28 C
Willemstad
• woensdag 5 oktober 2022

Extra | Journaal 4 oktober 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, October 3, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 3 oktober 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

DH | SNSM extracts three sailors from stranded cargo vessel

MARIGOT--On the instructions of Regional Centre for Surveillance and Rescue Operations Antilles-Guiana CROSS-AG, French-side sea rescue SNSM volunteers went to the assistance of a cargo vessel early...

AntilliaansDagblad | Gezaghebber Rijna werpt kritiek verre van zich

Kralendijk - Gezaghebber Edison Rijna van Bonaire benadrukt in een reactie op een publicatie waarin zijn integriteit als gezaghebber en die van een niet bij naam genoemde...

AntilliaansDagblad | Zwemmen van punt naar punt rond Aruba

Oranjestad - De ervaren Arubaanse openwaterzwemmer Deaxo Croes is na een geslaagde zwemtocht van zo’n dertien uur zaterdag bij Baby Beach weer veilig aan land gekomen. Hij...

AntilliaansDagblad | ‘Vol ambitie en met veel vertrouwen’

Securitas Antias viert 40-jarig jubileum Willemstad - Het beveiligingsbedrijf Securitas Antias bv heeft gisteren, samen met haar medewerkers en een groot aantal gepensioneerde ex-collega’s, op feestelijke wijze haar...

AntilliaansDagblad | Belastingbaten februari hoogste ooit

De opbrengst van februari 2022 bedraagt 104,1 miljoen. .

Willemstad – De belastingopbrengsten in de maand februari waren nog nooit zo hoog als dit jaar, meldt het kabinet van de minister van Financiën bijna jubelend. Het vorige record dateert uit 2019 met een opbrengst van 100,4 miljoen gulden.

De opbrengst van februari 2022 bedraagt 104,1 miljoen. In zowel 2020 als in 2021 lagen de opbrengsten in de maand februari aanzienlijk lager.

Vorige jaar, 2021, was dat 81,8 miljoen, maar toen zat Curaçao nog midden in de coronacrisis. In februari 2020 werd er 93,5 miljoen aan belastingen opgehaald; op dat moment moest de covidcrisis nog uitbreken (dat gebeurde medio maart dat jaar). Ook in 2018 werd 93,5 miljoen aan belastingen geïnd.

,,Zoals de afgelopen maanden vaker is aangegeven, wordt door de verschillende onderdelen van de Belastingdienst: SBAB (Belastingaccountantsbureau), Inspectie der Belastingen, Ontvanger alsmede de douane, hard gewerkt om de belastingopbrengsten te verhogen”, aldus het kabinet van minister Javier Silvania (MFK) van Financiën.

,,Een aanpak die zichtbaar tot resultaten leidt”, voegt de persverklaring er aan toe. Vervolgens wordt dieper ingegaan op opbrengsten van de verschillende belastingsoorten.

De stijging van de baten ten opzichte van vorig jaar van 22,3 miljoen wordt met name gedreven door de omzetbelasting (+10,3 miljoen) en de winstbelasting (+7 miljoen). De ob-opbrengsten bedroegen in februari 43,9 miljoen, waarvan 10 miljoen ob bij invoer betreft die door de douane is geïnd.

Financiën: ,,De compliance-werkzaamheden van SBAB richten zich momenteel met name op de ob, maar worden uitgebreid naar de loonbelasting en sociale premies om ook hier een verhoging van de opbrengsten te realiseren.”

De herstellende economie ‘helpt zeker bij het verhogen van de belastingopbrengsten’, aldus het kabinet van minister Silvania. ,,Het is echter zeker niet zo dat economische groei automatisch tot hogere belastingopbrengsten leidt.”

Verwezen wordt naar de situatie op bijvoorbeeld Sint Maarten; het College financieel toezicht (Cft) heeft ten aanzien van Sint Maarten vastgesteld dat de economische groei in de tweede helft van 2021 zich niet heeft vertaald in hogere belastingopbrengsten. Het Cft heeft Sint Maarten dan ook geadviseerd om – evenals Curaçao – een compliance-project op te starten om de belastingopbrengsten te verhogen.

,,Curaçao heeft in 2021 een stijging van 7,6 procent gerealiseerd van de belastingopbrengsten ten opzichte van 2020, terwijl de economische groei volgens de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) in 2021 slechts 1,7 procent bedroeg.”

Ook hierin ziet de bewindsman ‘de toegevoegde waarde van de compliance-werkzaamheden’ van alle onderdelen van de Belastingdienst. ,,De minister van Financiën heeft hiervoor ook complimenten ontvangen van onder meer de Nederlandse staatssecretaris van Koninkrijksrelaties mevrouw Van Huffelen en van het Cft.”

