Gok hoe bouwsector ervoor staat

AAV-directeur Mike Willem reageert op cijfers CBS

bouwsectorWillemstad – Het is een gok om te zeggen hoe de bouwsector er vandaag de dag voor staat. Hiermee reageert de directeur van de Antilliaanse Aannemers Vereniging (AAV) Mike Willem op de recent gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Volgens Willem staat de bouwsector er niet goed voor en zijn de vooruitzichten voor 2013 eveneens niet goed.

,,Het CBS meldt een krimp in de bouwsector voor het jaar 2010 van 6 procent. Tellen we de krimpingen over de jaren 2009 tot en met 2011 mee, dan komen we ruwweg uit op een geaccumuleerde krimp over de jaren 2009 tot en met 2012 van vijftien procent”

, licht de directeur toe. Willem:

,,In deze laatcyclische sector hebben wij in 2008 een piekjaar gekend met een totaal van 1.156 verleende bouwvergunningen tegen een waarde van 442 miljoen gulden.
De krimp in 2009 daarentegen was goed voor een aantal van 992 verleende bouwvergunningen, ter waarde van 307 miljoen.
Dat is een daling van respectievelijk 15 procent en 30 procent in aantal en waarde. Alhoewel al jaren cijfers over bouwvergunningen (aantal en waarden van vooral nieuwbouw), om vooralsnog onbekende redenen, niet worden gepubliceerd, lijkt gevoelsmatig de productie achter te blijven lopen in vergelijking met betere tijden.”

Volgens de directeur ziet het er naar uit dat de private vraag voorlopig op zich zal laten wachten, en is de publieke vraag de enige manier om de economie op te krikken.
Willem is van mening dat de regering zich hiervan bewust is, gezien de bedragen die hiervoor op de kapitaaldienst zijn gereserveerd.

,,De ervaring met dit soort economische stimuleringsinitiatieven wijst echter uit dat de projecten praktisch en shovel ready moeten zijn en gepaard gaan met heel sterke en slagvaardige projectorganisatie, om direct effect te kunnen sorteren.
Het ziet ernaar uit dat de bouwsector het ook dit jaar verdomd moeilijk zal hebben.
Het lijkt erop dat op zijn vroegst een eventueel aantrekken van deze sector pas in 2014 mogelijk zal zijn.
Dat betekent wel dat het huiswerk dit jaar moet worden afgerond”

, waarschuwt de directeur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *