Ambulancevliegtuig op Bonaire voor transport naar Aruba en Colombia
Den Haag – Artsen op Bonaire moeten veel terughoudender zijn met het uitzenden van patiënten naar het St. Elisabeth Hospitaal op Curaçao.
Minister Edith Schippers (VVD) van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft daar op aangedrongen bij de verwijzend specialisten en de directie van het ziekenhuis in Kralendijk, zo blijkt uit de brief die zij gisteren naar de Tweede Kamer heeft gestuurd met het verslag van haar werkbezoek in april aan Caribisch Nederland. Hoewel het aantal uitzendingen naar Curaçao al drastisch is afgenomen, vindt de bewindsvrouw dat het er nog te veel zijn:
,,Aandachtspunt blijft het nog steeds hoge aantal verwijzingen naar Curaçao. In januari heb ik reeds mijn verontrusting geuit over de kwaliteit van de zorg op Curaçao. Ik draag daarvoor geen verantwoordelijkheid, maar die heb ik wel voor de burgers van Saba, Sint Eustatius en Bonaire. Ik heb kennis genomen van de plannen van het ziekenhuis Sehos op Curaçao, en het stemt ook positief dat deze plannen zo zijn ontwikkeld, maar ik wil eerst bezien wanneer en hoe deze daadwerkelijk tot verbetering leiden. Ik hecht eraan dat de patiënt de kwaliteit volgt en daar behandeld wordt waar verantwoorde zorg wordt geleverd. Ik heb de verwijzend specialisten op Bonaire en de directeur van het ziekenhuis hier op aangesproken. Ik begrijp de roep van de artsen om de uitzendingen zo dichtbij mogelijk te organiseren. Zodra dat kwalitatief verantwoord is, zullen we dat ook zeker heroverwegen. Zolang dat niet het geval is, gaat kwaliteit voor.”
Schippers wil daarom dat patiënten die niet op Bonaire kunnen worden behandeld, worden uitgezonden naar Aruba of Colombia. ,,Daar waar zwaardere specialistische zorg nodig is (inclusief intensive care), zal geschikt transport binnen korte tijd beschikbaar moeten zijn. Binnenkort wordt hiertoe een speciaal uitgerust vliegtuig op Bonaire gestationeerd. Deze zal ook beschikbaar zijn om ernstige patiënten van de Bovenwinden naar bestemmingen als Aruba of Colombia verantwoord te vervoeren.”
De minister verwacht overigens dat het steeds minder vaak nodig zal zijn patiënten uit te zenden.
Uitzendingen gehalveerd
,,Het aantal uitzendingen vanuit Bonaire in het eerste kwartaal van 2012 is gehalveerd ten opzichte van het eerste kwartaal van 2011. Deze daling zal zich voortzetten. Er is veel vooruitgang geboekt in de zorg op Bonaire. Het aantal specialisten op Bonaire is in 2011 flink gegroeid. Het ziekenhuis Fundashon Mariadal is op onderdelen verbouwd en op andere is dat in volle gang. Ik heb de nierdialyse geopend, een voorziening die chronische nierpatiënten op Bonaire enorm helpt en waarbij ook veel medische uitzendingen naar Curaçao worden voorkomen. Ook heb ik de eerste steen gelegd voor de bouw van een PAAZ met faciliteit voor verslavingszorg.”
De samenwerking van Mariadal met de Amsterdamse ziekenhuizen VU/AMC verloopt volgens Schippers goed. Dat het aantal uitzendingen in een jaar tijd is gehalveerd, noemt de bewindsvrouw in haar brief aan de Tweede Kamer ‘een forse prestatie die de kwaliteit van leven op het eiland, de efficiency en doelmatigheid zeer ten goede komt’.
Maar, voegt zij er aan toe: ,,Alhoewel de zorg substantieel is verbeterd, zijn we er nog niet. Daarbij geldt dat de kosten voor de baten uitgaan. Er zal eerst geïnvesteerd moeten worden in alle onderdelen van de zorg.”
Tevreden is Schippers over Zorgverzekeringkantoor Caribisch Nederland:
,,Door het Zorgverzekeringskantoor is hard gewerkt aan het verbeteren van de communicatie met de bevolking van de eilanden. Dat heeft ertoe geleid dat er meer duidelijkheid gekomen is, en dat daarmee onzekerheden, en verschillende verwachtingen verminderd zijn.”