WILLEMSTAD — Minister van Justitie Nelson Navarro (Pais) reageert vooralsnog niet op het voorlopige rapport van de commissie over de dood van Luigi ‘Pretu’ Florentina. Dat doet hij pas nadat het rapport officieel openbaar is gemaakt bij de Staten. Het rapport is gisteren door de Statenvoorzitter ontvangen. Dat laat de minister desgevraagd weten.
De speciaal hiervoor ingelaste persconferentie is gisteren ook om dezelfde reden uiteindelijk afgelast.
Het Openbaar Ministerie (OM) kan ook nog niet op dit rapport reageren.
Hoofdofficier Heiko de Jong geeft aan het rapport nog niet te hebben ontvangen en zal het eerst moeten bestuderen, alvorens er iets over te kunnen zeggen, bevestigt OM-woordvoerder Norman Serphos.
Uit het voorlopige rapport blijkt dat de betrokken instanties, namelijk het OM en het Korps Politie Curaçao (KPC) en tevens minister Navarro zelf, te laks zijn geweest met de veiligheid van Florentina.
Dit, terwijl Florentina een heel belangrijke verdachte was voor Justitie in verband met de moord op de PS-leider Helmin Wiels.
Er deden veel geruchten de ronde over de reden waarom Florentina wel bij Suffisant heel goed beveiligd was en bij Barber niet.
Uit het onderzoek van de commissie blijkt dat volgens de betrokken functionarissen bij het onderzoek naar de rol van Florentina in de zaak van Raúl ‘Bolle’ Martinez – die in juni op vlakte van San Pedro dood werd gevonden –, de hoge beveiliging bij de marinekazerne vooral tot stand is gekomen op initiatief van de KMAR zelf en niet zozeer op ingeving van het onderzoeksteam.
De beveiliging van het politiebureau Barber werd overgelaten aan de mobiele eenheid van het KPC. Ondanks dat er geen concrete aanwijzingen waren voor risico’s van buitenaf, werd besloten om voor alle zekerheid de beveiliging rond het politiebureau Barber op te schalen.
De ME-agenten werden met zwaardere wapens uitgerust.
Ook aan de KMAR werd verzocht om fysieke veiligheidsvoorzieningen beschikbaar te stellen.
Dit verzoek werd echter niet gehonoreerd.
Dat werd op 3 september aan de ME-Commandant bekendgemaakt.
Verder merkt de commissie op dat er weinig onderzoek is gedaan naar de mogelijkheid van interne risico’s ten aanzien van Florentina, maar ze benadrukt dat, gezien het gedrag van de verdachte, er geen redenen waren om aan te nemen dat hij suïcidaal zou zijn.
Aangezien er hiervoor geen indicaties waren, was er ook geen reden om speciale maatregelen te treffen om dit te voorkomen, zoals de zogenoemde ‘suicide watch’.
Deze maatregel zou een grote inbreuk maken op zijn privacy.
Feit is, dat de cellen – ook de aangepaste cellen – nog steeds de gelegenheid bieden tot zelfmoord.
Florentina verbleef vanaf 17 juni in het cellencomplex van de marinekazerne Suffisant en werd later op 3 september op eigen verzoek en conform een beschikking van de rechter-commissaris, overgeplaatst naar het cellencomplex bij Barber.
Andere verdachten
Na de dood van Martinez en Florentina werd betwijfeld of de moord van Wiels ooit opgelost zal worden.
Het OM is er net als de korpschef en minister Navarro echter van overtuigd dat het niet lang meer zal duren, voordat deze zaak afgehandeld kan worden.
Inmiddels zitten vier verdachten B.F., D.D., E.K. en C.P. vast in verband met de zaak ‘Magnus.
De rechter-commissaris zou vandaag een beslissing nemen over het verzoek van het OM, om een bevel tot bewaring van de verdachte P. te geven.
De detentie van de andere verdachten D.D., E.K. en B.F. werd met zestig dagen verlengd.
F. is in beroep gegaan tegen deze beslissing, maar het hof wees zijn beroep af.
Daarnaast wachten de man J.B. en de vrouw M.B. de behandeling van hun zaak, in vrijheid af.
De vrouw B. is inmiddels, met medeweten van het Openbaar Ministerie, naar het buitenland afgereisd.
Dit bevestigt OM-woordvoerder, belast met de zaak Magnus, Guillano Schoop.
Hij kon verder niet in details treden hierover.
Verder kan hij ook niet veel vertellen over de intellectuele daders in deze zaak.
Er wordt echter alles aan gedaan om te voorkomen dat deze daders vluchten, werd eerder door zowel Navarro en OM verzekerd.
Andere onderzoeken
De onderzoeken in deze zaak zijn nog lang niet afgerond.
Zo is het rapport van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) nog niet klaar.
Zolang deze onderzoeken niet klaar zijn, kan het onderzoek van de Landsrecherche ook niet worden afgerond.
Deze zaak wordt op 18 december pro-forma behandeld.
Dan wordt duidelijk welke documenten het OM nog mist en wat voor eventuele aanvullende onderzoeken gedaan moeten worden.