30 C
Willemstad
• woensdag 12 juni 2024

DH | Multi-million-dollar St. Maarten Crime Fund lacks financial administration and policy plan

PHILIPSBURG--“There has been no indication of any activities on this measure.” This statement pertains to the restructuring of the Crime Fund St. Maarten as mentioned in the...

AntilliaansDagblad | Links wint op Bonaire

Van Huffelen krijgt veel voorkeursstemmen in CN; hogere opkomst dan in 2019 Kralendijk - GroenLinks-PvdA heeft op Bonaire overtuigend gewonnen. Van de 1.784 geldig uitgebrachte stemmen kreeg de...

AntilliaansDagblad | Afgifte watersportvergunningen stilgelegd

Oranjestad - Aanvragen voor een nieuwe watersportvergunning worden tot nader order niet in behandeling genomen. Vanaf 1 januari 2025 moeten alle commerciële vaartuigen een ‘propeller guard’ aan...

AntilliaansDagblad | Line-up CNSJF 2024 compleet

Willemstad - De organisatie van het Curaçao North Sea Jazz Festival (CNSJF) heeft gisteravond ‘met groot genoegen en trots’ de laatste namen bekendgemaakt voor de aankomende 2024-editie. Op...

AntilliaansDagblad | PVV levert staatssecretaris

Eind juni beëdiging kabinet-Schoof door koning Willemstad - De kans lijkt groot dat de zes eilanden van het Caribisch deel van het Koninkrijk te maken krijgen met een...

AntilliaansDagblad | Apart Ipko democratisch deficit

Gehele revisie Statuut ‘niet opportuun’ Willemstad - In de afsprakenlijst van het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) staat dat de mogelijkheden onderzocht moeten worden om een apart Ipko of andersoortige...
- Advertisement -spot_img

Moordzaak Chinees echtpaar aangehouden

HomeNieuwsMoordzaak Chinees echtpaar aangehouden

justitieWILLEMSTAD — Rechter Maria Paulides mist nog een paar stukken in het dossier van de zaak tegen de vijf verdachten, beschuldigd van de moord op het Chinese echtpaar Feng (49 en 46 jaar) van Yen Lee Snèk op 17 september jongstleden. In verband hiermee besloot ze vanochtend de moordzaak aan te houden.

De advocaten van de verdachten kregen ook de kans om een verzoek voor aanvullende onderzoeken in te dienen.
Voortzetting van de behandeling vindt plaats op 4 april.
De mannen

  • G.C.M. (16),
  • M.A.B. (18)
  • en R.R.B. (19)

stonden vanochtend terecht voor de (medepleging van) gekwalificeerde doodslag (net geen moord, red.) op het echtpaar, diefstal met geweld (van een sigarendoos), afpersing en vuurwapenbezit.

M. schoot gericht op de Chinese man en de negentienjarige B. heeft vervolgens diens vrouw gedood.
De verdachte M.B. had ook een vuurwapen bij zich, maar schoot niet op het echtpaar.
Verder is de 27-jarige man H.J.D. beschuldigd van het uitlokken van de gewapende overval, het medeplegen van de overval en vuurwapenbezit.
De 25-jarige man G.G.A.O. was de bestuurder van de vluchtauto.
Eerder waren er zes verdachten aangehouden voor de moord, maar een zestienjarige jongen werd vrijgelaten omdat hij niets met de zaak van doen zou hebben.

Ping niet te achterhalen
De verdachten wijzen allemaal naar D. als het brein achter de gewapende overval met dodelijke afloop.
De mannen verklaarden verder dat ze onder bedreiging door D. zijn opdrachten hebben uitgevoerd.
Volgens officier van justitie Clarelli Hato-Willems is dit laatste echter moeilijk te achterhalen. De verdachten werden via diverse BlackBerrypings (BB-pings) door D. bedreigd.
Ze moesten de berichten ook direct verwijderen.
De officier legde gisteren voor de rechtbank uit dat een BB-ping echter moeilijk te achterhalen is, nadat deze uit de telefoon is verwijderd.
Alleen in het geval van de verdachte O. kan achterhaald worden of hij inderdaad werd bedreigd, omdat hij door D. werd gebeld en niet gepingd, aldus de officier.
Ze moet van de rechter toch proberen om contact op te nemen met het bedrijf achter deze smartphones, Research in Motion (RIM) gevestigd in Canada, in een poging de gegevens uit de BB van D. te krijgen.
De officier kreeg daarnaast van de rechter de opdracht om een onderzoek te doen naar de mobiele telefoons van alle vijf de verdachten.
D. verklaarde echter dat zijn BlackBerry defect is en dat hij niet meer weet waar de mobiele telefoon is.

Nader onderzoek
De rechter wil ook een psychiatrisch en psychologisch rapport van de verdachte O. en een Voogdijraad-rapport van de jonge verdachte M..
Het reclasseringsrapport van de jonge verdachten G.C.M. en M.A.B., die ten tijde van het delict minderjarig waren, is wel klaar.
De reclassering is echter niet ingegaan op de eventuele toepassing van het meerderjarigheidsstrafrecht.
Hiervoor moet het OM ook de videobeelden van de moord naar de reclassering sturen, aldus de rechter.
Op de vrijgemaakte videobeelden zijn drie mannen, gekleed in Tshirts en korte broeken, te zien.
Ze hadden ook petten op en hun gezicht was afgedekt met een T-shirt.
Verder wil de psychiater van D. nader onderzoek doen naar de mentale toestand van de man en de rechter mist een reclasseringsrapport van hem.

Ook zijn advocaat wil een getuige horen.
D. zou een ping hebben gestuurd dat het echtpaar op weg naar huis was.
Maar volgens de advocaat bevond D. zich toen ergens waar het voor hem heel moeilijk zou zijn geweest om de auto van het echtpaar te zien aankomen.
De advocaat van R.R.B., Marije Vaders, wil zijn vriendin (Martina) horen en diende ook een verzoek in voor een psychologisch rapport.
Ook de advocaat van de verdachte M.B., Quincy Girigorie, wil de deskundigenrapporten over zijn cliënt zien.
Het is nog niet duidelijk wat de aanleiding voor de moord was, maar volgens politiewoordvoerder Reginald ‘Reggie’ Huggins in een eerder interview is op de beelden te zien dat het hier om een uit de hand gelopen overval gaat.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties