30 C
Willemstad
• woensdag 12 juni 2024

DH | Multi-million-dollar St. Maarten Crime Fund lacks financial administration and policy plan

PHILIPSBURG--“There has been no indication of any activities on this measure.” This statement pertains to the restructuring of the Crime Fund St. Maarten as mentioned in the...

AntilliaansDagblad | Links wint op Bonaire

Van Huffelen krijgt veel voorkeursstemmen in CN; hogere opkomst dan in 2019 Kralendijk - GroenLinks-PvdA heeft op Bonaire overtuigend gewonnen. Van de 1.784 geldig uitgebrachte stemmen kreeg de...

AntilliaansDagblad | Afgifte watersportvergunningen stilgelegd

Oranjestad - Aanvragen voor een nieuwe watersportvergunning worden tot nader order niet in behandeling genomen. Vanaf 1 januari 2025 moeten alle commerciële vaartuigen een ‘propeller guard’ aan...

AntilliaansDagblad | Line-up CNSJF 2024 compleet

Willemstad - De organisatie van het Curaçao North Sea Jazz Festival (CNSJF) heeft gisteravond ‘met groot genoegen en trots’ de laatste namen bekendgemaakt voor de aankomende 2024-editie. Op...

AntilliaansDagblad | PVV levert staatssecretaris

Eind juni beëdiging kabinet-Schoof door koning Willemstad - De kans lijkt groot dat de zes eilanden van het Caribisch deel van het Koninkrijk te maken krijgen met een...

AntilliaansDagblad | Apart Ipko democratisch deficit

Gehele revisie Statuut ‘niet opportuun’ Willemstad - In de afsprakenlijst van het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) staat dat de mogelijkheden onderzocht moeten worden om een apart Ipko of andersoortige...
- Advertisement -spot_img

NHN kan nog steeds

HomeNieuwsGezondheidNHN kan nog steeds

Willemstad – De trekker van het project Nos Hospital Nobo (NHN), Usona, stelt dat de bouw van het nieuwe ziekenhuis nog steeds doorgang kan vinden, ondanks de aanwijzing van de Rijksministerraad (RMR).

Dit is gisteren besproken in de centrale commissievergadering van de Staten waar Usona, in de personen van voorzitter Richard Hart en projectleiders Theo Janssen en Peter Bosman, te gast was.
Usona heeft uitgelegd dat uit zekerheidsoverwegingen andere opties voor de volledige financiering onderzocht zijn als mogelijk alternatief voor de obligatielening. Usona:

,,Financiële- en pensioeninstellingen op Curaçao bleken zeer geïnteresseerd in het financieren van het ziekenhuis.
Usona heeft reeds intentieverklaringen ontvangen van geïnteresseerde partijen.”

Door de aanwijzing was een obligatielening niet mogelijk, waardoor het project van de voormalige regering Schotte (MFK) geen doorgang kon vinden.
Na de aanwijzing gingen de projectleiders niet bij de pakken neerzitten en zijn andere mogelijkheden onderzocht om toch de financiering rond te krijgen.

,,In overleg met de Quality & Performance Board en in expliciete opdracht van het Land, heeft Usona onderzocht welke scenario’s er bestonden om het project doorgang te laten vinden, zonder dat de regels van de aanwijzing zouden worden geschonden.
Het uitgangspunt was dat de aanwijzing van tijdelijke aard zou zijn en dat het Land binnen een afzienbare periode weer over een door de Staten goedgekeurde meerjarenbegroting zou beschikken.
Ook werd aangenomen dat de aanwijzing zou worden ingetrokken, waardoor alsnog de gunstige obligatielening kon worden geregeld.”

Met dit als uitgangspunt is er een overbruggingsfinanciering geregeld op basis van een bankgarantie met het bouwterrein (Scadta-eiland) als onderpand.
Met deze overbruggingsfinanciering kan het detailontwerp worden gemaakt en kan het terrein bouwrijp worden gemaakt.

Usona stelt optimistisch:

,,Inmiddels is de goedgekeurde meerjarenbegroting in januari 2013 een feit geworden.
Dat betekent dat aan de belangrijkste voorwaarde voor het opheffen van de aanwijzing is voldaan en dat naar verwachting binnen enige tijd de obligatielening alsnog gerealiseerd kan worden.”

Uitgelegd wordt dat een obligatielening mogelijk is met een sluitende (meerjaren)begroting, een positief advies van het College financieel toezicht (Cft) en de Curaçaose Staten.
Nederland is bovendien verplicht in te schrijven op obligatieleningen uitgegeven door Curaçao. Dus, er zouden geen extra kosten ten laste van de begroting van Curaçao komen.

,,De business case is getoetst en akkoord bevonden door de Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) en de Raad van Ministers heeft ingestemd met genoemde randvoorwaarden. Dit is door de regering Betrian nog eens herbevestigd”

, zo benadrukten de vertegenwoordigers van Usona gisteren in de Staten.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties