27 C
Willemstad
• vrijdag 1 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Nederlandse diplomaat mishandeld in Moskou

Bron: Belga

De Nederlandse diplomaat die vanavond in Moskou werd mishandeld, is plaatsvervangend ambassadeur Onno Elderenbosch. Dat hebben Russische bronnen bevestigd.

- Advertentie -

diplomaatVolgens de Russische website Lifenews kwam de 60-jarige Onno Elderenbosch om 19 uur aan in zijn appartementencomplex in het centrum van Moskou. Daar merkte hij op dat de lift niet werkte. Twee mannen, verkleed als elektriciens, stonden in de hall van het gebouw te sleutelen aan een elektriciteitskast. Zij zeiden de diplomaat dat het licht op zijn verdieping niet werkte en vroegen hem of hij kon kijken of dat in zijn woning ook het geval was.

Op het moment dat Elderenbosch zijn deur opendeed, duwden de twee mannen hem naar binnen. Hij raakte gewond toen hij met zijn gezicht op de grond viel. De mannen bonden de diplomaat vast en haalden zijn woning overhoop. Er is niets van waarde meegenomen.

Verschillende motieven
Voor hun vertrek tekenden de mannen met lippenstift een hartje met daaronder de letters LGBT op een spiegel in de woning. De afkorting is een verwijzing naar lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transseksuelen. Mogelijk heeft het te maken met Nederlandse kritiek op een Russische wet die homopropaganda verbiedt.

Maar er wordt ook rekening mee gehouden dat het incident een vergeldingsmaatregel is voor de behandeling van de Russische diplomaat Dmitri Borodin, meldden de bronnen. Die werd tien dagen geleden door de politie in Den Haag gearresteerd omdat buren zouden hebben geklaagd over zijn gedrag tegen zijn kinderen.

Volgens het persbureau Interfax is een strafrechtelijk onderzoek geopend naar de mishandeling.

Politiek
“Het is zeer ernstig”, reageert de Nederlandse premier Mark Rutte in het parlement.
De rechtsliberale politicus wil niet ingaan op het aanstaande bezoek van koning Willem-Alexander op 9 november aan Rusland.

“Het is nu heel belangrijk om stap voor stap in kaart te brengen wat er is gebeurd“, benadrukt de premier.

“Eerst de feiten op tafel”, voegt hij eraan toe.

Ook Diederik Samsom van de sociaaldemocratische regeringspartner PvdA spreekt van een ernstige kwestie.
Hij geeft aan dat minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken met de kwestie bezig is en Samsom hoopt zo snel mogelijk opheldering te krijgen.
Over de festiviteiten vanwege het Nederland-Ruslandjaar zegt hij:

“Dit lijkt me geen moment om veel feesten met elkaar te vieren”.

Partijgenoot Servaes ziet opzet achter de mishandeling.

“Ik kan me niet herinneren dat zo iets eerder is gebeurd.”

Het Kamerlid vindt dat het Nederland-Ruslandjaar tijdelijk moet worden stilgelegd en dat er eerst een diepgravend onderzoek moet komen.

Duidelijkheid
CDA-leider Sybrand Buma wil eveneens volledige duidelijkheid.
Hij zegt bij de NOS dat minister Frans Timmermans hierover ook rechtstreeks contact moet hebben met zijn Russische ambtgenoot, omdat deze zaak het normale diplomatieke verkeer te boven gaat.

SP-leider Emile Roemer vindt het nogal wat dat

“onze eigen mensen niet veilig in hun eigen ambassades hun werk kunnen doen. Dit kan niet zonder gevolgen blijven.”

Het geplande bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Rusland staat wat hem betreft wel onder spanning

“want je moet zeker weten dat je de veiligheid van je mensen kunt garanderen. Als je daar aan twijfelt kan het niet doorgaan. Maar laten we eerst even wachten waar minister Timmermans mee komt.

Geert Wilders (PVV) ziet geen enkele reden om het Ruslandjaar te vieren

“als onze diplomaten in elkaar worden geslagen”.

Advertentie

To Top

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

RTL | Curaçao haalt opgelucht adem: gevreesde storm blijft uit

Storm Bonnie zou flink gaan huishouden op Curaçao, Bonaire en Aruba, zo werd de afgelopen dagen gewaarschuwd, maar uiteindelijk liep het allemaal met een sisser af. De...

PBC | Eilanden lijken te ontsnappen aan ‘storm Bonnie’

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De eilanden lijken te ontsnappen aan storm Bonnie. Nadat het weersysteem vanochtend met een enorme snelheid richting de eilanden trok, nam de kans op...

PBC | Vermiste man gevonden door drone in Jan Thiel

Persbureau Curacao Securitybedrijf Jan Thiel Security heeft vanmiddag een levenloos lichaam aangetroffen nadat met een drone naar de vermiste Wladimir Wanga werd gezocht. De 44-jarige Curaçaose man werd...

ParadiseFM | Toke de Keda vervroegd

De toke de keda is vervroegd naar 11 uur ‘s ochtends. Dat betekent dat iedereen die geen vitale functie beoefent om 11 uur thuis moet zijn. De...

Democracy now! | Wednesday, June 29, 2022

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Nu.cw | Storm heftiger en eerder dan verwacht, avondklok vervroegd

De avondklok die de overheid heeft ingesteld in verband met de naderende tropische storm is vervroegd. Dat heeft premier Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) bekendgemaakt. De Toke...
- Advertentie -
- Advertentie -