Momenteel wordt gewerkt aan de eerste managementrapportage van de Belastingdienst waarin over de voortgang van de realisatie van de doelstellingen wordt gerapporteerd die door de minister Silvania voor 2022 aan de Belastingdienst zijn opgelegd.

,,Deze voortgangsrapportage zal openbaar worden gemaakt”, belooft de bewindsman. ,,Zodat iedereen kennis kan nemen van de acties die binnen de Belastingdienst worden ondernomen om de opbrengsten te verhogen en de dienstverlening te verbeteren.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

6 reacties

 1. Herstel van de economie lijkt mooier dan wat er in werkelijkheid gebeurt. Bij commerciele bedrijven stijgt misschien de omzet in geld, maar er worden niet meer producten verkocht als voorheen. De kostprijs producten is nu veel hoger door de hogere inkoop prijzen, veel hogere vrachtkosten, hogere verzekeringspremies en hogere invoerrechten. Indien bijvoorbeeld van een bepaald product de kostprijs f. 100,— was en de opslag 30% dan werd die verkocht voor f. 130,— . Kostprijs van dezelfde product is nu f. 150,— en met 30% winstopslag is de verkoopprijs nu f. F. 195,—
  Dit is geen overdreven voorbeeld. Informeer maar bij grote bouwmaterialen bedrijven hoeveel duurder hout is geworden, meer dan 2 keer zo duur ! Prijs stijgingen van bouwmaterialen is schrikbarend. Alles wat geimporteerd wordt gaat omhoog met 20 % tot 150 % of meer. Dus in geld zet men meer om, maar niet in koopwaar. Verkoop van producten gaat achteruit. Met meer geld krijgt de consument minder waar. Nu maakt de handelaar meer winst maar dat is tijdelijk. De verkopen zullen ongetwijfeld dalen. Mensen met lage inkomens zullen zich dingen moeten ontzeggen. Koopkracht gaat achteruit. De rijken worden rijker, de armen worden armer. De overheid werkt daaraan mee.

 2. Invoerrechten en OB worden ook berekend over de vrachtkosten en verzekeringspremie.
  Vrachtkosten voor een container was voorheen ongeveer US$ 2.500 tot $ 3.500. OB daarover 6% was $ 150 tot $ 210 . Dezelfde container kost nu meer dan $10.000 . OB 6% over dezelfde container is nu $ 600 . OB op vrachtkosten is nu dus 4 keer zo hoog! De overheid/Belastingdienst/Silvana doen mee met inflatie opdrijven en de consument uitknijpen. De meer opbrengsten aan belastingen ligt echt niet aan betere prestaties van Belastingdienst en de Ministerie van Financien. Er is juist een achteruitgang in belastingen. De minister probeert het volk blij te maken met een dode mus, maar spoedig zullen werknemers gaan gillen en schreeuwen voor loons verhogingen.
  Iemand met een inkomen van zeg f. 3000 per maand en daarmee net kon rondkomen, haalt het niet meer. Met die f. 3000 koopt hij nu dezelfde goederen waarvoor hij voorheen f. 2500 betaalde. Vanwege gestegen vrachtkosten en invoerrechten en OB BELASTING. Mensen met lage inkomens gaan honger lijden.
  De minister klopt zich op de borst en is in jubelstemming terwijl de burger eronder lijdt.

 3. @martijn: inderdaad, als je de inflatie in rekening brengt is het in reëele guldens een achteruitgang.
  Jammer dat journalisten op Curaçao geen kennis hierover hebben, en dus klakkeloos persberichten over pennen.

 4. En we betalen ook nog steeds 6% OB over de ANG 0.60 (waarborging Curoil) per liter benzine; zeg maar het bekende ‘kwartje van Kok’ dus totaal ANG 0.64 per liter – afgerond naar boven – extra voor de overheid.
  Ik tank gemiddelde zo’n 60 liter per 10 dagen, dus: (360 dagen / 10) x 60 x 0,64 = ANG 1,382.40 per jaar extra. Dat vermenigvuldigd met zo’n 80,000 voertuigen is ANG 110,000,000 extra per jaar.

 5. Misplaatste mfk propaganda, dit is 4% meer dan 2019. Volgens mij was de inflatie wel wat meer dan deze 4%. Ja in cyfers een record, maar in procenten een significante achteruit gang. Dus niets hoogste record. MFK en Sylvania stop nu eens met deze leugenachtige en misleidende berichten en ga een echt aan het werk!

 6. Door de enorme prijsstijgingen van de afgelopen jaren neemt de af te dragen OB automatisch ook toe. Niet iets om trots op te zijn MinFin.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -