26 C
Willemstad
• zondag 18 april 2021 02:36

PBC | 65 procent van Curaçao heeft zich gemeld voor vaccinatie

Persbureau Curacao Bijna 65 procent van de te vaccineren bevolking van Curaçao heeft zich daadwerkelijk gemeld voor een vaccinatieprik tegen het coronavirus. Dat gaat om ruim 68.000 mensen....

ParadiseFM | Vaccin voor 105-jarige

De oudste inwoner van Curaçao heeft ook een coronavaccin gehaald. Het gaat om mevrouw Regina Gabriela Brigitha die onlangs haar 105e verjaardag vierde. Deze week heeft ze zich...

Democracy now! | Friday April 16, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 16 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Verplichte quarantaine bij aankomst in Nederland

Nederland wil vanaf 15 mei een verplichte quarantaine invoeren voor alle reizigers uit hoogrisicogebieden. Ook uit Aruba, Bonaire en Curaçao. Nu is die quarantaine nog een advies...

DolfijnFM | ‘Winkels begrijpen langzamerhand de maatregelen’

Volgens de Èxtra beginnen winkels en restaurant zich eindelijk aan de coronamaatregelen te houden. Gisteren controleerde de Inspectie twaalf etablissementen. Alleen op Zeelandia en in Santa Maria waren...
- Advertisement -spot_img
HomeNieuwsGezondheidNHN kan nog steeds

NHN kan nog steeds

Willemstad – De trekker van het project Nos Hospital Nobo (NHN), Usona, stelt dat de bouw van het nieuwe ziekenhuis nog steeds doorgang kan vinden, ondanks de aanwijzing van de Rijksministerraad (RMR).

Dit is gisteren besproken in de centrale commissievergadering van de Staten waar Usona, in de personen van voorzitter Richard Hart en projectleiders Theo Janssen en Peter Bosman, te gast was.
Usona heeft uitgelegd dat uit zekerheidsoverwegingen andere opties voor de volledige financiering onderzocht zijn als mogelijk alternatief voor de obligatielening. Usona:

,,Financiële- en pensioeninstellingen op Curaçao bleken zeer geïnteresseerd in het financieren van het ziekenhuis.
Usona heeft reeds intentieverklaringen ontvangen van geïnteresseerde partijen.”

Door de aanwijzing was een obligatielening niet mogelijk, waardoor het project van de voormalige regering Schotte (MFK) geen doorgang kon vinden.
Na de aanwijzing gingen de projectleiders niet bij de pakken neerzitten en zijn andere mogelijkheden onderzocht om toch de financiering rond te krijgen.

,,In overleg met de Quality & Performance Board en in expliciete opdracht van het Land, heeft Usona onderzocht welke scenario’s er bestonden om het project doorgang te laten vinden, zonder dat de regels van de aanwijzing zouden worden geschonden.
Het uitgangspunt was dat de aanwijzing van tijdelijke aard zou zijn en dat het Land binnen een afzienbare periode weer over een door de Staten goedgekeurde meerjarenbegroting zou beschikken.
Ook werd aangenomen dat de aanwijzing zou worden ingetrokken, waardoor alsnog de gunstige obligatielening kon worden geregeld.”

Met dit als uitgangspunt is er een overbruggingsfinanciering geregeld op basis van een bankgarantie met het bouwterrein (Scadta-eiland) als onderpand.
Met deze overbruggingsfinanciering kan het detailontwerp worden gemaakt en kan het terrein bouwrijp worden gemaakt.

Usona stelt optimistisch:

,,Inmiddels is de goedgekeurde meerjarenbegroting in januari 2013 een feit geworden.
Dat betekent dat aan de belangrijkste voorwaarde voor het opheffen van de aanwijzing is voldaan en dat naar verwachting binnen enige tijd de obligatielening alsnog gerealiseerd kan worden.”

Uitgelegd wordt dat een obligatielening mogelijk is met een sluitende (meerjaren)begroting, een positief advies van het College financieel toezicht (Cft) en de Curaçaose Staten.
Nederland is bovendien verplicht in te schrijven op obligatieleningen uitgegeven door Curaçao. Dus, er zouden geen extra kosten ten laste van de begroting van Curaçao komen.

,,De business case is getoetst en akkoord bevonden door de Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) en de Raad van Ministers heeft ingestemd met genoemde randvoorwaarden. Dit is door de regering Betrian nog eens herbevestigd”

, zo benadrukten de vertegenwoordigers van Usona gisteren in de Staten.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties