31 C
Willemstad
• vrijdag 1 december 2023

Extra | Journaal 30 november 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Staatssecretaris Gunay Uslu vertrekt en gaat naar Corendon

Koen Nederhof en Pepijn van den Brink BADHOEVEDORP - Demissionair staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) vertrekt vroegtijdig uit het kabinet. Ze gaat in december aan de slag...

CC | Alarming financial situation at the University of Curaçao: Annual budget shortfall of 7 million guilders

WILLEMSTAD - The University of Curaçao (UoC) grapples with significant financial challenges on an annual basis, as revealed by Rector Magnificus Francis de Lanoy. The budget shortfall...

DH | Witness says Frans got large ‘commission’ for BTP building but also other former politicians

~ Including $200k in political contributions to Ohndhae ~ PHILIPSBURG--Two witnesses testified under oath in open court on Wednesday as part of former Member of Parliament (MP) Frans...

Democracy now! | Wednesday, November 29, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 november 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Nieuw vaartuig is ‘levensgevaarlijk’

HomeMediaNieuw vaartuig is ‘levensgevaarlijk’

Nieuw vaartuig voor kustwacht raakt neus kwijt tijdens proefvaart

Willemstad/Den Haag – Voor het ministerie van Defensie dreigt een tweede debacle met de aanschaf van vaartuigen voor de Kustwacht Caribisch gebied (KWCARIB).

Het departement heeft in 2009 voor 28,2 miljoen euro 48 zogeheten Fast Raiding Interception & Special Forces Craft (Frisc) besteld maar het prototype heeft ook de derde testfase niet ongeschonden doorstaan. De Frisc werd vorig jaar voor het eerst beproefd door het bootpeleton van het Korps Mariniers op Aruba. Die maakte onder meer een oversteek naar Curaçao. Aan de test kwam een voortijdig einde toen bij een van de proefvaarten de neus van de boot volledig afscheurde.

De bemanning maakte bovendien melding van grote ongemakken voor lijf en leden: ,,Na een paar uur varen ben je gebroken”, luidde het vernietigende oordeel.

Op grond van de bevindingen op Aruba zijn ten behoeve van een tweede test in Den Helder verbeteringen aangebracht. Daarbij scheurde echter opnieuw de – versterkte – neus af. Hoewel drie keer scheepsrecht hoort te zijn braken onlangs bij een nieuwe proef op de Noordzee het windscherm en stoelen af, ondanks de 70 verbeteringen die inmiddels door de fabrikant waren aangebracht. Voor de Tweede Kamerleden Knops en Holtackers van het CDA en Hernandez van de PVV aanleiding schriftelijke vragen te stellen aan minister Hans Hillen (CDA) van Defensie. Zij wijzen erop dat een Britse marineofficier de Frisc voor militaire doeleinden als ‘ondeugdelijk’ en ‘levensgevaarlijk’ heeft gekwalificeerd.

Het vaartuig is in marinekringen intussen omgedoopt tot ‘drijvende doodskist’ en ‘rubberen Titanic’.

Hernandez vraagt Hillen het project voorlopig stop te zetten en eerst onderzoek te doen ‘voordat er verdere ongelukken gebeuren en de veiligheid van militairen in gevaar komt’. Knops en Holtackers willen weten of de geconstateerde mankementen leiden tot belemmering in de taakuitvoering van het Korps Mariniers en de kustwacht. ,,Wanneer zijn de voor antidrugsoperaties bestemde Friscs beschikbaar in het Caribisch gebied?”, vragen de CDA’ers.

Twaalf van de 48 bestelde Friscs zijn bestemd voor KWCARIB, ter vervanging van de twintig jaar oude Boston Whalers. De rubberboten zijn 9,5 meter lang, halen een snelheid van 45 knopen (83 km/u) en hebben een actieradius van 320 kilometer. De voor KWCARIB bestemde exemplaren worden voorzien van een zonnedak.

De Britse fabrikant Marine Specialised Technology Ltd kaapte de order destijds weg voor de neus van twee Nederlandse aanbieders. Het is niet de eerste keer dat KWCARIB met ‘materiaalpech’ kampt. Al snel na de introductie van twaalf nieuwe SuperRhibs bleken de boten niet bestand tegen de klimatologische omstandigheden van het Caribisch gebied. Ondanks miljoenen euro’s die aan de aanpassing zijn gespendeerd zijn van de twaalf SuperRhibs er doorgaans maar zes inzetbaar.

Bron: Antiliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties