31 C
Willemstad
• woensdag 29 november 2023

Extra | Journaal 27 november 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States

El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States PHILIPSBURG—Dante Ottley and Stevevanus Richardson, known as the El Capitan shooters, and as fugitives after...

NTR | Ambulans Deseo vervult laatste wensen: ‘Nog één keer op de pontjesbrug’

Eva Breukink Een laatste ritje over het eiland, nog een keer op de pontjesbrug staan of weer even thuis in je eigen bed liggen.   Dankzij stichting Ambulans Deseo...

PBC | Wapen uitgeleend aan moordenaar Boechi: 12 maanden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De rechtbank in Willemstad heeft de 45-jarige D. Gabriel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden wegens wapenbezit. Het betreffende wapen zou gebruikt zijn...

PBC | Lichte stijging kamerbezetting en hotelinkomsten op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De toeristische sector op Curaçao heeft in oktober 2023 een positieve trend laten zien met een lichte stijging in het aantal toeristen dat een...

PBC | HAL Holding verruilt Curaçao voor Rotterdam

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Belegger HAL Holding is van plan zijn hoofdkantoor van Curaçao naar Rotterdam te verhuizen. De grootaandeelhouder van Coolblue en eigenaar van bedrijven als Boskalis,...
- Advertisement -spot_img

AD: ‘Monster’ bekent moord’

HomeMediaAD: ‘Monster’ bekent moord'
Inhoudelijke behandeling zaak Magnus aangehouden tot augustus
Inhoudelijke behandeling zaak Magnus aangehouden tot augustus FOTO: Antilliaans Dagblad

Willemstad – De rechter heeft gisteren besloten om de inhoudelijke behandeling van de zaak Magnus aan te houden tot 4 augustus.

Dat gebeurde na het verzoek van officier van justitie Gerrit ‘Gert’ Rip om de rechter-commissaris meer tijd te gunnen om andere getuigen te horen. De hele week van 4 augustus zal nu worden gebruikt om de zaak Magnus inhoudelijk te behandelen. Deze behandeling was eerst gepland voor 21, 22 en 23 mei.

Tijdens de tweede pro-formazitting die gisterochtend om 9.30 uur begon, bracht officier van justitie Rip naar voren dat Elvis Kuwas, alias Monster, in maart openheid van zaken heeft gegeven en heeft bekend dat hij degene is geweest die de trekker heeft overgehaald om politicus Helmin Wiels op 5 mei 2013 te vermoorden.

Sinds de aanhouding van Monster vorig jaar heeft hij een beroep gedaan op zijn zwijgrecht. Vorige maand besloot hij echter openheid van zaken te geven over zijn eigen rol, maar ook die van anderen bij de moord op Wiels. De officier van justitie liet weten dat Kuwas bij het afleggen van zijn bekentenis vreesde voor zijn eigen veiligheid.

,,Hij was bereid te vertellen wat hij wist, maar in verband met zijn veiligheid stelde hij wel als voorwaarde dat hij op een veilige plek moest zitten wanneer hij een verklaring aflegde. De heer Kuwas wilde een schriftelijke verklaring hebben dat hij naar Nederland zou worden gebracht en dat hij daar ook zijn straf zou kunnen uitzitten wanneer hij veroordeeld zou worden”, aldus Rip, die hierna gesprekken heeft gevoerd met de hoofdofficier, de procureur-generaal en de Nederlandse autoriteiten.,,

Met hen is afgesproken dat de heer Kuwas naar Nederland zou worden overgeplaatst, mits zijn verklaring bruikbaar was en op waarheid was berust.”

Inmiddels zit Monster in een cel in een huis van bewaring in Nederland. In augustus zal hij terug worden gevlogen naar Curaçao om aanwezig te kunnen zijn bij de inhoudelijke behandeling van de zaak Magnus.

elvis 'monster' kuwas
elvis ‘monster’ kuwas

Sinds zijn overplaatsing is hij drie weken bezig geweest met het afleggen van verklaringen. Behalve zijn eigen rol heeft Monster ook de rol van Raúl Martinez (‘Bolle’), Carlos Pieter, D’Angelo Damascus, Burney ‘Nini’ Fonseca en wijlen Luigi Florentina, alias Pretu belicht.

,,De opdracht kwam van Pretu en Fonseca. Bolle was op 5 mei de chauffeur. Pieter en Damascus zorgden voor de kleding die de heer Kuwas heeft gebruikt op de dag van de moord. Van Pieter heeft hij ook nog een carnavalsmasker gekregen om op te zetten dat hij vervolgens niet heeft gebruikt”, aldus Rip gisteren.

Officier van Justitie, mr Gert Rip verlaat de rechtbank ©2014 Dick Drayer / NOS
Officier van Justitie, mr Gert Rip verlaat de rechtbank ©2014 Dick Drayer / NOS

Verder heeft hij ook verteld over de betaling en zijn ontevredenheid daarover, het verwisselen van kentekenplaten, maar ook dat Fonseca hem ruim een jaar voor de moord op Wiels al een keer benaderde om een lid van de familie Kani, waarvan Nini vermoedde dat hij een handgranaat in zijn tuin had gegooid, te vermoorden. Hiervoor zou Monster 15.000 gulden krijgen.

,,De verklaringen van Kuwas nemen we niet zonder meer aan voor waarheid. Alles is en wordt nog steeds gecheckt met onder andere telefoongegevens en gegevens van andere getuigen. Hierdoor zijn we genoodzaakt terug te gaan naar andere getuigen, maar ook medeverdachten die al in beeld waren en gedetineerden zijn worden opnieuw gehoord. Dit levert extra werk op en het is de vraag of de rechter-commissaris op tijd klaar is met zijn werk om de zaak op tijd te behandelen. Vandaar dat wij hebben gevraagd om de zaak met maximaal 4 maanden aan te houden”,aldus de officier van justitie gisteren.

Tot de inhoudelijke behandeling van de zaak Magnus in augustus blijven de verdachten Fonseca, Pieter en Kuwas in voorlopige hechtenis.

Advocaat Monster niet te spreken over OM

De advocaat van Elvis ‘Monster’ Kuwas, Olga Saleh-Kostrzewski, trok gisteren fel van leer tegen officier van justitie Gert Rip. Volgens de raadsvrouw heeft het Openbaar Ministerie (OM) achter haar rug om een deal met haar cliënt gesloten en kwam ze er pas achter dat haar cliënt naar Nederland was overgebracht toen zij het de volgende ochtend in de kranten las.

De raadsvrouw, die zich fel verzette tegen het verzoek van de officier van justitie Rip om de zaak met maximaal 4 maanden aan te houden, beschuldigde het OM ervan haar cliënt in het nauw te hebben gedreven, tot een verklaring te hebben gedwongen, hem te hebben voorgelogen, voor de gek gehouden en zijn rechten ongecontroleerd te hebben geschonden.

Mr. Olga Saleh-Kostrzewski, raadsvrouwe van Elvis 'Monster' Kuwas
Mr. Olga Saleh-Kostrzewski, raadsvrouwe van Elvis ‘Monster’ Kuwas

,,Een kat in het nauw maakt rare sprongen”, aldus Saleh-Kostrzewski.

Zo raar, dat dit volgens de raadsvrouw zou moeten leiden tot de vrijlating van haar cliënt. Zo zou het OM volgens Saleh- Kostrzewski haar cliënt hebben beloofd hem een mindere straf te zullen geven dan die van levenslang.

Ook zou het OM volgens de advocate misbruik hebben gemaakt van de periode dat Monster gedurende zijn detentie het zwakst was, namelijk toen hij zonder advocaat zat.
Eind januari werd bekendgemaakt dat Saran Inderson, die tot op dat moment de advocate was van Kuwas, niet langer zijn raadsvrouwe was.
Saleh-Kostrzewski sprak van een onrechtmatige gang van zaken en liet gisteren weten dat haar cliënt vervolgens een maand lang zonder advocaat heeft gezeten. ,

,,Eerst verklaarde mijn cliënt nog dat hij geen deal wenste te sluiten en dat hij dit alleen met God zou doen, en het volgende moment lees ik dat hij een deal heeft gesloten met het OM en naar Nederland is gebracht.”

Dat het OM Monster onder druk zou hebben gezet om een verklaring te forceren, heeft volgens Saleh-Kostrzewski te maken met het feit dat het onderzoek niet wil vorderen.

,,De werkelijkheid is dat het onderzoek helemaal niet zo goed loopt en dat het OM met de handen in het haar zit”.

Saleh-Kostrzewski is niet te spreken over de handelwijze van het OM om ‘achter haar rug om een deal te maken met haar cliënt’.

,,Niemand wist dat mijn cliënt verhoord werd, niemand wist dat hij naar Nederland overgeplaatst werd. De pers wist het eerder dan ik. Ik was nergens van op de hoogte.”

Als antwoord hierop liet officier van justitie Rip gisteren weten dat Monster een verklaring heeft ondertekend waaruit blijkt dat hij ermee akkoord ging dat de kring van mensen die op de hoogte waren van zijn afgelegde verklaring en overplaatsing zo klein mogelijk werd gehouden.

,,Klaarblijkelijk vertrouwde de heer Kuwas het Openbaar Ministerie meer dan zijn eigen raadsvrouw. En dat steekt, merk ik”, aldus Rip gisteren.

Ook over de beschuldiging van Saleh-Kostrzewski dat het OM haar cliënt een strafvermindering zou hebben aangeboden, werd door Rip weggewuifd.

,,Dat heeft het OM nooit toegezegd. Wel is Kuwas vorig jaar gemeld dat als hij besluit mee te werken, dit als gevolg kan hebben dat hij een andere straf krijgt opgelegd. Van een toezegging is echter geen sprake”, aldus de officier van justitie.

De rechter, die in augustus wel vijf dagen heeft uitgetrokken voor de inhoudelijke behandeling van de zaak Magnus, liet gisteren weten dat hij dan zelf Monster wil uithoren om te weten hoe het maken van de ‘deal’ in zijn werk is gegaan.

Intellectuele daders

Burney Curtley Anthony Fonseca
Burney Curtley Anthony Fonseca

De advocaat van Burney Fonseca, alias Nini, bracht tijdens haar pleidooi gisteren een stuk van een gesprek naar voren dat tussen wijlen Luigi ‘Pretu’ Florentina en ‘Monster’ zou hebben plaatsgevonden voor de moord op Wiels.Hierbij zou Pretu hebben aangegeven dat de personen die de opdracht hebben gegeven geen ‘payaso’ (clown) zijn en steenrijk zijn.

Ook zou Florentina, die in september vorig jaar in zijn cel te Barber zelfmoord pleegde, tegen Kuwas hebben gezegd dat ‘Wiels moet worden omgebracht, hij heeft te veel informatie die belastend kan zijn voor veel rijke mensen; als deze informatie naar buiten komt, is dat niet alleen het einde van deze rijke mensen, maar ook van Curaçao’.

Volgens Kuwas zou Pretu hebben gezegd: ‘Wiels moet worden omgebracht, hij heeft te veel informatie die belastend kan zijn voor veel rijke mensen; als deze informatie naar buiten komt, is dat niet alleen het einde van deze rijke mensen, maar ook van Curaçao’
Volgens Kuwas zou Pretu hebben gezegd: ‘Wiels moet worden omgebracht, hij heeft te veel informatie die belastend kan zijn voor veel rijke mensen; als deze informatie naar buiten komt, is dat niet alleen het einde van deze rijke mensen, maar ook van Curaçao’

Officier van justitie Rip liet gisteren weten dat er inmiddels een apart onderzoek is begonnen waarbij wordt gefocust op de mensen die het plan hebben verzonnen en die Pretu en Fonseca hebben benaderd. Dit onderzoek heet Maximus.

Spijt

Officier van justitie Rip vertelde gisteren dat Elvis Kuwas, alias Monster, tijdens zijn bekentenis vorige maand zou hebben aangegeven spijt te hebben. Niet alleen van de moord op politicus Helmin Wiels, maar ook van twee andere moorden die hij heeft gepleegd.

,,Hij is er vandaag niet, maar hij zei wel dat hij er bij de inhoudelijke behandeling zal zijn om dan in het openbaar tegenover de nabestaanden zijn spijt te betuigen”, aldus Rip.

De plotselinge spijtbetuiging van Monster komt als een verrassing, vooral voor degenen die vorig jaar in de rechtbank aanwezig waren voor de eerste pro-formazitting.
De houding van Kuwas was er toen allesbehalve een van berouw.

Ook toen de rechter hem de gelegenheid bood om wat woorden te zeggen, sprak hij alleen over het eten dat hem in de gevangenis werd toegediend.

Aparte regiezitting Damascus

Tijdens de tweede pro-formazitting gisteren, was verdachte D’Angelo Damascus afwezig. Tijdens de eerste regiezitting in december was hij er wel bij.
De raadsvrouw van Damascus heeft een aantal weken geleden een verzoek gedaan om de gevangenhouding van haar cliënt op te heffen, dan wel te schorsen.

dangelo-damascus
D’Angelo ‘Panchek’ Damascus

,Dit verzoek is afgewezen en bij die behandeling is de nieuwe zittingsdatum, zijnde 21 mei 2014, reeds aangezegd aan Damascus en op dat moment is ook een nieuwe aanhoudingstermijn beginnen te lopen”, aldus het Openbaar Ministerie in een eerder persbericht.

Hierdoor was de verdachte gisterochtend ook niet aanwezig in de rechtszaal.

Damascus zal in augustus, tijdens de inhoudelijke behandeling, wel aanwezig zijn, samen met de overige verdachten.
Voor die tijd zal hij worden opgeroepen voor een pro-formazitting waarbij zijn hechtenis naar alle waarschijnlijkheid weer zal worden verlengd.
Deze zitting staat nu gepland voor 4 mei.

 

Bron: Antilliaans Dagblad

Meer over de moord op Wiels in Dossier Helmin Wiels – moord
Bron: Antilliaans Dagblad

back home

Dit artikel is geplaatst in
 1. Kan voor het grootste deel met Baselmans meegaan. Natuurlijk is het OM bang, dat is het al vanaf Wiels werd vermoord.

  Overigens is het l’histoire se répète.

  Ayooo

 2. Het Openbaar Ministerie maakte weer bekent; ze hebben nog steeds niet de intellectuele dader waar onder andere Florentina het over had. Florentina die vermoord is door verstikking en marteling in de cel van Barber omdat hij niets wilde zeggen. Kuwas zou bekent hebben en dat net in de tijd toen er geen advocaat was en ook gemarteld werd in zijn cel om deze bekentenis te krijgen. Denk maar eens aan de martelingen van Melaan in de zaak Spelonk waar na vele jaren de waarheid naar boven kwam maar de martelaars nooit vervolgd zullen worden omdat dat de deal is! Zie nu de afloop van de zaak Zambezie waar niet het delict maar de fouten mensen vrij uit gaan.

  Kuwas en zijn maatjes zijn absoluut niet de moordenaars van Wiels de 2 gasten die Wiels hebben vermoord waren opdrachtgevers van de groep die wiels noemde en kwam uit de bank, accountants en project wereld. Hij vernoemde dit EEN maal en zweeg 2 dagen later was Wiels dood. Hij had de namen van deze groepen op zijn laptop en de belangrijkste stonden op een briefje wat in zijn studio lag (was heer Asjes ook van op de hoogte gebracht). Verder is nog mooier dat de mensen die nu vast zitten achter de schermen “maatjes” waren van Wiels, ze hielpen hem met wat “zaken”. De wrijving zus en broer wiels liep vreselijk op omdat, zoals we weten ABN/AMRO een vriendje is van KPMG (wat men in vele rapporten kan lezen) en dat was net wat Wiels ook wist. De link naar de financiële wereld was er en zus Wiels vond dat wel te veel naar een kant nijgen. Op de HD van de laptop is een kleine file met de namen. De vraag is ; wie heeft deze HD met de link naar de intellectuele moordenaar die daar ook bij staat. Zeker het bedrijf vanwaar de opdracht komt. Wie houd deze informatie achter en waarom?Maar er is nog een link die kennelijk nog niemand heeft gevonden en die gaat vrij komen als het gehele proces voorbij is. Die link zal de intellectuele moordenaar als nog aanwijzen. Wiels had zijn zaakjes op orde en al is het briefje weg zijn HD of verdwenen en zijn papieren vervalst er is nog één link die iedereen zal verbazen.

  Heer Wiels we gaan door in onze strijd, OM dwaalt omdat ze bang zijn of onder druk staan door de opdrachtgever die momenteel zeer regelmatig in nationale en internationale kranten in opspraak komen. De waarheid zal naar boven komen helaas weer zullen onschuldige eerst door een hel moeten gaan.
  l’histoire répétée

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties