25.7 C
Willemstad
• dinsdag 31 januari 2023

NOS | Bezoek Oranjes aan Aruba: warm ontvangst met cadeautjes

De koning, koningin Máxima en de prinses van Oranje zijn vandaag aangekomen op Aruba. Het was voor het drietal dag vier van de rondreis door het Caribisch...

AD | Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale...

Democracy now! | Monday, January 30, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 30 januari 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Godett wil Cicely van der Dijs vrij krijgen door oproep aan de koning

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Anthony Godett spant zich in om Cicely van der Dijs vrij te krijgen. Hij doet een oproep aan koning Willem Alexander om gratie te...

PBC | Thierry Baudet spreekt vanavond op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Thierry Baudet is op Curaçao. Vanavond spreekt hij in de Papagayo Beach Club over de visie van de partij voor Caribisch Nederland, zo twittert...

PBC | Bonaire: Wie gekozen wil worden om daarna voor de Eerste Kamer te stemmen, moet zich vandaag geregistreerd hebben

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vandaag kunnen de namen van de mensen die zich kandidaat stellen voor de eilandraadsverkiezingen voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba worden ingeleverd, zij vormen drie...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | ‘Hoogste ob-opbrengst’

Financiënminister verheugd met belastinginkomsten december


Willemstad – De opbrengsten uit hoofde van de omzetbelasting (ob) zijn in de maand december nog niet eerder zo hoog geweest als december 2021. Namelijk 45,1 miljoen gulden, meldt het kabinet van de minister van Financiën.

Ter vergelijking: in dezelfde maand in het eerste coronacrisisjaar 2020 was dit 33,4 miljoen, maar in december van het pre-coronajaar 2019 werd 36,2 miljoen aan ob opgehaald. Ook de loonbelasting (LB) levert een belangrijke bijdrage aan het positieve resultaat: 37,2 miljoen december vorig jaar tegen 35,3 miljoen in dezelfde maand in 2020 en 32,9 miljoen in december 2019.

,,De hoge belastingopbrengsten tonen aan dat, in aanvulling op de herstellende economie, ook de verschillende compliance-initiatieven die door de Inspectie der Belastingen, de Ontvanger en door SBAB (Stichting Belastingaccountantsbureau) worden uitgevoerd, hun vruchten afwerpen”, aldus het kabinet van Financiënminister Javier Silvania (MFK). ,,In 2022 zullen deze compliance-initiatieven dan ook worden gecontinueerd en verder worden geïntensiveerd.”

Terug naar afgelopen december: Onder de post ‘Overig’ is naast een per saldo negatieve opbrengst voor de inkomstenbelasting (-8,8 miljoen) de positieve opbrengst uit hoofde van onroerendezaakbelasting ozb (11,5 miljoen), overdrachtsbelasting (4,4 miljoen) en 2 miljoen aan kleinere belastingmiddelen verantwoord.
Al met al kwamen de belastingopbrengsten van de laatste maand van 2021 hoger uit dan die van 2020 en 2019, ongeveer gelijk aan december 2019, maar was december 2017 beter voor de overheidskas. De bron van deze gegevens is de interne rapportage van de Ontvanger.

,,De laatste maanden is vaker melding gemaakt van de positieve ontwikkelingen rond de belastingopbrengsten”, merkt het kabinet van de bewindsman op. ,,Ook de maand december is ruim boven de begroting afgesloten.” Deze begroting was overigens in verband met de covidcrisis naar beneden bijgesteld.

Vooraf was rekening gehouden, legt het kabinet uit, met het drukkend effect op de belastingopbrengsten van de uitbetaling van de restituties inkomstenbelasting over het jaar 2019 voor een bedrag van 12 miljoen.
,,Tevens is door de Inspecteur aanvullend uitstel verleend tot 1 maart 2022 aan alle belastingplichtigen voor het indienen van de definitieve aangifte winstbelasting (WB) 2020. Normaal gesproken dient de definitieve aangifte WB uiterlijk op 31 december te worden ingediend en voldaan.”

Gezien het feit dat 2020 het eerste covidjaar was, is het volgens het kabinet van Silvania ‘niet waarschijnlijk dat de definitieve aangifte WB 2020 veel additionele opbrengsten zal genereren’: ,,Het totaal aan over 2020 verschuldigde WB is door de meeste ondernemingen reeds in maart 2021 op de voorlopige aangifte voldaan”.

Ondanks deze twee aspecten – restituties en minder WB – die een sterk negatief effect hebben op de belastingopbrengsten in december, is de maand naar het oordeel van de minister ‘toch zeer positief afgesloten’.

De vooruitzichten voor de maand januari 2022 zijn ook positief. ,,Januari is gebruikelijk een maand met relatief hoge belastingopbrengsten vanwege de afdracht van de ob over de verkopen van december en de afdracht van de loonbelasting over de eindejaarsuitkeringen van diverse werkgevers”, luidt de toelichting.

Ruim 3.000 verzoeken sanering
De saneringsregeling die Financiënminister Silvania vlak na zijn aantreden medio juni aankondigde en die per 31 december jongstleden is beëindigd, heeft ruim 3.000 verzoeken tot sanering opgeleverd. Zo maakt zijn kabinet bekend. ,,Belastingplichtigen die een verzoek tot sanering hebben ingediend zullen hierop uiterlijk 28 februari aanstaande een reactie in de vorm van een saneringsvoorstel ontvangen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -