27.2 C
Willemstad
• donderdag 9 december 2021 03:26

Laatste reacties

- Advertentie -

Nieuwe MoU voor regionaal trainingscentrum

Voor extra 5 jaar

WILLEMSTAD — Om de vestiging van het regionaal trainingscentrum, het Regional Marine Pollution Emergency, Information and Training Center (RAC/REMPEITC), voor de komende vijf jaar op Curaçao veilig te stellen, zal er binnenkort een Memorandum of Understanding worden getekend door het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP), zo laat minister Earl Balborda (PNP) desgevraagd weten.

Advertentie

Minister Balborda onderstreept in aanwezigheid van de RAC/REMPEITC-vertegenwoordiging, het belang om als Land de bestaande MoU met het regionaal traingscentrum te vernieuwen.
Minister Balborda onderstreept in aanwezigheid van de RAC/REMPEITC-vertegenwoordiging, het belang om als Land de bestaande MoU met het regionaal traingscentrum te vernieuwen.

De aanwezigheid van het trainingscentrum op Curaçao wordt als prestigieus aangemerkt aangezien deze regionaal de activiteiten aanstuurt binnen het Caribisch gebied en Latijns- Amerika op het gebied van preventie en respons bij grote milieuvervuilingsincidenten van de mariene onderwaterwereld. Het trainingscentrum is ooit door de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) in het leven geroepen, omdat ecologisch gezien het Caribisch gebied als uitzonderlijk vatbaar wordt aangemerkt voor grote olielekkages en of incidenten met chemicaliën.
Dit door de grote concentratie van olieraffinaderijen, offshoreinstallaties, chemische industrieën en een groot volume aan scheepvaartverkeer binnen de regio.
Zo haalt het trainingscentrum data aan uit 2012, waaruit blijkt dat er binnen het Caribisch gebied 13 miljoen vaten olie per dag worden geproduceerd – dit laat zich vertalen naar 17,9 procent van de algehele wereldwijde olieproductie – waardoor het gebied als ‘high-risk’ voor incidenten wordt beschouwd.

Met het oog op de delicate ecosystemen langs de kust, en de afhankelijkheid van de aanwezige economieën daarvan binnen deze regio, zijn de landen zich van de daarmee gepaard gaande risico’s bewust. Het zou dan ook niet onwaarschijnlijk zijn als een incident zich, mogelijk op grote schaal, binnen de Caribische zee zou voordoen”, aldus RAC/REMPEITC.

- Advertentie -

Het trainingscentrum stelt zich als hoofddoel preventie en proactief handelen bij bestrijding van milieuincidenten te bevorderen, samenwerking en onderlinge assistentie te faciliteren, informatie-uitwisseling te bevorderen, en in geval van nood voor mobilisatie van zowel regionale als internationale hulpmiddelen te zorgen. Minister Balborda laat weten dat de vorige MoU met het trainingscentrum nog onder de Nederlandse Antillen was afgesloten en daarom wederom afgesloten dient te worden onder het Land Curaçao.

De ondertekening moet nog plaatsvinden.”

Zo wordt de aanwezigheid en expertise van het regionaal trainingscentrum op Curaçao ook door het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) erkend. GMN-minister Ben Whiteman heeft in het verleden het belang van samenwerking tussen de verschillende actoren onderstreept, wanneer zich een milieu-incident voordoet en/of er sprake is van olieontsnapping, om de schade aan het milieu en de natuur te minimaliseren.
Dit ter bescherming van de unieke marien-ecosystemen.

bron: Amigoe

Advertentie

- Advertisement -

back home

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NTR | Toneel tegen huiselijk geweld: ‘Het kwam hard binnen’

Marit Severijnse KRALENDIJK – Met de theatervoorstelling ‘Stop the beating’ trapt advies- en meldpunt Guiami een grote campagne tegen huiselijk geweld en kindermishandeling af. “Het komt hard binnen....

DH | Child abuser opposes his extradition from Scotland

PHILIPSBURG--Almost three years after he was sentenced by the Court of First Instance in St. Maarten to seven years in prison for a large number of...

Ingezonden | Allemaal ‘Nette Mensen’

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Coalitie boycot raadsvergadering Bonaire

Kralendijk - Wie gisteravond rekende op vuurwerk in de Eilandsraad kwam bedrogen uit. Vijf minuten nadat waarnemend gezaghebber Reynolds Oleana de vergadering had geopend konden de aanwezigen...

AntilliaansDagblad | Slechts enkele organisaties hebben echt 12,5% gekort

Willemstad - Ongeveer de helft van rechtspersonen die door de overheid gefinancierd worden, zoals stichtingen, verenigingen en overheids-nv’s voldoet ‘min of meer’ aan de eis van 12,5...

AntilliaansDagblad | Klimaatrisico’s financiële sector

CBCS voorzitter regionale werkgroep gecoördineerde aanpak Willemstad/Philipsburg - ,,De juiste mix vinden om klimaatrisico’s en groene financiering in onze regio aan te pakken en te bevorderen, zal een...
- Advertentie -