Door Riekelt Pasterkamp | Nederlands Dagblad
Niet alleen Nederland, ook Aruba heeft te maken met vluchtelingen. ‘Er komen bootjes aan met illegalen uit Venezuela’, aldus kapitein-luitenant ter zee Henk Suurveld, commandant van Zr. Ms. Friesland, dinsdag bij terugkeer in Den Helder.
Suurveld (49) diende met zijn bemanning bijna vijf maanden op het stationsschip in het Caribische gebied. ‘We patrouilleerden in het kader van onze antidrugsoperaties ook rond Aruba, een zelfstandig land in het Koninkrijk der Nederlanden. Er komen bootjes aan met illegalen uit Venezuela.’
De vluchtelingenstroom heeft op een klein eiland als Aruba grote impact, aldus Suurveld. ‘Het wordt door de gouverneur als verontrustend en problematisch ervaren.’
In Venezuela groeit de economische crisis met de dag. Het land is een belangrijke olie-exporteur, maar de olie wordt steeds goedkoper. Daardoor is er amper geld om goederen te importeren en dat leidt tot een enorme schaarste aan levensmiddelen.
Voor Venezolanen is Aruba het dichtstbijzijnde toevluchtsoord om de problemen in eigen land te ontvluchten. Het eiland ligt nog geen 30 kilometer uit de kust van Venezuela. De taal op Aruba, het Papiamento, is verwant aan het Spaans dat ze in Venezuela spreken.
De Venezolaanse president Nicolás Maduro riep half januari de economische noodtoestand uit voor een periode van zestig dagen. De noodtoestand is volgens zijn regering nodig omdat er ‘een economische oorlog tegen Venezuela wordt gevoerd door rechtse en internationale kringen’, meldden media in Caracas.
De stap is volgens waarnemers niet alleen een gevolg van de beroerde staat van de economie van het olierijke Zuid-Amerikaanse land, maar ook een politiek wapen van Maduro. Zijn links-radicale partij PSUV leed een smadelijke nederlaag bij de parlementsverkiezingen van 6 december. Daarmee verloren de linkse krachten die het land sinds 1999 in hun greep hebben gehouden, de meerderheid in het parlement.
Op Aruba wonen al sinds decennia veel latino’s. In het eerste kwartaal van 2015 kwamen bijna 38.000 meer Venezolanen het land binnen dan in hetzelfde kwartaal van 2014. Ze komen vooral om boodschappen te doen en dollars te pinnen, maar daar blijft het niet bij. Venezolanen komen op een toeristenvisum binnen en gaan vervolgens, illegaal, werk zoeken op Aruba.
De meeste Venezolanen komen met het vliegtuig, maar een groeiende stroom waagt de oversteek per boot. Volgens marineman Suurveld komen de vluchtelingen met dezelfde bootjes als de drugstransporten. ‘Mensensmokkel wordt gezien als een mooie bijvangst.’
Verkerk wees overigens begin vorig jaar in een column in het marineblad Alle Hens ook op de dreigende situatie aan de rand van het Koninkrijk der Nederlanden. ‘Op slechts 25 kilometer van Aruba kampt Venezuela met een politiek instabiele situatie en gaan geruchten rond over een mogelijke staatsgreep.’
Bron: NederlandsDagblad
De schaarste is niet van de laatste jaren en door de lage olieprijs. De schaarste is al jarenlang in venezuela en een gevolg van het beleid van Chavez om elke buitenlandse investeerder weg te jagen, bedrijven te nationaliseren en om bedrijven te verplichten om producten te leveren beneden kostprijs. En door familieleden op belangrijke posities te zetten. Dat is de waarheid van Venezuela dat veel YDK niet willen zien!
Het CBS deed in 2005 onderzoek naar het aantal illegalen en de verwachte toename. Het onderzoek heette: Economic Development on Aruba and the need for a suitable population strategy. Mijn deelstudie heette: Paper presented at the Workshop on Migration and Integration Organized by the Commission on Population and Development, Oranjestad, Aruba 14 January 2005. Toen bleek ook dat de cijfers van DIMAS ‘aangepast’ waren. Luc Álofs presenteerde eveneens een interessante studie. We kwamen allen tot verontrustende conclusies. Daar is niets mee gedaan.
Een paar jaar geleden heb ik de Arubaanse premier Eman al voorspeld dat als het zo doorgaat met de immigratie van illegalen (er blijven ± 800 illegalen elk jaar achter op Aruba) er over vijftig jaar geen Arubanen meer zullen zijn en dat iedereen Spaans zou spreken.
Maar de heer Eman antwoordde dat Aruba al vanaf het begin een groot absorptievermogen had gehad.
We zullen zien.