26 C
Willemstad
• maandag 26 februari 2024

Telegraaf | ’Joran van der Sloot heeft seks met drie vrouwen in Peruaanse gevangenis’

Lima - Joran van der Sloot heeft in de gevangenis seks met minstens drie verschillende vrouwen. Ondanks dat hij in Peru nog tot 2045 een straf uitzit voor...

Column Youp | Telkens weer

Waarom vind ik het bericht dat Gordon het liedje Telkens weer vals gezongen heeft nou zo grappig? Dat komt door de woorden vals, Gordon en de titel...

Column Kadushi | Sil the Fixer

Column Kadushi | Dossier Koninkrijksrelaties.nl Het zal je maar gebeuren: Denk je gezegend te zijn met een onweerstaanbare aantrekkingskracht en dan keert je partner je ijskoud de rug...

ParadiseFM | Pisas: Geen relatie meer met CPR

Minister-president Pisas heeft gisteren tijdens een vergadering het parlement aangegeven dat er geen enkele relatie meer is met Caribbean Petroleum Refinery. Het bedrijf was eerst ‘preferred bidder’...

ParadiseFM | Drie mogelijke gasvelden ontdekt onder Arubaanse zeebodem

Het Amerikaanse bedrijf Armstrong Oil and Gas Inc. heeft de regering van Aruba laten weten dat ze ten noordoosten van Aruba in de zeebodem drie mogelijke gasvelden...

ParadiseFM | Courtyard by Marriott wil in april 2024 openen

Na een lange bouwperiode en veel vertraging heeft Courtyard by Marriott in Rif een hindervergunning aangevraagd om als hotel te kunnen opereren. Dat betekent dat het op...
- Advertisement -spot_img

Nieuwe MoU voor regionaal trainingscentrum

HomeMediaNieuwe MoU voor regionaal trainingscentrum

Voor extra 5 jaar

WILLEMSTAD — Om de vestiging van het regionaal trainingscentrum, het Regional Marine Pollution Emergency, Information and Training Center (RAC/REMPEITC), voor de komende vijf jaar op Curaçao veilig te stellen, zal er binnenkort een Memorandum of Understanding worden getekend door het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP), zo laat minister Earl Balborda (PNP) desgevraagd weten.

Advertentie

Minister Balborda onderstreept in aanwezigheid van de RAC/REMPEITC-vertegenwoordiging, het belang om als Land de bestaande MoU met het regionaal traingscentrum te vernieuwen.
Minister Balborda onderstreept in aanwezigheid van de RAC/REMPEITC-vertegenwoordiging, het belang om als Land de bestaande MoU met het regionaal traingscentrum te vernieuwen.

De aanwezigheid van het trainingscentrum op Curaçao wordt als prestigieus aangemerkt aangezien deze regionaal de activiteiten aanstuurt binnen het Caribisch gebied en Latijns- Amerika op het gebied van preventie en respons bij grote milieuvervuilingsincidenten van de mariene onderwaterwereld. Het trainingscentrum is ooit door de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) in het leven geroepen, omdat ecologisch gezien het Caribisch gebied als uitzonderlijk vatbaar wordt aangemerkt voor grote olielekkages en of incidenten met chemicaliën.
Dit door de grote concentratie van olieraffinaderijen, offshoreinstallaties, chemische industrieën en een groot volume aan scheepvaartverkeer binnen de regio.
Zo haalt het trainingscentrum data aan uit 2012, waaruit blijkt dat er binnen het Caribisch gebied 13 miljoen vaten olie per dag worden geproduceerd – dit laat zich vertalen naar 17,9 procent van de algehele wereldwijde olieproductie – waardoor het gebied als ‘high-risk’ voor incidenten wordt beschouwd.

Met het oog op de delicate ecosystemen langs de kust, en de afhankelijkheid van de aanwezige economieën daarvan binnen deze regio, zijn de landen zich van de daarmee gepaard gaande risico’s bewust. Het zou dan ook niet onwaarschijnlijk zijn als een incident zich, mogelijk op grote schaal, binnen de Caribische zee zou voordoen”, aldus RAC/REMPEITC.

Het trainingscentrum stelt zich als hoofddoel preventie en proactief handelen bij bestrijding van milieuincidenten te bevorderen, samenwerking en onderlinge assistentie te faciliteren, informatie-uitwisseling te bevorderen, en in geval van nood voor mobilisatie van zowel regionale als internationale hulpmiddelen te zorgen. Minister Balborda laat weten dat de vorige MoU met het trainingscentrum nog onder de Nederlandse Antillen was afgesloten en daarom wederom afgesloten dient te worden onder het Land Curaçao.

De ondertekening moet nog plaatsvinden.”

Zo wordt de aanwezigheid en expertise van het regionaal trainingscentrum op Curaçao ook door het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) erkend. GMN-minister Ben Whiteman heeft in het verleden het belang van samenwerking tussen de verschillende actoren onderstreept, wanneer zich een milieu-incident voordoet en/of er sprake is van olieontsnapping, om de schade aan het milieu en de natuur te minimaliseren.
Dit ter bescherming van de unieke marien-ecosystemen.

bron: Amigoe

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties