29 C
Willemstad
• donderdag 16 september 2021 21:45

Laatste reacties

- Advertentie -

Nieuwe Staten begonnen

Amerigó Thodé unaniem gekozen tot Statenvoorzitter

Willemstad – Tijdens de eerste vergadering van het nieuwe parlement is Amerigó Thodé (MFK) gekozen tot de nieuwe Statenvoorzitter. Jaime Cordoba (PS) is de nieuwe vicevoorzitter. Beiden werden unaniem gekozen met twintig stemmen.

Alle 21 Statenleden werden gisterochtend beëdigd door waarnemend gouverneur Adèle van der Pluijm-Vrede, zo ook MFK-leider Gerrit Schotte.
FOTO CELLY MARTIS

Twintig, omdat Statenlid Zita Jesus-Leito (PAR) afwezig was tijdens de eerste officiële vergadering van de Staten, die gistermiddag plaatsvond na de beëdiging van de 21 Statenleden door waarnemend gouverneur Adèle van der Pluijm-Vrede. Wegens het overlijden van Jesus-Leito’s vader, die vandaag begraven zal worden, hield de Staten aan het begin van de vergadering een minuut stilte.

- Advertentie -

Statenlid Emily de Jongh-Elhage (PAR) dankte de Staten voor het respect dat zij hebben getoond met deze actie en gaf daarna aan te hopen dat het respect en de rust in het parlement zullen blijven om gezamenlijk de problemen waarvoor de regering staat aan te kunnen pakken.Elke fractie kreeg tijdens de eerste Statenvergadering de gelegenheid om het woord te nemen.
Pueblo Soberano-leider Helmin Wiels, winnaar van de verkiezingen op 19 oktober, gaf aan dat het

De Staten is een nieuwe fractie rijker: PAIS. Links Eugène Cleopa, in het midden Mike Franco en Alex Rosaria en rechts Marilyn Moses.
FOTO ANNEKE POLAK

land voor veel grote uitdagingen staat, vooral op het gebied van financiën, de economie en de positie in de regio.
Charles Cooper (MAN) sprak woorden van dezelfde strekking.
MFK-leider Gerrit Schotte benadrukte dat de agenda van het parlement vol is, doordat de parlementariërs moeten beslissen over belangrijke wetgeving betreffende de basisverzekering, het AOV-stelsel en de begroting.
Nieuw in het parlement is de partij PAIS van Alex Rosaria:

,,We vinden het een eer om als nieuwe fractie in het parlement aanwezig te zijn. Het volk heeft de macht verdeeld over deze 21 Statenleden. We moeten hoop creëren onder het volk, de democratische beginselen hoog in het vaandel houden en respect en fatsoen voor elkaar tonen.”

Humphrey Davelaar, die met zijn PNP de enige eenmansfractie in de Staten is, gaf aan dat PNP met 64,5 jaar in het parlement de langst zittende partij is.

,,Dit toont het vertrouwen dat het volk in de partij heeft. We hebben een missie te vervullen.”

- Advertisement -

Amerigó Thodé (links) is de nieuwe Statenvoorzitter, Jaime Cordoba is tot vicevoorzitter benoemd.
FOTO PARLEMENT ©2012

Hoewel het parlement is geïnstalleerd, is er nog geen coalitie gevormd.
Informateur Glenn Camelia heeft tot 12 november de tijd gekregen om verschillende partijen bij elkaar te brengen.
Een poging om PS, MAN en MFK bij elkaar te brengen mislukte, hoewel er wel een intentieverklaring werd getekend door de drie partijen.
Die werd door MFK ingetrokken na beledigende woorden van Wiels aan het adres van Schotte. Op dit moment vinden er gesprekken plaats tussen PS en PAIS. 

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Rapper Jetten veroordeeld tot 6 jaar voor poging tot doodslag

De lokale rapper Jetten is veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar voor poging op doodslag en het overtreden van de vuurwapenwet. Volgens de rechtbank is voldoende bewezen...

Democracy now! | Thursday, September 16, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 16 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Banco di Caribe verkocht aan United

Banco di Caribe wordt verkocht aan United Group Holdings BV. De verkoop omvat alle bancaire activiteiten op Curaçao, Aruba, Bonaire en Sint Maarten. Ook de verzekerings- en...

Nu.cw | Knops geholpen door ambtenaren bij privékwestie

Staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Raymond Knops (CDA) kocht in 2010 privé grond aan. Zijn ambtenaren met juridische analyses en de communicatiestrategie, hadden hem geholpen toen hier vorig jaar...

Nu.cw | 109 baby-schildpadden bereiken zee bij Porto Mari

Op het strand van Porto Mari zijn zaterdag 109 baby-zeeschildpadden uit hun ei gekropen. De Sea Turtle Conservation Curaçao ontdekte de lege eieren. De organisatie heeft de eieren...
- Advertentie -