25.9 C
Willemstad
• vrijdag 24 maart 2023

CN | Anonieme brief kritisch op gokbeleid Curaçao doet de ronde

Frank op de Woerd | CasinoNieuws.nl Een anoniem “persbericht” met kritiek op de Curaçaose minister Silvania en diens kansspelbeleid wordt verspreid via berichtenservice Whatsapp. Trustkantoor EM Group begrijpt...

NOS | Aanklacht tegen Trump over zwijggeld lijkt vandaag niet te komen

Een mogelijke aanklacht tegen de Amerikaanse oud-president Donald Trump laat op zich wachten. Een speciale jury in New York, die zich over zijn zaak buigt, komt vandaag...

Democracy now! | Wednesday, March 22, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 22 maart 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NTR | ‘Caribische studenten willen eerlijke kansen voor medische studies’

Melissa Stamper Voor Caribische studenten die Geneeskunde, Tandheelkunde, Farmacie of Klinische Technologie willen studeren, is het ‘bijna onmogelijk’ om toegelaten te worden tot deze studies. Dat is erger...

CC | Could a digital Caribbean guilder improve financial inclusion in Curaçao & Sint Maarten?

WILLEMSTAD - Around the world, more than 60 central banks actively research the possibilities of a Central Bank Digital Currency (CBDC) as a digital form of cash...

CC | SER Curaçao advises on renewed gaming bill

WILLEMSTAD - The Social and Economic Council (SER) of Curaçao issued today its advice to the Minister of Finance on the renewed version of the draft National...
- Advertentie -

Motie oppositie inzake FDRS haalt het niet

Glenn SulvaranWILLEMSTAD — Een motie van de oppositiefracties PAR, MFK en MAN en onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang om de subsidie voor het Fondo pa Deporte i Responsabilidat Sosial (Fonds voor sport en sociale verantwoordelijkheid, FDRS) te herevalueren, haalde het gisteren net niet. Het voorstel werd met tien stemmen tegen en negen voor weggestemd.

Advertentie

De motie, ingediend door de PAR-fractie, kwam aan het eind van het Statendebat over de subsidie voor FDRS.
Financiën-minister José Jardim (namens onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran) had tijdens de vergadering aangegeven dat de subsidie verstrekt was conform het door de overheid gehanteerde subsidiebeleid.
Maar deze bewering wist de oppositie in de Staten niet te overtuigen.
PAR-Statenlid Zita Jesus- Leito constateerde dat FDRS nooit opgericht had moeten worden.
De stichting is actief op een gebied waarop ook tal van andere stichtingen actief zijn, die zich bezighouden met armoedebestrijding.
De oprichting heeft alleen maar tot meer versnippering geleid, aldus het Statenlid. MAN-leider Hensley Koeiman vroeg zich af of de regering zich wel bewust was van de discussies en de verontwaardiging die deze zaak in de gemeenschap heeft veroorzaakt. Onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang nam de woorden ‘corruptie’ en ‘blunder’ in de mond.
Zij had het over corruptie wanneer er bij de formatie afspraken zijn gemaakt over de oprichting van een privaat fonds dat overheidssubsidie zou moeten krijgen.
Ze stelde dat Jardim in deze zaak een blunder zou hebben begaan.
MFK-leider Gerrit Schotte merkte op zijn beurt op dat de minister veel had gesproken, maar dat hij op één vraag geen antwoord kon geven, namelijk waarom een stichting die niet was opgericht toch voor subsidie in aanmerking kon komen.
Het argument van Jardim dat dit onder aanloopkosten viel, gemaakt door het Ministerie van Financiën, overtuigde de MFK-fractie niet.
Schotte kondigde aan dat zijn partij al een Centrale Commissievergadering met overheidsaccountant Soab over FDRS had aangevraagd en dat de MFK daarna een openbare vergadering over de rol van Jardim bij de subsidieverlening zal aanvragen. De coalitiefracties hadden aan de ene kant kritiek op de gang van zaken, maar konden zich ook vinden in de uitleg van Jardim.
PS-lid Elmer ‘Kadè’ Wilsoe had het over ‘geen schoonheidsprijs’, terwijl Alex Rosaria (Pais) benadrukte dat zijn fractie niet blij was met de gang van zaken.
Rosaria had zich ook geërgerd aan de opstelling van Malvina Cecilia, de trekker van FDRS, in deze zaak.
Hij verweet haar arrogantie door haar stellingen in de media dat iedereen over de stichting mag praten en zeggen wat hij wil, maar dat zij haar werk zou voortzetten. Rosaria predikte een meer nederige instelling en stelde dat iemand na zulke uitspraken eigenlijk weg moest.
De Pais-leider vroeg verder om juridisch advies om na te gaan of FDRS nu een private stichting was, ja of nee.
Jardim ging op dit verzoek in.
PNP-leider Humphrey Davelaar vroeg zich af waarom alleen FDRS nu ter discussie stond, terwijl tal van andere stichtingen zich ook schuldig hadden gemaakt aan overtreding van de subsidiewet.
Hij wees erop dat dit een probleem was dat al jaren speelde, maar dat al die jaren niemand hiertegen had opgetreden.
Onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran constateerde dat de vele beschuldigingen vanuit de oppositie aan het adres van hemzelf, Jardim en FDRS door het Soab-advies als leugens werden bestempeld.
Hij sprak tegen dat iemand een salaris van 14.000 gulden zou hebben gekregen, dat er een dure Audi was aangeschaft, maar ook dat er geen directeur zou zijn benoemd.

Het gaat niet om het uitdelen van geld, maar om het vormen van onze kinderen”, aldus Sulvaran gisteren.

In de motie, die aan het eind van de vergadering aan bod kwam, vroegen de indieners om een juridisch advies over de status van FDRS en om de subsidie te herevalueren. Dit was volgens Konket het minimale wat de Staten konden doen.
De motie werd echter weggestemd door een Statenmeerderheid.

bron: Amigoe

Advertentie

back home

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -