26 C
Willemstad
• woensdag 30 november 2022

Democracy now! | Tuesday, November 29, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 november 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, November 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 28 november 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Grootste sportsbetting 1xBET uit Curaçao toch failliet

Persbureau Curacao | Dick Drayer DEN HAAG – Het grootste online sportbettingsbedrijf 1xBet/1xCorp wordt waarschijnlijk toch failliet verklaard. Dat valt op te maken uit de conclusie van de...

DKR | Nieuwe dreun voor Curaçaose goksector

Met PG advies | Dossier Koninkrijksrelaties.nl Den Haag – De online kansspelsector op Curaçao blijft in de hoek waar de klappen vallen. Vandaag heeft de advocaat-generaal bij de...

Democracy now! | Friday, November 25, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Oneerlijke concurrentie nekt bakkers

‘Brood wordt al lang niet meer voor 1,50 verkocht’

Willemstad – Het is aan het broeden bij de bakkers onderling. De kostprijs voor de ingrediënten om brood te maken zijn mede door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne enorm gestegen. Veel bakkers willen dat de overheid de prijs voor ‘kipashi’ (een gesneden brood) verhoogt.

Maar volgens Alexander Casiana van Panaderia Victoria, die tijdelijk als woordvoerder van de bakkerijen optreedt, ligt het probleem wat dieper. ,,Het grootste probleem is dat de minimarkten ons oneerlijk beconcurreren. Zij hebben weinig personeel, niet de kosten die wij als bakkers hebben voor onderhoud en investeringen en kunnen daardoor hun brood onder de prijs van ons brood verkopen. Dat is niet meer vol te houden. Er moet iets gebeuren.” De bakkers hebben gisteravond hierover vergaderd.

Casiana legt uit dat als de consument moet kiezen tussen het goedkope brood bij de minimarkt en de producten van bakkerijen met meer kosten, dan wordt voor het goedkopere brood gekozen en wordt de betere kwaliteit niet verkocht. Volgens hem willen de bakkers daarom dat de door de overheid vastgestelde prijs van kipashi van 1,50 gulden naar tussen de 3,25 naar 3,50 gulden gaat. Voor de prijs van 1,50 gulden bakt namelijk vrijwel niemand meer brood. De overheid heeft hier een bepaalde samenstelling van grondstoffen bij vastgesteld. Maar bakkers houden zich niet aan de door de overheid vastgestelde samenstelling zodat ze een hogere prijs kunnen hanteren.

,,Veel bakkers verkopen de kipashi al voor tussen de 2,75 en 3,00 gulden. Maar ook daar komen we niet mee uit. Als de basisprijs wordt gebracht naar tussen de 3,25 en 3,50 gulden, dan zullen bakkers kunnen overleven. Dat maakt de concurrentie dan een stuk eerlijker”, vindt Casiana.

Jean Fayad, die eigenaar is van Panaderia Isa en een van de grootste spelers in het bakkersveld, beaamt dat een kipashi-brood niet geproduceerd kan worden voor 1,50 gulden. ,,Ik maak de kipashi niet meer, want die prijs is niet vol te houden. De overheid hanteert deze prijs al langer dan twintig jaar en de kosten om dit brood te maken zijn in die periode enorm gestegen”, legt Fayad uit.

Hij verwijst naar Aruba waar een plaatselijke bakkerij de prijs voor de kipashi al heeft verhoogd naar 4,59 florin. ,,Het is ook bijna onmogelijk om aan meel te komen. Rusland en Oekraïne zijn de grootste leveranciers en de komende tijd zullen zij door de oorlog niet kunnen leveren. India en Turkije hebben hun export gestaakt en China koopt alles op waar het maar meel kan vinden. De prijs van ons brood moet dus omhoog.”

Casiana benadrukt dat het leveren van kwaliteit geld kost. ,,De overheid vraagt bepaalde standaarden van de bakkerijen, maar daaraan hoeven de minimarkten niet te voldoen. Het hanteren van de lage prijzen zoals het brood bij de minimarkten is niet mogelijk. Anders moet de overheid gaan denken aan een of andere vorm van subsidie zodat we wel uit de kosten komen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

4 reacties

 1. Het probleem is dat Rusland en Oekraine samen goed zijn voor meer dan 30 % van de wereld graan productie. En door de oorlog komt er nu uit beide landen niets meer. Het inzaaien van de zomeroogst moet in mei plaatsvinden, doch dat gaat waarschijnlijk niet lukken.
  Gevolg ?
  Er kan niet worden ingezaaid en dus niet worden geoogst en dus zal graan nog schaarser worden. Voor de Westerse landen niet zo’n probleem, die betalen wel wat meer, maar voor de armere landen is dat wel een probleem. Zij krijgen dan geen graan meer, waardoor hongersnood in veel landen dreigt.
  Curacao moet alles importeren en dat verhoogt de kosten nog meer.
  Het blijven vasthouden aan prijzen van 20 jaar geleden is nogal dom en toont ook aan dat men niet veel begrepen heeft van wat zich momenteel afspeelt. Contracten betekenen ook niet al teveel, immers het afdwingen van een eerder contract kost tijd en dat lost dus niets op.
  Er zit niets anders op dan de hogere prijs te accepteren als regering. Doet men dat niet dan hebben we binnenkort geen bakkerijen meer op het eiland en daar wordt niemand beter van.

 2. Net terug uit AUH, een 1/2 brood 5 gulden. Volstrekt te gek, medelijden met gezinnen die dit niet meer kunnen opbrengen.
  Dat problemen zijn op Aruba ook groot.

 3. @loes.
  Hoe kom je daarbij?
  Haïti en de Dominicaanse republiek importeren zelf graan
  Haïti 430 000t
  DR 590 000t
  En wel eens van internationale markt gehoord?
  Al zou Hispaniola graan exporteren (wat het niet doet)
  Denk je dat ze dan niet liever, voor meer geld, hun producten aan Europa verkopen als voor minder aan Curaçao?
  Het tropische klimaat is niet gunstig voor het verbouwen van graan…

 4. Heel apart.
  Want er wordt geen meel of andere eetbare dingen geimporteerd uit Europa. Het meeste komt uit st. Dom of Haitie

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -