31 C
Willemstad
• zondag 24 oktober 2021 15:50

Laatste reacties

- Advertentie -

NHN kan nog steeds

Willemstad – De trekker van het project Nos Hospital Nobo (NHN), Usona, stelt dat de bouw van het nieuwe ziekenhuis nog steeds doorgang kan vinden, ondanks de aanwijzing van de Rijksministerraad (RMR).

Dit is gisteren besproken in de centrale commissievergadering van de Staten waar Usona, in de personen van voorzitter Richard Hart en projectleiders Theo Janssen en Peter Bosman, te gast was.
Usona heeft uitgelegd dat uit zekerheidsoverwegingen andere opties voor de volledige financiering onderzocht zijn als mogelijk alternatief voor de obligatielening. Usona:

,,Financiële- en pensioeninstellingen op Curaçao bleken zeer geïnteresseerd in het financieren van het ziekenhuis.
Usona heeft reeds intentieverklaringen ontvangen van geïnteresseerde partijen.”

Door de aanwijzing was een obligatielening niet mogelijk, waardoor het project van de voormalige regering Schotte (MFK) geen doorgang kon vinden.
Na de aanwijzing gingen de projectleiders niet bij de pakken neerzitten en zijn andere mogelijkheden onderzocht om toch de financiering rond te krijgen.

,,In overleg met de Quality & Performance Board en in expliciete opdracht van het Land, heeft Usona onderzocht welke scenario’s er bestonden om het project doorgang te laten vinden, zonder dat de regels van de aanwijzing zouden worden geschonden.
Het uitgangspunt was dat de aanwijzing van tijdelijke aard zou zijn en dat het Land binnen een afzienbare periode weer over een door de Staten goedgekeurde meerjarenbegroting zou beschikken.
Ook werd aangenomen dat de aanwijzing zou worden ingetrokken, waardoor alsnog de gunstige obligatielening kon worden geregeld.”

Met dit als uitgangspunt is er een overbruggingsfinanciering geregeld op basis van een bankgarantie met het bouwterrein (Scadta-eiland) als onderpand.
Met deze overbruggingsfinanciering kan het detailontwerp worden gemaakt en kan het terrein bouwrijp worden gemaakt.

- Advertentie -

Usona stelt optimistisch:

,,Inmiddels is de goedgekeurde meerjarenbegroting in januari 2013 een feit geworden.
Dat betekent dat aan de belangrijkste voorwaarde voor het opheffen van de aanwijzing is voldaan en dat naar verwachting binnen enige tijd de obligatielening alsnog gerealiseerd kan worden.”

Uitgelegd wordt dat een obligatielening mogelijk is met een sluitende (meerjaren)begroting, een positief advies van het College financieel toezicht (Cft) en de Curaçaose Staten.
Nederland is bovendien verplicht in te schrijven op obligatieleningen uitgegeven door Curaçao. Dus, er zouden geen extra kosten ten laste van de begroting van Curaçao komen.

,,De business case is getoetst en akkoord bevonden door de Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) en de Raad van Ministers heeft ingestemd met genoemde randvoorwaarden. Dit is door de regering Betrian nog eens herbevestigd”

, zo benadrukten de vertegenwoordigers van Usona gisteren in de Staten.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Opnieuw coronadode in het CMC

Persbureau Curacao Op Curaçao is opnieuw een dodelijk slachtoffer gevallen als gevolg van Covid. Die viel in het CMC. In totaal zijn nu 173 mensen overleden door het...

PBC | SDKK: geen enkele gevangen heeft vier vingers verloren

Persbureau Curacao WILLEMSTAD- De SDKK is niet blij met het nieuws dat een gevangene vier vingers is verloren door slechte medische zorg vanwege een worminfectie. Dat nieuws gaat...

PBC | CBCS: Economische opleving geen garantie voor duurzaam economisch herstel

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Dit jaar stijgt het bedrag dat Curaçaoënaars met elkaar verdienen nauwelijks, maar volgende jaar komt het bruto nationaal product in de buurt van 6,2...

Volkskrant | Machtigste drugsbaas van Colombia opgepakt na jarenlange klopjacht

De politie en het leger van Colombia hebben zaterdag tijdens een gezamenlijke operatie de leider van de beruchte drugsbende Clan del Golfo opgepakt. Het land had een...

DH | RST arrests two in fraud investigation linked to post-Irma cleanup at PJIA

PHILIPSBURG--On Friday October 22, 2021, the Recherche Samenwerkingsteam (RST) arrested two people and conducted searches at two houses and at the addresses of two businesses on Sint...

Ingezonden | Praise The Lord, The Lord be praised

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...
- Advertentie -