30 C
Willemstad
• zaterdag 8 mei 2021 18:18

NOS | Premier Rutte: Europese covid-reispas misschien pas in augustus

Sander van Hoorn De covid-pas, de QR-code waarmee Europeanen deze zomer makkelijker op reis moeten kunnen in de EU, is er misschien pas in augustus. Dat heeft premier...

Extra | Aubert Wiels: E motibu real di asesinato di Helmin Wiels un dia lo sali na kla

WILLEMSTAD. – Ayera despues di 8 aña ainda famianan no a haña trankilidat pa por sera e kaso di asesinato di Helmin Wiels. Esaki pa e echo...

ParadiseFM | D66: ‘Zo snel mogelijk vaccinatiecertificaat voor Caribische delen koninkrijk’

D66 wil zo snel mogelijk een digitaal groen certificaat voor gevaccineerden in de Caribische delen van koninkrijk. Dat blijkt uit Kamervragen van partijleden Jorien Wuite en Jan...

PBC | Ook VBC roert zich om strenge coronamaatregelen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het draagvlak voor de coronamaatregelen van de Curaçaose regering brokkelt verder af. Na Chata roert ook de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao zich. Die wil af...

PBC | Zes mensen positief, opnieuw laag besmettingsratio

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Vandaag testten zes mensen positief op Corona op een totaal van 636 afgenomen PCR-testen. Dat geeft een testratio van net geen 1 procent. Deze...

DH | Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAlgemeen nieuwsMO | “Macabere misdaden” in illegale goudmijnen in Venezuela

MO | “Macabere misdaden” in illegale goudmijnen in Venezuela

Terreur door gewapende groepen | Mondiaal Nieuws.be

Het gaat om Venezolaanse en Colombiaanse gewapende groepen, onder meer ELN- en voormalige FARC-rebellen uit Colombia.

In illegale goudmijnen in Venezuela zaaien gewapende groepen op een gruwelijke manier terreur. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch hoorde van verschillende getuigen over ