26 C
Willemstad
• vrijdag 16 april 2021 05:17

ParadiseFM | 49.000 toeristen bezochten Aruba in maart

Bijna 49.000 verblijfstoeristen bezochten Aruba in de maand maart. Dat heeft het Arubaanse toerismebureau gisteren bekend gemaakt. Daarvan waren ruim 43.000 toeristen afkomstig uit Noord-Amerika. De rest kwam...

NRC | Curaçao verlengt lockdown tot 30 april

Flori Hofman De lockdown op Curaçao wordt zeker tot 30 april verlengd. Dat heeft premier Eugene Rhuggenaath donderdag bekendgemaakt, meldt persbureau ANP. Daarmee zal de avondklok, die tussen...

NTR | Curaçao verlengt lockdown, omdat er geen andere optie is

Oscar van Dam WILLEMSTAD – ‘‘Een versoepeling van de corona maatregelen op Curaçao is op dit moment geen enkele optie. We hebben te maken met de Britse variant,...

DH | Invest in kingdom relations, Council of State reemphasises

THE HAGUE--Relations in the Dutch Kingdom require constant investment, the Council of State reemphasised in its 2020 annual report. The relationship of mutual respect between governments and...

AntilliaansDagblad | Maatregelen Bonaire voorzichtig afgeschaald

Kralendijk - Gezaghebber Edison Rijna heeft tijdens de persconferentie van gisteren het risiconiveau verlaagd van niveau 6 naar niveau 5. Er is volgens Rijna verbetering opgetreden, maar hij...

AntilliaansDagblad | Perspectief politieplannen St. Maarten verdwijnt

Den Haag - Waar de voortgangscommissie eind 2019 optimistisch was over het Korps Politie Sint Maarten (KPSM), is het perspectief op verbeteringen nu erg laag. Anderzijds lijkt...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoNieuwe Statenvoorzitter: Er is werk aan de winkel

Nieuwe Statenvoorzitter: Er is werk aan de winkel

Statenlid Mike Franco (links) met naast hem zijn fractiegenoten Alex Rosaria en Marilyn Moses van Pais voor zijn verkiezing als Statenvoorzitter.
Onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran (rechts) kijkt toe.

WILLEMSTAD — Pais-lid Marcolino ‘Mike’ Franco is vanochtend tot voorzitter van de Staten gekozen. Franco vervangt Amerigo Thodé (MFK) die ontslag heeft genomen. De nieuwe voorzitter heeft voor de komende periode een zeer drukke agenda. Bij de Staten dienen veel zaken geregeld te worden. Zo staat er een dienstreis op het programma, terwijl het parlement deze maand nog veel belangrijke wetten moet afhandelen. “Kortom, er is werk aan de winkel”, aldus Franco vanochtend.

Franco werd vanochtend met veertien stemmen door de Staten gekozen als nieuwe voorzitter. Fractiegenoot Eugène Cleopa kreeg vijf stemmen.
Voor de stemming waren de verschillende Statenleden in staat gesteld om afscheid te nemen van de vertrekkende voorzitter Thodé.
Hij werd door de meerderheid van de leden geprezen voor de manier waarop hij iets meer dan een maand leiding heeft gegeven aan het parlement.
Huidig waarnemend voorzitter Jaime Cordoba had ook lovende woorden voor Thodé en wenste diens opvolger Franco ook veel sterkte en wijsheid toe.

Werkbezoek
Franco zal als voorzitter van de Staten meteen aan de slag moeten.
Zo dient er zo snel mogelijk invulling te worden gegeven aan de Huishoudelijke Commissie van de Staten.
Deze commissie regelt de dagelijkse bedrijfsvoering van het parlement.
Maar omdat nu pas een nieuwe voorzitter, met steun van een coalitiemeerderheid, kon worden gekozen, kon de Huishoudelijke Commissie niet worden ingevuld.
Verder ligt er ook een uitnodiging voor de Statenvoorzitter voor een werkbezoek aan Nederland, waar er vanaf 13 december bijeenkomsten gepland staan met vertegenwoordigers van het Nederlandse parlement.
Op de 14e staat de afscheidsreceptie voor vertrekkend gouverneur Frits Goedgedrag gepland, waarna op de 15e in Nederland wordt stilgestaan bij de viering van Koninkrijksdag.

Over de Staten is er in de afgelopen maanden veel te doen geweest, maar Franco heeft zijn eigen zienswijze over hoe de Staten moeten kunnen functioneren.

“De voorzitter van de Staten heeft vele verantwoordelijkheden.
Hij geeft leiding aan de Staten.
Hij draagt zorg voor de relatie tussen de regering en het parlement.
Hij faciliteert het functioneren van de verschillende Statenleden en hij is ook verantwoordelijk voor het griffieapparaat.”

Werksfeer griffie
De nieuwe parlementsvoorzitter heeft zich als taak toegeschreven om toe te zien op een betere invulling van de integratie tussen de voormalige Secretarie van de Eilandsraad van Curaçao en de voormalige Griffie van de Staten van de Nederlandse Antillen.
Franco constateert dat er sprake is van ontevredenheid onder het griffiepersoneel en wil er alles aan doen om de werksfeer, maar ook de werkomstandigheden bij de griffie te verbeteren. Franco benadrukt dat hij vergaderingen conform het Reglement van Orde (RvO) van het parlement zal leiden.

“Als wij ons aan het RvO houden en ons als volwassenen gedragen, dan verwacht ik geen problemen. Maar democratie is een kwestie van geven en nemen, maar ook rekening met elkaar houden. Ik geloof erin dat als jij het goede voorbeeld geeft, anderen jou zullen volgen.”

De Staten hebben ondertussen een zeer drukke agenda tot en met het einde van het jaar.
Zo zullen in ieder geval nog voor het einde van het jaar de suppletoire begroting 2012, de begroting 2013, maar ook de basisverzekering ziektekosten (bvz) geaccordeerd moeten worden. De verwachting is dat de Staten in de loop van deze week de begroting 2013 opgestuurd krijgen.

Marcolino ‘Mike’ Franco

Marcolino ‘Mike’ Franco is van oktober 1959.
Hij is de zoon van de zeer geliefde oud-MAN-gedeputeerde Willy Franco. Hij behaalde zijn vwo-diploma in 1979 aan het toenmalige Peter Stuyvesant College.
Daarna vertrok hij naar Nederland, waar hij zijn studie fysiotherapie afrondde.
Terug op Curaçao was hij eerst werkzaam voor de GGD, waarna hij zijn eigen praktijk opende.
Franco is vanaf zijn achttiende politiek actief. Sinds zijn terugkeer uit Nederland is hij verschillende keren lid geweest van de Eilandsraad. Eerst namens de MAN en later namens de PAR.
Als lid van de gele partij was hij in 2006 gedeputeerde, belast met Algemene Zaken en Constitutionele Aangelegenheden.
In 2010 richtte hij samen met Alex Rosaria de nieuwe partij Partido pa Adelanto i Inovashon Soshal (Pais) op.
Bij de Eilandsraadsverkiezingen in datzelfde jaar wist Pais geen zetel te behalen.
Bij de verkiezingen van 19 oktober kwam de partij met vier zetels in de Staten terecht.
Pais heeft inmiddels een akkoord bereikt over deelname aan een transitiekabinet dat binnenkort aan zal treden.
Bij de portefeuilleverdeling heeft Pais drie ministersposten gekregen en ook de functie van Statenvoorzitter, die vanaf vandaag door Franco wordt bekleed.

 

 

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties