28 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Aqualectra wil verder met gas

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | Aqualectra wil verder met gas

‘Onderhandelingen met Eagle LNG’

Aqualectradirecteur Darick Jonis, vicevoorzitter Business Development Filipe Pinto van Eagle LNG Partners LLC tekenden de overeenkomst in bijzijn van de minister van Economische ontwikkeling (MEO), Ruisandro Cijntje (PNP) en de Amerikaanse consul Margy Bond.

Willemstad – Nutsbedrijf Aqualectra heeft een belangrijke stap gezet op weg naar de overgang van het gebruik van conventionele brandstof voor de productie van water en elektriciteit naar liquefied natural gas (lng). Gisteren werd een Heads of Agreement (HoA) getekend met het Amerikaanse bedrijf Eagle LNG Partners LLC.

Neysa Isenia, financieel directeur van Aqualectra, spreekt van een ‘belangrijke mijlpaal’. ,,We stappen over van conventionele brandstoffen naar gas. Dat gaat heel erg schelen in de tarieven die we betalen. Want gas is goedkoper dan de brandstoffen die we nu gebruiken.” Zo ver is het nog niet. Volgens Isenia legt de HoA die nu is ondertekend de basis voor verdere onderhandelingen met de kandidaat van voorkeur, Eagle LNG, die waarschijnlijk halverwege het jaar afgerond zijn.

Het proces om een lng-leverancier te vinden begon in 2021. Er waren vijf kandidaten waarvan uiteindelijk twee overbleven, naast Eagle LNG, ook Promigas S.A. E.S.P.

Eagle is met het hoofdkantoor gevestigd in Houston in de staat Texas in de Verenigde Staten. Gisteren had het bedrijf volgens de website sinds 2013 ‘meer dan 98.914.000 gallon’ lng geproduceerd. In de fabriek in Maxville wordt het gas vloeibaar gemaakt en kan dan via leidingen of per schip worden vervoerd. In de plaats Tallyrand heeft Eagle een bunkerfaciliteit voor lng. Op de website wordt in een apart hoofdstuk aandacht besteed aan de plannen op Aruba voor een ‘natural gas facility’. Het gaat om het op kleine schaal opslaan van lng en de ‘regasification’. Volgens Eagle is met Refineria di Aruba (RdA) in dat verband een ‘letter of exclusivity’ getekend.

Aqualectra is zich al sinds 2015 aan het voorbereiden op een toekomstige overstap naar meer duurzame en goedkopere alternatieven voor de huidige brandstoffen, zoals diesel. ,,In 2015 en 2019 hebben we geïnvesteerd in machines die zowel op conventionele brandstoffen als op gas kunnen draaien”, zegt financieel directeur Isenia. ,,Bovendien is een gasturbine compleet vernieuwd in 2014 en 2015. We kunnen de overstap dus aan.”

Multinational Shell noemt op de website lng ‘een van aardgas afgeleide vloeibare brandstof als alternatief voor brandstoffen zoals gecomprimeerd aardgas (cng), lpg en diesel’. Door het gas te koelen en vloeibaar te maken, vermindert het volume en is het gemakkelijker en veiliger op te slaan en per schip te vervoeren. Als het vloeibare gas zijn bestemming heeft bereikt wordt het weer in zijn oorspronkelijke teruggebracht in een installatie voor ‘regasification’.

Bij de ondertekening vond plaats tussen Aqualectradirecteur Darick Jonis, vicevoorzitter Business Development Filipe Pinto van Eagle LNG Partners LLC in bijzijn van de minister van Economische ontwikkeling (MEO), Ruisandro Cijntje (PNP) en de Amerikaanse consul Margy Bond.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

6 reacties

  1. Ik zou zeggen: Follow the money. Is er misschien een politicus of een minister of directeur die meesnoept of net een toko heeft opgericht bij een “louche”notaris?

  2. Er is helemaal geen tekort aan gas, sentimentele handel… en overheids angst politiek.
    Er is een overschot aan gas zelfs.
    Waar kwamen die eeuwige fakkels vandaan denk je. In 2007 werd wereldwijd nog 150 miljard kubieke meter gas afgefakkeld. Dit kwam overeen met 30 procent van het totale jaarlijkse gasverbruik van de Europese Unie.

    Maar ja … Als je ruwe olie en afval producten zat hebt dan is het handige je boilers daarop te stoken.
    Nu moet je in europ daar vergunning voor hebben anders gaat iedereen in paniek de brandweer bellen. Maar in de rest van de wereld niet echt.

    Dus nee de isla gaat niet meer werken.
    Ze zijn in overleg met slopers en overslag handelaren. Lees smokkelaars.

    Zo.n lng plant.
    Wel kan je er een ijsfabriek naast bouwen…
    Want zodra je dat vloeibaar naar gas gaat omzetten heb je een reuze airco… Daar kan je wat water mee in ijs veranderen. Of heel WTC Of CMC mee koelen. etc.

    Maar ja.. Op Curacao zullen ze wel weer electra gaan gebruiken om dat gas weer vloeibaar te krijgen…..

  3. Wat een toeval dat dit dezelfde partij is die een (lucratief) contract met Aruba heeft getekend voor 20 jaar middels het kantoor van papa Croes?

  4. En waar blijven al die mooie plannen van PIK om de ISLA weer nieuw leven in te blazen en minimaal 1000 buitenlanders en 100 YDK ers aan het werk te houden bij de ISLA.

  5. Geniaal juist nu de prijs voor gas (dus ook lng) sneller stijgt dan die van olie.
    Het ombouwen van de bestaande motoren om op lng te draaien (niet bepaald goedkoop)
    Op lng hebben de motoren minder vermogen.
    Hoe kom je uit met je reserve capaciteit?
    Als aqualectra 200 miljoen aan niet betaalde rekeningen heeft hoe is het met de cash positie? Kan dit überhaupt wel betaald worden?
    En bovenal;
    Wie gaat de commissie in zijn zak steken?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties