25 C
Willemstad
• donderdag 30 juni 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Nieuwe Staten begonnen

Amerigó Thodé unaniem gekozen tot Statenvoorzitter

Willemstad – Tijdens de eerste vergadering van het nieuwe parlement is Amerigó Thodé (MFK) gekozen tot de nieuwe Statenvoorzitter. Jaime Cordoba (PS) is de nieuwe vicevoorzitter. Beiden werden unaniem gekozen met twintig stemmen.

Alle 21 Statenleden werden gisterochtend beëdigd door waarnemend gouverneur Adèle van der Pluijm-Vrede, zo ook MFK-leider Gerrit Schotte.
FOTO CELLY MARTIS
- Advertentie -

Twintig, omdat Statenlid Zita Jesus-Leito (PAR) afwezig was tijdens de eerste officiële vergadering van de Staten, die gistermiddag plaatsvond na de beëdiging van de 21 Statenleden door waarnemend gouverneur Adèle van der Pluijm-Vrede. Wegens het overlijden van Jesus-Leito’s vader, die vandaag begraven zal worden, hield de Staten aan het begin van de vergadering een minuut stilte.

Statenlid Emily de Jongh-Elhage (PAR) dankte de Staten voor het respect dat zij hebben getoond met deze actie en gaf daarna aan te hopen dat het respect en de rust in het parlement zullen blijven om gezamenlijk de problemen waarvoor de regering staat aan te kunnen pakken.Elke fractie kreeg tijdens de eerste Statenvergadering de gelegenheid om het woord te nemen.
Pueblo Soberano-leider Helmin Wiels, winnaar van de verkiezingen op 19 oktober, gaf aan dat het

De Staten is een nieuwe fractie rijker: PAIS. Links Eugène Cleopa, in het midden Mike Franco en Alex Rosaria en rechts Marilyn Moses.
FOTO ANNEKE POLAK

land voor veel grote uitdagingen staat, vooral op het gebied van financiën, de economie en de positie in de regio.
Charles Cooper (MAN) sprak woorden van dezelfde strekking.
MFK-leider Gerrit Schotte benadrukte dat de agenda van het parlement vol is, doordat de parlementariërs moeten beslissen over belangrijke wetgeving betreffende de basisverzekering, het AOV-stelsel en de begroting.
Nieuw in het parlement is de partij PAIS van Alex Rosaria:

,,We vinden het een eer om als nieuwe fractie in het parlement aanwezig te zijn. Het volk heeft de macht verdeeld over deze 21 Statenleden. We moeten hoop creëren onder het volk, de democratische beginselen hoog in het vaandel houden en respect en fatsoen voor elkaar tonen.”

Humphrey Davelaar, die met zijn PNP de enige eenmansfractie in de Staten is, gaf aan dat PNP met 64,5 jaar in het parlement de langst zittende partij is.

,,Dit toont het vertrouwen dat het volk in de partij heeft. We hebben een missie te vervullen.”

Amerigó Thodé (links) is de nieuwe Statenvoorzitter, Jaime Cordoba is tot vicevoorzitter benoemd.
FOTO PARLEMENT ©2012

Hoewel het parlement is geïnstalleerd, is er nog geen coalitie gevormd.
Informateur Glenn Camelia heeft tot 12 november de tijd gekregen om verschillende partijen bij elkaar te brengen.
Een poging om PS, MAN en MFK bij elkaar te brengen mislukte, hoewel er wel een intentieverklaring werd getekend door de drie partijen.
Die werd door MFK ingetrokken na beledigende woorden van Wiels aan het adres van Schotte. Op dit moment vinden er gesprekken plaats tussen PS en PAIS. 

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

RTL | Curaçao haalt opgelucht adem: gevreesde storm blijft uit

Storm Bonnie zou flink gaan huishouden op Curaçao, Bonaire en Aruba, zo werd de afgelopen dagen gewaarschuwd, maar uiteindelijk liep het allemaal met een sisser af. De...

PBC | Eilanden lijken te ontsnappen aan ‘storm Bonnie’

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De eilanden lijken te ontsnappen aan storm Bonnie. Nadat het weersysteem vanochtend met een enorme snelheid richting de eilanden trok, nam de kans op...

PBC | Vermiste man gevonden door drone in Jan Thiel

Persbureau Curacao Securitybedrijf Jan Thiel Security heeft vanmiddag een levenloos lichaam aangetroffen nadat met een drone naar de vermiste Wladimir Wanga werd gezocht. De 44-jarige Curaçaose man werd...

ParadiseFM | Toke de Keda vervroegd

De toke de keda is vervroegd naar 11 uur ‘s ochtends. Dat betekent dat iedereen die geen vitale functie beoefent om 11 uur thuis moet zijn. De...

Democracy now! | Wednesday, June 29, 2022

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Nu.cw | Storm heftiger en eerder dan verwacht, avondklok vervroegd

De avondklok die de overheid heeft ingesteld in verband met de naderende tropische storm is vervroegd. Dat heeft premier Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) bekendgemaakt. De Toke...
- Advertentie -
- Advertentie -