De Nederlandse regering erkent eindelijk dat niet alles goed gegaan is na 10 oktober 2010. Op die datum werden de Caraïbische eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba bijzondere gemeenten in het koninkrijk, een positie vergelijkbaar met de ‘gewone’ gemeenten in het Europese deel van Nederland.
De erkenning valt af te leiden uit het besluit van minister Liesbeth Spies van binnenlandse zaken om de uitkering aan de drie eilanden met meer dan een zevende te verhogen: van 35 miljoen dollar tot nu toe naar 43 miljoen dollar per jaar.
Sinds de staatkundige verandering, waar de bevolking van Bonaire, Sint Eustatius en Saba naar uitkeek als welkom alternatief voor het staatkundig verband van de Nederlandse Antillen, is de onrust op de eilanden alleen maar gegroeid.Opeenvolgende Nederlandse regeringen hebben de problemen die met de overgang gepaard gingen zwaar onderschat. De fractievoorzitters uit de Tweede Kamer moesten dat tijdens een rondreis vorig jaar oktober met spijt constateren.
Het toch al niet zo hoge welvaartniveau op de drie eilanden is sinds 10 oktober 2010 snel gedaald. Voor het leeuwendeel heeft dat te maken met de invoering van de dollar als eenheidsmunt en de daarmee gepaard gaande versnelling van de inflatie. AOW-uitkeringen bijvoorbeeld, op de eilanden toch al aanmerkelijk lager dan in Europees Nederland terwijl het prijsniveau niet wezenlijk verschilt, zijn aan die inflatie niet aangepast. Armoede is een snel om zich heen grijpend fenomeen geworden.
De 8 miljoen euro extra die Spies nu ter beschikking stelt, mag in Nederlandse verhoudingen een schijntje lijken, voor de drie gemeenten aan de andere kant van de oceaan is het een welkome aanvulling. Maar belangrijker dan dat is de impliciete erkenning dat er fouten gemaakt zijn. Die erkenning is er meer dan welkom.
Ook de maatregel van Spies om andere landen binnen het koninkrijk bij zinnen te brengen, zal met tevredenheid zijn aangehoord. Saba en Sint Eustatius zijn voor bijna alle producten afhankelijk van import vanaf Sint Maarten. Voor Bonaire geldt hetzelfde via Curaçao. Die twee landen innen echter een exportheffing, waardoor de bewoners van de drie gemeente-eilanden twee keer belasting moeten betalen.
Zo kunnen we ook in de nieuwe staatsrechtelijke verhoudingen niet met elkaar omgaan. Dat Spies daar nu iets aan wil doen, is niet alleen in het belang van Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Het is in het belang van het koninkrijk als geheel.