27 C
Willemstad
• dinsdag 25 januari 2022 19:17

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR: ‘Monster’ bekent doodschieten Helmin Wiels

- Advertentie -
Officier van Justitie, mr Gert Rip verlaat de rechtbank
Officier van Justitie, mr Gert Rip verlaat de rechtbank ©2014 Dick Drayer / NOS


WILLEMSTAD – De man die op 5 mei Pueblo Soberano-leider Helmin Wiels doodschoot, Elvis Kuwas, alias ‘Monster’ heeft een volledige bekentenis afgelegd. Ook zou hij spijt hebben betuigd.

 

 

 

- Advertentie -

 

Advertentie


Dat werd duidelijk tijdens de tweede regiezitting, die vandaag plaatsvond. Daarnaast heeft hij een verklaring afgelegd over de rol van de andere vijf verdachten in de moordzaak, waarvan er inmiddels twee zijn overleden.

 De vermoedelijke chauffeur, Raul Martinez alias Bolle, werd op 17 mei doodgeschoten en in zee gedumpt en Luigi ‘Pretu’ Florentina pleegde op 7 september zelfmoord in zijn cel.

Termijnen
De regiezitting was nodig omdat de verschillende termijnen voor voorlopige hechtenis van drie van de vier verdachten vrijdag verlopen. De rechter oordeelde in alle gevallen dat zij vast moeten blijven zitten. Door de bekennende verklaring van Kuwas en de betrokkenheid van andere verdachten zijn er volgens de rechter voldoende ernstige bezwaren om de hechtenis te verlengen.
Officier van Justitie Gert Rip gaf bovendien aan meer tijd nodig te hebben om het onderzoek af te kunnen ronden. Er moeten nog getuigen worden gehoord en de verklaring van Kuwas moet nog op belangrijke aspecten worden gecontroleerd.
De verdediging nam het onderzoek van OM en RST, het Nederlandse recherchebijstandsteam op de korrel. Volgens hen zou het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk moeten worden verklaard, omdat zij koste wat het kost koppen wil zien rollen en de verklaring van Kuwas heeft afgedwongen in een periode dat hij zonder advocaat zat.

Aubert Wiels in gesprek met Dick Drayer na de regiezitting
Inhoudelijke zitting
De rechter wilde daar zijn handen niet aan branden. Hij verwerpt het betoog van de verdediging niet, maar vindt dat er meer onderzoek moet komen om daarin een beslissing te kunnen nemen. Dat zal nu pas worden behandeld tijdens de inhoudelijke zitting in augustus. Die was eerst in mei, maar die wordt nu verplaatst naar vier augustus. Justitie zal dan vijf dagen uittrekken om de zaak de behandelen.
De familie van Helmin Wiels heeft bij monde van broer Aubert verklaart dat de mogelijke spijtverklaring een stap in de goede richting is. Ook is zij blij dat de rechter meer tijd gunt aan het onderzoeksteam. “Het is van belang dat de waarheid boventafel komt. Met een verlenging komt er bovendien wellicht zicht op de opdrachtgever, waarmee ook deze zaak is gediend”, aldus Aubert Wiels.
Door Dick Drayer

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

Meer over de moord op Wiels in Dossier Helmin Wiels – moord

bron: NTR/Caribisch Netwerk

Advertentie

back home

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Monday, January 24, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 24 januari 2022

 Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Minister verbiedt werkbezoek parlementariër; Van Heydoorn ontkent

Minister Sithree van Heydoorn (MFK) van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) heeft een werkbezoek van parlementariër Steven Croes aan de Brionschool verboden. Dat stelt Croes. De...

Nu.cw | Extra: Veertien liquidaties uit 2017 nog niet opgelost

De Extra heeft gesignaleerd dat veertien liquidaties uit 2017 nog altijd niet zijn opgelost. De ochtendkrant besteed opnieuw aandacht aan de zaken en sprak met politiewoordvoerder Imro...

PBC | Politie controleert op rood licht

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De politie controleert deze weken speciaal op door rood licht rijden. 28 chauffeurs werden binnen anderhalf uur staande gehouden die bij de kruising Jan...

PBC | Boze taxichauffeurs blokkeren toegang Megapier

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De 1.400 passagiers van cruiseschip Aida Perla moesten gisteren lang wachten voor ze van boord mochten. Boze taxichauffeurs hielden de uitgang van de Megapier...
- Advertentie -
- Advertentie -