33 C
Willemstad
• donderdag 13 juni 2024

Telegraaf | Dit zijn alle ministers in het nieuwe kabinet-Schoof

Den Haag - De invulling van het nieuwe kabinet-Schoof wordt steeds duidelijker. Oud-Kamerlid Reinette Klever wordt door de PVV naar voren geschoven als minister voor Buitenlandse handel...

ParadiseFM | Colombia voert extreem zware beveiliging door voor VN-top

Colombia gaat rond de twaalfduizend militairen en politieagenten inzetten om de veiligheid te garanderen tijdens een top van de Verenigde Naties die van 21 oktober tot 1...

ParadiseFM | Muzikant op Sint Maarten doodgeschoten

Op Sint Maarten is een man doodgeschoten. Het incident vond plaats op Guana Bay Road rond kwart over negen dinsdagvond bij de ingang van het sociale woningproject...

ParadiseFM | Minister laat kartonopslag in Sans Souci opruimen

Op bevel van minister Silvania is gisteren de veelbesproken karton-scrap yard opgeruimd. Stapels karton en grote machines zijn verwijderd. Op 23 september vorig jaar gaf de minister...

ParadiseFM | Delegatie IMF praat met regering over economische ontwikkelingen

Een delegatie van het Internationaal Monetair Fonds is op Curaçao voor besprekingen met de regering en verschillende andere organisaties. Gisteren was er een succesvolle ‘Courtesy Meeting’ met...

ParadiseFM | CASHA: Bezettingsgraad in mei iets hoger dan vorig jaar

De bezettingsgraad van kleine accommodaties op Curaçao die zijn aangesloten bij toerismeorganisatie CASHA was in mei van dit jaar iets hoger dan in april. Dat blijkt uit...
- Advertisement -spot_img

Middenstand Punda wil grote merken aantrekken

HomeNieuwsMiddenstand Punda wil grote merken aantrekken

Penha schrapt 20 banen

WILLEMSTAD — Tussen de uitbaters van enkele grote zaken in Punda vindt vanmiddag een overleg plaats, om te praten over de toekomst van de binnenstad. Dat meldt Penha-directeur Kevin Jonckheer.

“We willen Punda weer gezond maken”

, zo zegt hij. Onder meer Freeport, Boolchands, Tommy Hilfiger en Athlete’s Foot doen mee aan het overleg.

Penha gaat op Curaçao twintig van de meer dan honderd banen schrappen.
Ondanks dat opent Penha deze maand een Victoria’s Secret-winkel in de Heerenstraat in Punda.

“De plannen voor deze winkel waren er al vóór 10-10- ‘10”

, aldus Jonckheer.

“Met de komst van dit merk geven we misschien het startsein voor een upgrade van Punda. Want brands trekken brands aan, en vanmiddag gaan we praten over hoe we meer grote merken naar Punda kunnen trekken.”

Binnenkort moeten dus twintig mensen weg bij het concern, dat naast ‘Penha Punda’, in het karakteristieke gebouw aan de Handelskade, op Curaçao ook filialen heeft in Saliña, Zuikertuin Mall, Renaissance Mall en het Hyatt, alsook een Penha Eyewear, een Penha Cosmetics en een Mont Blancwinkel.
Daarnaast heeft het luxe-warenhuis ook zaken op Aruba, St. Maarten en de Kaaimaneilanden. In totaal zijn er 250 personen in dienst.
Jonckheer weet nog niet welke banen er precies geschrapt gaan worden.

“We moeten snijden in ons personeelsbestand omdat we zeker sinds september een behoorlijke neergang kennen. De sociale lasten zullen omhoog gaan en de kosten van bijvoorbeeld elektriciteit en benzine blijven stijgen. De verhoging van de omzetbelasting onder het kabinet-Schotte van 5 naar 6 procent kunnen we niet doorbelasten aan onze klanten, en daardoor hebben we last van de dutyfree winkels op cruiseschepen en op het vliegveld. Echte marges draaien we op Curaçao niet meer. Zelfs met de ob-verhoging draag ik absoluut gezien minder af aan de overheid dan voorheen.”

Op de andere eilanden gaat het echter wel goed, Jonckheer verwacht op Aruba, St. Maarten en Kaaimaneilanden meer zaken te openen.

“Als we het hier niet pakken, pakken we het daar. Ik kan hier helemaal weg gaan en op Aruba verder uitbreiden, dan heb ik zelf geen probleem.”

Vertrek
Volgens Jonckheer is hij niet de enige die moet snijden, al zegt hij wel de enige te zijn die het hardop durft te zeggen.
Wel is te zien dat winkels ermee stoppen; onlangs vertrok bijvoorbeeld Little Switzerland uit Punda.
De malaise komt volgens Jonckheer omdat er op Curaçao geen goed retailbeleid is.
Er zijn te veel vierkante meters beschikbaar waardoor er te veel leegstand is, de huurprijzen omlaag gaan en de kwaliteit van de winkels verslechtert.
Het imago van Curaçao heeft met de politieke reuring van de afgelopen tijd grote schade geleden waardoor ‘topklasse’- winkels hun vingers niet meer willen branden en investeerders wegblijven.

“En dat terwijl Curaçao zo in opmars was voor 10-10-‘10. De komst van Renaissance en Hyatt trok het imago echt op. Maar dat alles is in no-time tenietgedaan.”

En dan komt ook nog de grote Sambil-megamall.
Volgens een impactstudie van de overheid zal het winkelcentrum geen concurrentie opleveren voor Punda en Otrobanda, op voorwaarde dat het toerisme op Curaçao blijft groeien.
Ook zal Sambil volgens die studie zo’n 1000 banen opleveren.

Jonckheer ziet dat anders.

“Sambil gaat juist banen kosten als het zo doorgaat.
Meer toerisme is niet het enige wat nodig is, de hele bevolking van Curaçao moet dan groeien naar 300.000 of 400.000 mensen.”

Penha is nog niet benaderd door Sambil maar Jonckheer denkt er wel een klein filiaal te kunnen openen als het winkelcentrum eenmaal klaar is.
Het personeel daarvoor zal hij waarschijnlijk uit zijn andere zaken halen.

“Er moet van overheidswege een goed economisch beleid komen, zodat de dollars weer binnenstromen. Het toerisme moet groeien door nieuwe markten als de Chinese aan te boren, de offshoresector moet terug, de bevolking moet rijker worden, je moet een klimaat creëren waarom een merk als Gucci naar Curaçao wil komen en niet naar Aruba gaat.”

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties