28 C
Willemstad
• donderdag 18 augustus 2022

Laatste reacties

Middenstand Punda wil grote merken aantrekken

Penha schrapt 20 banen

WILLEMSTAD — Tussen de uitbaters van enkele grote zaken in Punda vindt vanmiddag een overleg plaats, om te praten over de toekomst van de binnenstad. Dat meldt Penha-directeur Kevin Jonckheer.

“We willen Punda weer gezond maken”

, zo zegt hij. Onder meer Freeport, Boolchands, Tommy Hilfiger en Athlete’s Foot doen mee aan het overleg.

Penha gaat op Curaçao twintig van de meer dan honderd banen schrappen.
Ondanks dat opent Penha deze maand een Victoria’s Secret-winkel in de Heerenstraat in Punda.

“De plannen voor deze winkel waren er al vóór 10-10- ‘10”

, aldus Jonckheer.

“Met de komst van dit merk geven we misschien het startsein voor een upgrade van Punda. Want brands trekken brands aan, en vanmiddag gaan we praten over hoe we meer grote merken naar Punda kunnen trekken.”

Binnenkort moeten dus twintig mensen weg bij het concern, dat naast ‘Penha Punda’, in het karakteristieke gebouw aan de Handelskade, op Curaçao ook filialen heeft in Saliña, Zuikertuin Mall, Renaissance Mall en het Hyatt, alsook een Penha Eyewear, een Penha Cosmetics en een Mont Blancwinkel.
Daarnaast heeft het luxe-warenhuis ook zaken op Aruba, St. Maarten en de Kaaimaneilanden. In totaal zijn er 250 personen in dienst.
Jonckheer weet nog niet welke banen er precies geschrapt gaan worden.

“We moeten snijden in ons personeelsbestand omdat we zeker sinds september een behoorlijke neergang kennen. De sociale lasten zullen omhoog gaan en de kosten van bijvoorbeeld elektriciteit en benzine blijven stijgen. De verhoging van de omzetbelasting onder het kabinet-Schotte van 5 naar 6 procent kunnen we niet doorbelasten aan onze klanten, en daardoor hebben we last van de dutyfree winkels op cruiseschepen en op het vliegveld. Echte marges draaien we op Curaçao niet meer. Zelfs met de ob-verhoging draag ik absoluut gezien minder af aan de overheid dan voorheen.”

Op de andere eilanden gaat het echter wel goed, Jonckheer verwacht op Aruba, St. Maarten en Kaaimaneilanden meer zaken te openen.

“Als we het hier niet pakken, pakken we het daar. Ik kan hier helemaal weg gaan en op Aruba verder uitbreiden, dan heb ik zelf geen probleem.”

Vertrek
Volgens Jonckheer is hij niet de enige die moet snijden, al zegt hij wel de enige te zijn die het hardop durft te zeggen.
Wel is te zien dat winkels ermee stoppen; onlangs vertrok bijvoorbeeld Little Switzerland uit Punda.
De malaise komt volgens Jonckheer omdat er op Curaçao geen goed retailbeleid is.
Er zijn te veel vierkante meters beschikbaar waardoor er te veel leegstand is, de huurprijzen omlaag gaan en de kwaliteit van de winkels verslechtert.
Het imago van Curaçao heeft met de politieke reuring van de afgelopen tijd grote schade geleden waardoor ‘topklasse’- winkels hun vingers niet meer willen branden en investeerders wegblijven.

“En dat terwijl Curaçao zo in opmars was voor 10-10-‘10. De komst van Renaissance en Hyatt trok het imago echt op. Maar dat alles is in no-time tenietgedaan.”

En dan komt ook nog de grote Sambil-megamall.
Volgens een impactstudie van de overheid zal het winkelcentrum geen concurrentie opleveren voor Punda en Otrobanda, op voorwaarde dat het toerisme op Curaçao blijft groeien.
Ook zal Sambil volgens die studie zo’n 1000 banen opleveren.

Jonckheer ziet dat anders.

“Sambil gaat juist banen kosten als het zo doorgaat.
Meer toerisme is niet het enige wat nodig is, de hele bevolking van Curaçao moet dan groeien naar 300.000 of 400.000 mensen.”

Penha is nog niet benaderd door Sambil maar Jonckheer denkt er wel een klein filiaal te kunnen openen als het winkelcentrum eenmaal klaar is.
Het personeel daarvoor zal hij waarschijnlijk uit zijn andere zaken halen.

“Er moet van overheidswege een goed economisch beleid komen, zodat de dollars weer binnenstromen. Het toerisme moet groeien door nieuwe markten als de Chinese aan te boren, de offshoresector moet terug, de bevolking moet rijker worden, je moet een klimaat creëren waarom een merk als Gucci naar Curaçao wil komen en niet naar Aruba gaat.”

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...