31 C
Willemstad
• vrijdag 14 juni 2024

Democracy now! | Thursday, June 13, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 13 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NOS | Een op de vijf inwoners op Aruba is vluchteling of zoekt bescherming

Aruba voert een opmerkelijk lijstje aan van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR: per hoofd van de bevolking huisvest het eiland de meeste vluchtelingen ter wereld. Eén op de vijf...

Telegraaf | Dit zijn alle ministers in het nieuwe kabinet-Schoof

Den Haag - De invulling van het nieuwe kabinet-Schoof wordt steeds duidelijker. Oud-Kamerlid Reinette Klever wordt door de PVV naar voren geschoven als minister voor Buitenlandse handel...

ParadiseFM | Colombia voert extreem zware beveiliging door voor VN-top

Colombia gaat rond de twaalfduizend militairen en politieagenten inzetten om de veiligheid te garanderen tijdens een top van de Verenigde Naties die van 21 oktober tot 1...

ParadiseFM | Muzikant op Sint Maarten doodgeschoten

Op Sint Maarten is een man doodgeschoten. Het incident vond plaats op Guana Bay Road rond kwart over negen dinsdagvond bij de ingang van het sociale woningproject...
- Advertisement -spot_img

Nieuwe verkiezingen nader?

HomeNieuwsNieuwe verkiezingen nader?
Lezers Schrijven

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curaçao?
Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: [email protected]

Wij publiceren uw brief zonder in te korten.
Vandaag laten we  FELIX D. PINEDO  aan het woord…………..

NA DE verkiezingen dacht iedereen dat het koek en ei was met de vorming van een nieuwe regering.
Eén en ander bezien vanuit de uitslag van de juist gehouden verkiezingen.
De PS, MFK en de MAN hebben een bereidwilligheidsverklaring ondertekend met als uitgangspunt respect.
De praktijk laat zien dat ‘personality traits’ lelijk roet in het eten kunnen gooien. Met ‘personality traits’ doel ik op de door bepaalde personen die deel uitmaakten van de voorgenomen bereidwilligheidsverklaring ingenomen standpunten. Standpunten waarbij het in de bereidwilligheidsverklaring genoemde uitgangspunt al snel in opspraak raakte.
Deze bereidwilligheidverklaring is snel ‘down the drain’ gegaan vanwege dezelfde woordenwisselingen die geleid hebben tot de val van de vorige regering.
De heer Helmin Wiels lijkt eieren voor zijn geld te kiezen en heeft een verklaring van
‘gezamenlijke inspanning’ ondertekend met de partijen Pais en PNP (samen 10 zetels).
Hierdoor heeft hij de vorming van een blok tussen MFK, MAN, Pais en PNP voor wie weet hoelang geblokkeerd.
Met de tien zetels zullen PS, Pais en PNP intensieve gezamenlijke inspanningen moeten doen om een andere partij, hetzij MAN, MFK of PAR mee te krijgen.
Dit betekent dat er de mogelijkheid bestaat een coalitie te vormen van vijftien, veertien of twaalf zetels.
Van belang is het naar mijn mening dat er een coalitie gevormd wordt die kan steunen op een ruime meerderheid van vijftien of veertien zetels.
Dit vanwege het feit dat er veranderingen dienen te worden aangebracht in onze Staatsregeling ter voorkoming van onder andere staatkundige disputen zoals deze zich laatst voordeden.
Eventuele aanpassingen in de Landsverordening Integriteit (kandidaat-) ministers zal dan ook gemakkelijk kunnen plaatsvinden.
De vorming van een coalitie met PAR hangt af van de bereidwilligheid
van deze partij om de gedurende de verkiezingcampagne zwaar gevoerde (woorden)strijd tegen de PS en omgekeerd voor het verleden te laten.
Vijfenhalf jaren lang in de oppositiebanken voor de PAR zal hen met reeds een achteruitgang van vier zetels geen goed doen.
Voor de partij MFK is het ook niet opportuun om de komende vier jaren in de oppositiebanken te gaan zitten bezien vanuit de vele perikelen die zich voordeden. De MAN die blijkbaar vanwege haar werkzaamheden in de regering vooruitgang heeft geboekt zal goed doen om deel te maken van enig te vormen coalitie.
Het persoonsgevoelig ingenomen standpunt ten aanzien van de laatst meegenomen zetel door de heer Cleopa zullen zij ook moeten laten varen.
Het is nu een ‘whole new ballgame’ waarbij oude vetes opzij gezet moeten worden om het volk
een stabiele regering te geven, die met hoog in de vaandel integriteit, respect en deskundigheid dit land de nodige perspectieven biedt.
Andere mogelijkheden om tot een regering te komen zijn de combinaties PAR, MFK en MAN (11 zetels) of PAR, Pais, MAN en PNP (11 zetels). Het is duidelijk voor mij dat Helmin Wiels zich ongemakkelijk voelt met de vorming van een regering met MFK en MAN.
Het getuigt ook niet van enig respect voor Pais en PNP indien PS toch overgaat tot de vorming van een coalitie met slechts MFK en MAN.
In alle andere mogelijke coalitievormingen zullen de partijen PAR, MFK en MAN hun persoonsgevoelige stellingnames opzij moeten zetten.
Indien zij hiertoe niet bereid zijn, zijn nieuwe verkiezingen een reële mogelijkheid.

FELIX D. PINEDO
Curaçao

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties