27 C
Willemstad
• dinsdag 5 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Nederland schaart zich compleet achter Cft

Door: Leoni Leidel-Schenk

Versgeperst NIEUWS Liesbeth Spies hervormingen Financien Elmer Wilsoe Curaçao CFT Centrale Bank bientu  Thumb1 style=float:left;margin right:10pxCURAÇAO – Minister Liesbeth Spies (Koninkrijksrelaties) sloot vandaag haar bezoek aan Curaçao af met een persconferentie, niet bij Fort Amsterdam maar bij de Nederlandse Vertegenwoordiging. Spies gaf aan dat de Nederlandse regering zich schaart achter de bevindingen van het College financieel toezicht (Cft).

- Advertentie -

Spies trapte de persconferentie af met de boodschap dat zij met veel belangstelling de politieke ontwikkelingen van Kabinet Schotte volgt, duidend op de politieke crisis die zich deze week heeft ontplooid. “Ik kan daar niet veel over zeggen, maar wel helder is dat ondanks de politieke situatie in een land, er wel gewerkt moet worden.”

Op orde

Met werken bedoelt de minister het hervormingspakket dat over een week klaar moet liggen bij het Cft. “Wij zien bij alle landen in het Koninkrijk dat de crisis ons hard raakt, maar in het belang van de inwoners moeten we doen wat noodzakelijk is: het financiële huishoudboekje op orde brengen.”

Versgeperst NIEUWS Liesbeth Spies hervormingen Financien Elmer Wilsoe Curaçao CFT Centrale Bank bientu  DSC 0016 254x170 style=float:left;margin right:10px

Fundamentele hervormingen

De minister heeft ‘indringend’ met de Curaçaose regering gesproken over de ‘belangrijke opgave’ waar ze voor staan.

Net als de Cft heb ik aangegeven dat Curaçao met een heel duidelijk pakket aan hervormingen moet komen. Er zijn fundamentele hervormingen nodig vooral op het gebied van de zorg, oudedagsvoorziening en het onderwijs.”

De minister verwacht wél dat de Curaçaose regering volgende week het plan voor de hervormingen rond heeft.

Centrale Bank

Bij deze hervormingen staat volgens Spies de zorg op nummer één. De hervormingen van het zorgbeleid moeten randvoorwaardelijk zijn voor de bouw van het nieuwe ziekenhuis, vindt de minister. Verder heeft de bewindsvrouw haar zorg uitgesproken over de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS). “De Centrale Bank functioneert feitelijk niet. Dit is schadelijk voor Curaçao en Sint maarten, die hierdoor in diskrediet gebracht kunnen worden. De twee landen moeten zo spoedig mogelijk om tafel gaan zitten.”

Bientu-zaak

Spies heeft in het bijzijn van Schotte ook gesproken met minister Elmer Wilsoe (Justitie) over zijn interventie in de Bientu-zaak.

Ik heb aangegeven dat Nederland het niet goedkeurt dat Curaçao een verdragspartner als de Verenigde Staten benaderd. Dit heeft ook tot verwarring geleid bij de verdragspartner.”

Maar volgens de minister schijnt de regering van Curaçao daar anders over te denken.

Consensusrijkswetten

Tijdens het gesprek tussen Spies, Schotte en Wilsoe kwam volgens de bewindsvrouw naar voren dat de partijen op sommige punten ‘verschillen van inzicht’. Als voorbeeld noemt de minister de consensusrijkswetten.

Waar ik verrast over bent, is de mening dat het mogelijk is om eenzijdig consensusrijkswetten op te zeggen. Met die stelling ben ik het niet eens. Naar mijn inzicht is dit binnen het statuut niet mogelijk.”

Rijksministerraad

Spies keert vandaag terug naar Nederland. De minister zal haar bevindingen na het bezoek aan Sint Eustatius, Saba, Sint Maarten en Curaçao morgen bespreken tijdens de Rijksministerraad.

Foto’s: ©2012 Aruna Jhagru

 

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, July 5, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

ParadiseFM | Experts leggen wet over topinkomens in Staten uit

Morgen zijn verschillende directeuren van overheidsentiteiten in de Staten. Ze komen uitleg geven over de wet die topinkomens binnen overheidsbedrijven aan banden legt. Deze technische briefing is...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...
- Advertentie -
- Advertentie -