28 C
Willemstad
• donderdag 18 augustus 2022

Laatste reacties

Nieuwe Statenvoorzitter: Er is werk aan de winkel

Statenlid Mike Franco (links) met naast hem zijn fractiegenoten Alex Rosaria en Marilyn Moses van Pais voor zijn verkiezing als Statenvoorzitter.
Onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran (rechts) kijkt toe.

WILLEMSTAD — Pais-lid Marcolino ‘Mike’ Franco is vanochtend tot voorzitter van de Staten gekozen. Franco vervangt Amerigo Thodé (MFK) die ontslag heeft genomen. De nieuwe voorzitter heeft voor de komende periode een zeer drukke agenda. Bij de Staten dienen veel zaken geregeld te worden. Zo staat er een dienstreis op het programma, terwijl het parlement deze maand nog veel belangrijke wetten moet afhandelen. “Kortom, er is werk aan de winkel”, aldus Franco vanochtend.

Franco werd vanochtend met veertien stemmen door de Staten gekozen als nieuwe voorzitter. Fractiegenoot Eugène Cleopa kreeg vijf stemmen.
Voor de stemming waren de verschillende Statenleden in staat gesteld om afscheid te nemen van de vertrekkende voorzitter Thodé.
Hij werd door de meerderheid van de leden geprezen voor de manier waarop hij iets meer dan een maand leiding heeft gegeven aan het parlement.
Huidig waarnemend voorzitter Jaime Cordoba had ook lovende woorden voor Thodé en wenste diens opvolger Franco ook veel sterkte en wijsheid toe.

Werkbezoek
Franco zal als voorzitter van de Staten meteen aan de slag moeten.
Zo dient er zo snel mogelijk invulling te worden gegeven aan de Huishoudelijke Commissie van de Staten.
Deze commissie regelt de dagelijkse bedrijfsvoering van het parlement.
Maar omdat nu pas een nieuwe voorzitter, met steun van een coalitiemeerderheid, kon worden gekozen, kon de Huishoudelijke Commissie niet worden ingevuld.
Verder ligt er ook een uitnodiging voor de Statenvoorzitter voor een werkbezoek aan Nederland, waar er vanaf 13 december bijeenkomsten gepland staan met vertegenwoordigers van het Nederlandse parlement.
Op de 14e staat de afscheidsreceptie voor vertrekkend gouverneur Frits Goedgedrag gepland, waarna op de 15e in Nederland wordt stilgestaan bij de viering van Koninkrijksdag.

Over de Staten is er in de afgelopen maanden veel te doen geweest, maar Franco heeft zijn eigen zienswijze over hoe de Staten moeten kunnen functioneren.

“De voorzitter van de Staten heeft vele verantwoordelijkheden.
Hij geeft leiding aan de Staten.
Hij draagt zorg voor de relatie tussen de regering en het parlement.
Hij faciliteert het functioneren van de verschillende Statenleden en hij is ook verantwoordelijk voor het griffieapparaat.”

Werksfeer griffie
De nieuwe parlementsvoorzitter heeft zich als taak toegeschreven om toe te zien op een betere invulling van de integratie tussen de voormalige Secretarie van de Eilandsraad van Curaçao en de voormalige Griffie van de Staten van de Nederlandse Antillen.
Franco constateert dat er sprake is van ontevredenheid onder het griffiepersoneel en wil er alles aan doen om de werksfeer, maar ook de werkomstandigheden bij de griffie te verbeteren. Franco benadrukt dat hij vergaderingen conform het Reglement van Orde (RvO) van het parlement zal leiden.

“Als wij ons aan het RvO houden en ons als volwassenen gedragen, dan verwacht ik geen problemen. Maar democratie is een kwestie van geven en nemen, maar ook rekening met elkaar houden. Ik geloof erin dat als jij het goede voorbeeld geeft, anderen jou zullen volgen.”

De Staten hebben ondertussen een zeer drukke agenda tot en met het einde van het jaar.
Zo zullen in ieder geval nog voor het einde van het jaar de suppletoire begroting 2012, de begroting 2013, maar ook de basisverzekering ziektekosten (bvz) geaccordeerd moeten worden. De verwachting is dat de Staten in de loop van deze week de begroting 2013 opgestuurd krijgen.

Marcolino ‘Mike’ Franco

Marcolino ‘Mike’ Franco is van oktober 1959.
Hij is de zoon van de zeer geliefde oud-MAN-gedeputeerde Willy Franco. Hij behaalde zijn vwo-diploma in 1979 aan het toenmalige Peter Stuyvesant College.
Daarna vertrok hij naar Nederland, waar hij zijn studie fysiotherapie afrondde.
Terug op Curaçao was hij eerst werkzaam voor de GGD, waarna hij zijn eigen praktijk opende.
Franco is vanaf zijn achttiende politiek actief. Sinds zijn terugkeer uit Nederland is hij verschillende keren lid geweest van de Eilandsraad. Eerst namens de MAN en later namens de PAR.
Als lid van de gele partij was hij in 2006 gedeputeerde, belast met Algemene Zaken en Constitutionele Aangelegenheden.
In 2010 richtte hij samen met Alex Rosaria de nieuwe partij Partido pa Adelanto i Inovashon Soshal (Pais) op.
Bij de Eilandsraadsverkiezingen in datzelfde jaar wist Pais geen zetel te behalen.
Bij de verkiezingen van 19 oktober kwam de partij met vier zetels in de Staten terecht.
Pais heeft inmiddels een akkoord bereikt over deelname aan een transitiekabinet dat binnenkort aan zal treden.
Bij de portefeuilleverdeling heeft Pais drie ministersposten gekregen en ook de functie van Statenvoorzitter, die vanaf vandaag door Franco wordt bekleed.

 

 

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...