26 C
Willemstad
• donderdag 22 april 2021 06:17

ParadiseFM | Luigi Faneyte verlaat Kumun

Luigi Faneyte heeft vandaag laten weten dat hij is opgestapt als voorman van de partij Kumun. Hij bedankt alle 1595 mensen die op 19 maart op Kumun hebben...

ParadiseFM | ‘Vaxications’ nieuwe trend

Niet alleen Curaçao, maar ook veel andere eilanden zijn aan het nadenken over een manier om het toerisme weer op gang te krijgen zodra het vaccinatiedoel bereikt...

DH | Court rules against Alegria, denies long-lease and water rights

PHILIPSBURG--The Administrative Court on Monday came to a different conclusion than the Court of First Instance in September 2020, ruling in favour of Country St. Maarten in...

Ingezonden | Hartverscheurend!

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Verlenging avondklok op Bonaire

Den Haag - De naleving van de avondklok is op Bonaire goed. Bovendien blijkt de maatregel een effectief middel tegen verspreiding van het coronavirus. Daarom krijgt gezaghebber...

AntilliaansDagblad | Ziekenhuis Aruba bereikt grens capaciteit

Oranjestad - Het Hospital Horacio Oduber begint aan de grenzen van zijn capaciteit te komen. ,,De druk is bij ons erg hoog”, vertelde directeur Jacco Vroegop aan...
- Advertisement -spot_img
HomeNieuwsNavarro: ‘Keiharde aanpak overvallers’

Navarro: ‘Keiharde aanpak overvallers’

schandpaal-2WILLEMSTAD — De nieuwe minister van Justitie, Nelson Navarro (Pais), belooft een keiharde aanpak van de criminaliteitsgolf die het eiland op dit moment teistert. Volgens hem is het onacceptabel dat Curaçao iedere dag te maken heeft met gewelddadige overvallen.

Navarro had een duidelijke boodschap aan criminelen, overvallers en ‘abusadornan’ (personen die anderen misbruiken) op het eiland:

“Fasten your seatbelts.”

De minister kwam met zijn opmerkingen bij de beantwoording van vragen tijdens de behandeling van de conceptbegroting 2013 van het land Curaçao in de Centrale Commissie van de Staten.
Hij reageerde hiermee specifiek op een suggestie van voormalig Justitie-minister en huidig PS-Statenlid Elmer ‘Kadè’ Wilsoe.
Die had er bij Navarro op aangedrongen om meer toe te zien op preventie in de bestrijding van criminaliteit op het eiland.
Navarro benadrukte het met Wilsoe eens te zijn dat er meer aan preventie gedaan moet worden, want ‘anders blijft het dweilen met de kraan open’.
Volgens de nieuwe Justitieminister is het van belang dat er aan preventie – hij omschreef het als ‘de softe kant van de bestrijding van criminaliteit’ – wordt gedaan.
Dit is een taak die volgens hem ook bij de ministeries van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) en Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (Soaw) ligt, maar hij stelt dat zijn ministerie aan preventie heeft gedaan en dit ook in de toekomst zal blijven doen.
Navarro constateerde dat er op dit moment sprake is van een onacceptabele situatie op Curaçao.

“Wij moeten ook repressief optreden.
Iedere dag vinden er overvallen plaats.
Het volk wordt geterroriseerd.
Men durft niet meer in de tuin of op de porch, al zit die vol tralies en hekwerk, te zitten.
Dit kan zo niet langer.”

Navarro kondigde aan dat hij met keiharde maatregelen zal komen om de criminaliteit het hoofd te bieden.
Hiervoor zal hij op korte termijn met de politieleiding om de tafel gaan zitten.
Deze maatregelen hoeven niet veel geld te kosten, aldus de minister.
Hij gaf ook aan binnenkort meer in details te zullen treden.
Maar Navarro kondigde nu al vast aan dat er een einde moet komen aan de dagelijkse gewelddadige overvallen op het eiland.

Begroting
Tijdens de begrotingsbehandeling waren er ook vragen over de financiering van de begroting van Justitie voor het jaar 2013.
Verschillende Statenleden, waaronder MAN-lid Charles Cooper, hadden erop gewezen dat er juist in onderwijs was gesneden, terwijl er bij justitie meer bij was gekomen.

Een bedrag van tien miljoen gulden, aldus Cooper, vergeleken met de begroting voor 2012. Cooper drong er bij het kabinet-Hodge op aan om niet de fout te maken van de kabinetten PAR/ MAN in de jaren negentig.
Deze kabinetten zetten hoog in op financiële maatregelen, terwijl investeringen in de economie en in de sociale ontwikkeling van het eiland onvoldoende aandacht kregen, aldus Cooper.

Tijdens de beantwoording van vragen stelde Navarro dat het extra bedrag van 10 miljoen gulden voor justitie niet betekent dat het ministerie er 10 miljoen gulden bij krijgt.
Het gaat hierbij onder meer om bedragen die in voorgaande jaren telkens te laag werden begroot, maar die toch werden uitgegeven.
Dit is nu in de begroting van dit jaar rechtgezet.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties