblad legt de afdeling Corporate Communications van de CBCS uit dat ‘vanwege de lage rentestanden op de internationale kapitaalmarkten de interestopbrengsten van de CBCS uit hoofde van het beheer van de officiële reserves onder druk staan’.

,,Om een deel van de interestderving te compenseren, heeft de CBCS een deel van de waardemutatie op goud gerealiseerd. Dat is gebeurd met een financiële transactie van verkoop en onmiddellijke terugkoop van goud zonder dat de omvang van de goudvoorraad is gewijzigd.”

De goudvoorraad van de gezamenlijke Centrale Bank, met hoofdvestiging in Scharloo, is ‘het gehele jaar 2021 constant gebleven en bedraagt onveranderd 420.394,993 fine troy ounces’. Aldus de communicatie-afdeling.

,,Deze financiële transactie, waarbij de opbrengsten 2021 van de CBCS zijn verhoogd, terwijl de goudvoorraad constant is gebleven, heeft voorkomen dat de Landen Curaçao en Sint Maarten tekorten bij de CBCS – als gevolg van teruglopende inkomsten – zouden moeten aanzuiveren.”

Met andere woorden: als de Centrale Bank deze waardemutatie op goud níet zou hebben gedaan, dan zouden de regeringen (lees: de overheden en belastingbetalers) hebben moeten bijspringen om het deficit aan te vullen.
Toch ligt de kwestie politiek gevoelig: nog vorige maand verklaarde de Curaçaose Financiënminister Javier Silvania (MFK) op zijn Facebookpagina dat op zijn voorstel ‘de Raad van Ministers had besloten dat CBCS de goudvoorraad van Pais Kòrsou niet mag verkopen’.

Gevraagd om een toelichting, liet de CBCS toen aan deze krant weten dat de Centrale Bank ‘door het IMF een review van haar beleggingsbeleid heeft laten uitvoeren’. ,,Eén van de aanbevelingen van het IMF was om minder middelen in goud aan te houden om zo de portefeuille verder te optimaliseren. Deze aanbeveling is ook met de ministers besproken.”

Volgens het Bankstatuut is eventuele verkoop of, zoals in dit geval een waardemutatie, een bevoegdheid van de raad van bestuur (RvB) en de raad van commissarissen (RvC). De landen hebben als zogeheten vermogensgerechtigden daarin formeel geen bevoegdheid. Maar, zo verneemt de redactie, ‘natuurlijk zouden de RvB en RvC nooit zomaar goud verkopen’. Dat was dan ook niet het geval.

In het voorstel van het IMF ging het om een mogelijke herijking van het beleggingsbeleid, om meer rendement voor de Landen te halen. Nu was sprake van een ‘swap’ om ongerealiseerd resultaat te boeken voor de Landen, zónder dat de goudvoorraad van de CBCS is gewijzigd, en is ook voorkomen dat Curaçao en Sint Maarten moeten bijstorten met behulp van belastingmiddelen.

Volgens de begin deze maand gepubliceerde CBCS-balans per 30 november 2021 bedroeg de waarde van de goudvoorraad op dat moment 1.357,8 miljoen gulden (ruim 1,3 miljard). De waarde van goud fluctueert constant, maar de goudhoeveelheid is volgens de CBCS al die tijd onveranderd 420.394,993 fine troy ounces gebleven.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NOS | Russische bedrijven duiken onder in illegale Nederlandse trustsector

Zeker honderd Russische bedrijven doken afgelopen jaren onder in de ondergrondse trustsector in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van Platform Investico voor de De Groene Amsterdammer. Op...

Democracy now! | Wednesday, May 18, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 18 mei 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Code geel voor extreem saharastof

De meteorologische dienst Curaçao geeft code geel af voor extreem saharastof. De voorzorgsmededeling geldt van woensdagochtend tot donderdagochtend. Mensen met allergieën kunnen last krijgen van het stof....

Nu.cw | Banco di Caribe waarschuwt klanten voor phishing

Banco di Caribe waarschuwt haar klanten voor phishing berichten. Onlangs zijn er SMS-berichten verspreid naar klanten van de bank waarin gevraagd wordt om bankgegevens. In de berichten...

Nu.cw | Vermiste vrouw weer terecht

De 39-jarige Rochelle Teresita Amalia is weer terecht. Er werd alarm geslagen toen de vrouw maandag van huis vertrok om boodschappen te doen en is niet meer...
- Advertentie -
- Advertentie -