Nephuwelijken voor het gerecht

trouwenWillemstad/Rotterdam – De negen mannen en vrouwen die er van worden verdacht een schijnhuwelijk te zijn aangegaan in Engeland, moeten vandaag voor de rechter verschijnen. De strafzaken zijn de uitkomsten van een internationaal Nederlands- Engels onderzoek naar schijnhuwelijken tussen Nigerianen en Antillianen. De Antilliaanse schijnbruiden en -bruidegoms werden in Nederland geronseld en reisden per vliegtuig naar het Verenigd Koninkrijk om in het huwelijk te treden.
Door het aangaan van een huwelijk verkregen de Nigeriaanse immigranten een legale verblijfsstatus en toegang tot sociale voorzieningen
De Nederlandse huwelijkskandidaten bleken bijna zonder uitzondering afkomstig uit de Antilliaanse gemeenschap.
Deze schijnbruiden en soms ook schijnbruidegoms kregen tussen de 2.500 en 3.500 euro betaald.
Na het huwelijk volgde vaak een aanvraag tot gezinshereniging van de tot dan toe illegale Nigerianen.
Het gebeurde ook nogal eens dat een pasgetrouwd paar romantische foto’s liet maken ter ondersteuning van zo’n aanvraag.
In veel gevallen is vastgesteld dat de echte partner van de Nigeriaan de identiteit van de Antilliaanse bruid of bruidegom overnam met het achtergelaten Nederlandse identiteitsbewijs. Zo kon een eenmaal ‘legaal’ echtpaar aanspraak maken op bijvoorbeeld kinderbijslag en andere voorzieningen.
Sinds 2010 zijn in het Verenigd Koninkrijk tientallen verdachten aangehouden en veroordeeld. Aan hen zijn gevangenisstraffen van enkele maanden tot zes jaar opgelegd.
Een aantal schijnhuwelijken is op het nippertje voorkomen terwijl bruid en bruidegom al voor het altaar stonden.
In Nederland is het onderzoek onder leiding van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie uitgevoerd door de Koninklijke Marechaussee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *