27 C
Willemstad
• vrijdag 1 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Korting 24 cent per liter

Met Tijdelijke Landsverordening mitigeren brandstofprijs

Curoil | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Met de Tijdelijke Landsverordening mitigeren brandstofprijzen komt de regering de consument met bijna een kwartje (24 cent) per liter benzine en ook diesel tegemoet. Zo heeft het Antilliaans Dagblad uit goede bron vernomen.

- Advertentie -

Hiermee wil het kabinet-Pisas iets doen aan de sterk gestegen internationale brandstofprijzen, die ook op Curaçao danig worden gevoeld. De compensatie ‘kost’ de Landskas wel 27 miljoen gulden tot het eind van het jaar, maar wordt gedekt doordat er volgens de meest actuele prognose meer omzetbelasting (ob) wordt geïnd dan in de begroting staat, namelijk 509 miljoen in plaats van 450 miljoen.

Morgen wordt de Tijdelijke Landsverordening in de ministerraad besproken. Dit gebeurt op voorstel van Financiënminister Javier Silvania (MFK), zo heeft hij zelf bekendgemaakt. Eerder al, op zondagavond, bracht hij ‘breaking news’ met de mededeling dat de wettelijk regeling, om de gestegen brandstofprijzen enigszins terug te dringen, klaar is. De inhoud van het ontwerp was nog niet bekend.

Benzine kost de eindgebruiker momenteel 2,64 gulden en diesel bijna 2,27 gulden per liter. Een groot deel wordt bepaald door de aankoopprijs, maar veel geld gaat ook naar de overheid. Bij benzine voor elke liter ruim 69 cent (accijnzen en ob) en bij diesel bijna 24 cent (ob). In het voorstel wordt daarom gesleuteld aan de accijnzen en de ob.

Een werkgroep ging aan de slag en uiteindelijk is dit uit de bus gekomen: de accijnzen op benzine (momenteel 41 cent per liter) wordt met 25 procent verlaagd. Dat scheelt 11 cent. Daarnaast is sprake van eliminatie van de groothandels-ob van 6 procent. Dat biedt de consument een voordeel van 13 cent. Bij elkaar 24 cent.
Diesel kent géén accijnzen. In het wetsvoorstel verdwijnt tijdelijk zowel de groothandels-ob als de kleinhandels-ob (allebei 6 procent) met een impact van 24 cent op het eindgebruikerstarief.

Het scheelt de burger in zijn portemonnee (voordelig), maar óók de staatskas (nadelig). Volgens calculaties die deze krant heeft ingezien gaat het tussen april en december om ruim 26,9 miljoen aan totaal geprognosticeerde gederfde inkomsten. Maar de toegenomen economische activiteiten van de afgelopen maanden, onder andere als gevolg van het opheffen van verschillende covid-gerelateerde maatregelen, hebben bijgedragen aan hogere omzetbelastinginkomsten.

Behalve de onderdelen van de prijsopbouw die onder de invloedssfeer van de minister van Financiën vallen (ob en accijnzen), bestaat de prijs aan de pomp nog uit andere componenten: bijvoorbeeld de huidige toeslagen ‘ter waarborging brandstofvoorziening’ (22 cent per liter), de marge voor overheids-nv Curoil (11 cent) en de marge voor de grotendeels particuliere pomphouders (17,5 cent).

Een Landsverordening is een wet en moet normaliter het hele wetgevingsproces doorlopen en daarmee ook de adviesronde en vervolgens goedkeuring door de Staten. Alle landsverordeningen moeten langs de Raad van Advies (RvA) en door de Staten worden aangenomen. En als ze een sociaaleconomisch component hebben ook langs de Sociaal-Economische Raad (SER).

Normaal gesproken kan dat (erg) lang duren, maar verwacht wordt dat de regering dit traject met de nodige spoed zal willen afleggen. Daarom zal – zo verneemt het Antilliaans Dagblad – na instemming van de ministerraad, een Statenvergadering worden verzocht om na te gaan of het ontwerp voldoende parlementaire steun geniet. Met deze steun van de Staten zou de minister dan, vooruitlopend op een wetswijziging, een aanschrijving kunnen uitvaardigen. Zo is de gedachte en het voornemen.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Mas e ambtenaarnan di gobiernu y trahadonan y ministernan keda sin traha mas grandi ainda e desaster ekonomiko pa Curacao lo ta. Boso a lesa COHO ? Keda sin kumpli ku e voorwaarden nan kiermeen ku no tin sen pa paga ningun hende. No tin sen pa paga salarionan pa fin di april, mei y juni. Boso por keda sin hisa gasolin kuantu ku boso ke. E preis di gasolin lo keda subi tur dia mundialmente. Boso no por skapa e destino ku boso mes a krea door di a kibra Antiyas Hulandes esta esun di miseria y hamber.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Telefoon Aqualectra roodgloeiend

Nutsbedrijf Aqualectra kreeg gisteren ruim 720 telefoontjes binnen. Daarvan werd minder dan de helft afgehandeld door een callcentermedewerker. Slechts 317 bellers kregen een telefonist aan de lijn....

Democracy now! | Friday, July 1, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Nu.cw | Zes arrestaties in verband met grote drugslijn vanuit Curaçao

De politie in heeft donderdag zes verdachten gearresteerd in verband met een grote drugslijn vanuit Curaçao naar Oost-Nederland. Op dertien locaties werden invallen gedaan. De gearresteerden worden verdacht...

Nu.cw | Ministers op de foto in traditionele Seú kleding

De regering van Curaçao hulde zich vlak voor Dia di Bandera in traditionele Seú kleding. De ministers gingen er mee op de foto. Op 2 juli wordt op...

Nu.cw | Roald Lappere nieuwe directeur-generaal Koninkrijksrelaties

Roald Lappere wordt per 1 september directeur-generaal Koninkrijksrelaties bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De ministerraad heeft ingestemd met het voorstel van minister Bruins Slot. De...

PBC | Mogelijke verzekering voor studenten van de eilanden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Studenten van de Caribische eilanden die in Nederland studeren krijgen vanaf vandaag mogelijk te maken met veranderingen in hun volksverzekering. De Sociale Verzekeringsbank SVB...
- Advertentie -
- Advertentie -