27 C
Willemstad
• woensdag 18 mei 2022 08:27

Laatste reacties

- Advertentie -

Motie oppositie inzake FDRS haalt het niet

Glenn SulvaranWILLEMSTAD — Een motie van de oppositiefracties PAR, MFK en MAN en onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang om de subsidie voor het Fondo pa Deporte i Responsabilidat Sosial (Fonds voor sport en sociale verantwoordelijkheid, FDRS) te herevalueren, haalde het gisteren net niet. Het voorstel werd met tien stemmen tegen en negen voor weggestemd.

Advertentie

- Advertentie -

De motie, ingediend door de PAR-fractie, kwam aan het eind van het Statendebat over de subsidie voor FDRS.
Financiën-minister José Jardim (namens onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran) had tijdens de vergadering aangegeven dat de subsidie verstrekt was conform het door de overheid gehanteerde subsidiebeleid.
Maar deze bewering wist de oppositie in de Staten niet te overtuigen.
PAR-Statenlid Zita Jesus- Leito constateerde dat FDRS nooit opgericht had moeten worden.
De stichting is actief op een gebied waarop ook tal van andere stichtingen actief zijn, die zich bezighouden met armoedebestrijding.
De oprichting heeft alleen maar tot meer versnippering geleid, aldus het Statenlid. MAN-leider Hensley Koeiman vroeg zich af of de regering zich wel bewust was van de discussies en de verontwaardiging die deze zaak in de gemeenschap heeft veroorzaakt. Onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang nam de woorden ‘corruptie’ en ‘blunder’ in de mond.
Zij had het over corruptie wanneer er bij de formatie afspraken zijn gemaakt over de oprichting van een privaat fonds dat overheidssubsidie zou moeten krijgen.
Ze stelde dat Jardim in deze zaak een blunder zou hebben begaan.
MFK-leider Gerrit Schotte merkte op zijn beurt op dat de minister veel had gesproken, maar dat hij op één vraag geen antwoord kon geven, namelijk waarom een stichting die niet was opgericht toch voor subsidie in aanmerking kon komen.
Het argument van Jardim dat dit onder aanloopkosten viel, gemaakt door het Ministerie van Financiën, overtuigde de MFK-fractie niet.
Schotte kondigde aan dat zijn partij al een Centrale Commissievergadering met overheidsaccountant Soab over FDRS had aangevraagd en dat de MFK daarna een openbare vergadering over de rol van Jardim bij de subsidieverlening zal aanvragen. De coalitiefracties hadden aan de ene kant kritiek op de gang van zaken, maar konden zich ook vinden in de uitleg van Jardim.
PS-lid Elmer ‘Kadè’ Wilsoe had het over ‘geen schoonheidsprijs’, terwijl Alex Rosaria (Pais) benadrukte dat zijn fractie niet blij was met de gang van zaken.
Rosaria had zich ook geërgerd aan de opstelling van Malvina Cecilia, de trekker van FDRS, in deze zaak.
Hij verweet haar arrogantie door haar stellingen in de media dat iedereen over de stichting mag praten en zeggen wat hij wil, maar dat zij haar werk zou voortzetten. Rosaria predikte een meer nederige instelling en stelde dat iemand na zulke uitspraken eigenlijk weg moest.
De Pais-leider vroeg verder om juridisch advies om na te gaan of FDRS nu een private stichting was, ja of nee.
Jardim ging op dit verzoek in.
PNP-leider Humphrey Davelaar vroeg zich af waarom alleen FDRS nu ter discussie stond, terwijl tal van andere stichtingen zich ook schuldig hadden gemaakt aan overtreding van de subsidiewet.
Hij wees erop dat dit een probleem was dat al jaren speelde, maar dat al die jaren niemand hiertegen had opgetreden.
Onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran constateerde dat de vele beschuldigingen vanuit de oppositie aan het adres van hemzelf, Jardim en FDRS door het Soab-advies als leugens werden bestempeld.
Hij sprak tegen dat iemand een salaris van 14.000 gulden zou hebben gekregen, dat er een dure Audi was aangeschaft, maar ook dat er geen directeur zou zijn benoemd.

Het gaat niet om het uitdelen van geld, maar om het vormen van onze kinderen”, aldus Sulvaran gisteren.

In de motie, die aan het eind van de vergadering aan bod kwam, vroegen de indieners om een juridisch advies over de status van FDRS en om de subsidie te herevalueren. Dit was volgens Konket het minimale wat de Staten konden doen.
De motie werd echter weggestemd door een Statenmeerderheid.

bron: Amigoe

Advertentie

back home

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NRC | Scheuring in Brusselse fractie van D66, klachten over Europarlementariër Samira Rafaela

Lamyae Aharouay, Philip de Witt Wijnen Onveilige werkomgeving Een interne D66-commissie verklaarde klachten over Europarlementariër Samira Rafaela gegrond. Zij vindt dat het onderzoek rammelt. Zondag praat de D66-top...

PBC | Zeespiegel stijgt bij Caribische eilanden net wat sneller

Persbureau Curacao Een nieuw KNMI-rapport geeft aan dat het water rondom de Caribische eilanden waarschijnlijk iets sneller zal stijgen dan de wereldgemiddelde zeespiegel. De wereldgemiddelde zeespiegel is de...

PBC | Aantal coronacases op Curaçao en Aruba blijven stijgen

Persbureau Curacao Afgelopen week zijn er 450 nieuwe coronacases bijgekomen, bijna 125 meer dan de week ervoor, toen 328 mensen positief werden getest. Het aantal actieve cases steeg...

PBC | Geen mondkapje meer om in vliegtuig en op Schiphol

Persbureau Curacao Volgend weekend, 21 mei, vervalt de mondkapjesplicht in het vliegtuig en op de luchthaven Schiphol na de security. Dat heeft het Nederlandse kabinet vrijdag officieel besloten,...

Column Youp | Drijgen

Dinsdagavond is mijn vaste dreigavond. Dan kies ik mijn slachtoffers. Zoals deze week de Amsterdamse burgemeester die niet genoeg personeel had om het slopen van het Museumplein...

CC | Sargassum becoming a major problem for sea turtles

WILLEMSTAD - The Sea Turtle Conservation Curaçao rescued three sea turtles that were trapped in the sargassum weed on Wednesday. The animals regularly get into trouble because...
- Advertentie -
- Advertentie -