27 C
Willemstad
• dinsdag 5 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Naskho viert 45-jarig jubileum

 

Willemstad – De Nederlands Caribische Stichting voor Klinisch Hoger Onderwijs Naskho vierde afgelopen weekeinde haar negende lustrum met een symposium omtrent het actuele thema: ‘Verleden, heden en toekomst: Kli-nisch onderwijs en kwaliteit van zorg’.

- Advertentie -

Het symposium werd vrijdagavond in aanwezigheid van Gezondheidminister Jacinta Scoop-Constancia (MFK) en tientallen lokale en Nederlandse hoogleraren, medisch specialisten, huisartsen en paramedici geopend door de gouverneur van Curaçao, Frits Goedgedrag.

In zijn toespraak benadrukte Goedgedrag het belang van de jubilerende stichting die de gezondheidszorg op de eilanden decennia lang op peil heeft gehouden door het aanbieden, delen en bevorderen van kennis, kunde en onderzoek.

In 1967 richtten de Nederlandse regering, de Antilliaanse regering en de Rijksuniversiteit Groningen de Naskho op. Het belangrijkste doel van de stichting was en is nog steeds het opleiden van studenten geneeskunde en arts-assistenten en het organiseren van postgraduate cursussen voor afgestudeerde medici om de kwaliteit van de gezondheidszorg in Caribisch Nederland te verbeteren.

,,Een belangrijk aandachtgebied dat veel investeringen vraagt en zowel de professionals in de zorg, als de overheid voor grote uitdagingen stelt”, zei Goedgedrag. ,,Voor verbetering van de kwaliteit in de zorg moeten we eensgezind naar buiten treden, ook bij de verwezenlijking van een nieuw en modern ziekenhuis dat een thuis moet gaan worden voor zowel zorgverleners als patiënten. Het noemen van de ziekenhuisplannen en de bestuurlijke durf die daarvoor nodig is”, ontlokte enig gelach bij de aanwezigen. ,,Er valt veel te winnen”, vervolgde de gouverneur van Curaçao, onder andere verwijzend naar het medisch toerisme.

,,Medische uitzendingen naar het buitenland zijn dan niet meer nodig.” Tot slot keek Goedgedrag vooruit naar het honderdjarige jubileum van Naskho en de belangrijke rol die de stichting speelt in het traject om de gezondheidszorg op Curaçao ‘een voorbeeldrol te laten spelen waarvan we allen zullen profiteren’.

100.000 Euro voor verplegers Sehos

Keynote-speaker Bert Bruggeman, de scheidende voorzitter van de Raad van Bestuur van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), noemde de 45-jarige samenwerking binnen de Naskho uniek in het koninkrijk.

,,Het is succesvol gebleken in beide landen, ook en vooral voor de artsen in Nederland. De andere omstandigheden op Curaçao worden als leerzaam ervaren”, aldus Bruggeman.

Hij haalde de Curaçaose hoogleraar Rob Rojer aan, die het regelmatig voorkomende gebrek aan begeleiding van de artsassistenten vertaalde in de ‘Curaçaose attractie van het zelf mogen doen’.

,,Die ongekende bewegingsvrijheid werkte vormend en bevorderde de verantwoordelijkheid maar kende ook een schaduwzijde, die ertoe leidde dat de coschappen dreigden opgeheven te worden bij diverse vakgroepen in het Sehos”, aldus Bruggeman, die ook constateerde dat er de laatste tijd hard aan verbetering wordt gewerkt, waardoor de supervisie opnieuw wordt gewaarborgd en de coschappen bij de vakgroep chirurgie per 1 juni hervat kunnen worden.

Bruggeman overhandigde daarvoor een officiële brief aan de verheugde medisch directeur Cai Winkel. Ook prees hij de aanwezige medewerkers in de gezondheidszorg voor hun betrokkenheid die hij in 34 jaar bij de Naskho heeft ervaren:

,,Het valt me op dat er lokaal veel kennis aanwezig is en dat men – soms beter dan in Nederland – weet wat er speelt. Onderwijs is de basis van verdere ontwikkeling en Naskho maakt het mogelijk omdat er geen politieke of persoonlijke belangen spelen en er geen particuliere instituten bij betrokken zijn.”

Ook Bruggeman ventileerde zijn mening over het nieuwe ziekenhuis: ,,Er wordt teveel gepraat, teveel commissies ingesteld en teveel geadviseerd. Als al het geld dat de laatste veertig jaar in buitenlandse adviseurs en projectontwikkelaars is gestopt met behulp van de lokaal aanwezige kennis was aangewend dan had dat ziekenhuis er al gestaan. Het is tijd om te dóen. Dat geldt ook voor de kwaliteit van de zorg: je kunt er lang over praten maar je moet uitvoeren!”

De daad bij het woord voegend overhandigde Bruggeman een cheque van 100.000 euro (zo’n 228.000 gulden), die namens en onder supervisie van het Wenckebach Instituut van het UMCG mag worden aangewend voor het Naskho-kwaliteitsproject Verpleging Sehos.

Het jubileumcadeau van het UMCG aan de Naskho werd onder groot applaus in ontvangst genomen door zorgmanager van het Sehos Hannah Evertsz en Naskho-voorzitter Erich van der Hoeven. Van der Hoeven overhandigde vervolgens het eerste exemplaar van het jubileumboek met de titel ‘Kwaliteitseisen voor competentie gestuurde medische zorg op Curaçao’ van auteur Jamiu Busari en bewerker professor Ashley Duits aan de gouverneur en luidde daarmee het symposium in.

Bron: Antiliaans Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Over the Pond minimarket robbed by two armed men

PHILIPSBURG--The cashier of a minimarket on Arch Road, a side road of Sucker Garden Road, was robbed at gunpoint late Friday afternoon, when two armed men entered...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juni 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...

ParadiseFM | Schotte nog steeds in onderhandeling met OM

Ex-premier Gerrit Schotte onderhandelt nog steeds met het Openbaar Ministerie over het geld dat hij terug moet betalen. In mei kreeg hij twee weken de tijd om...
- Advertentie -
- Advertentie -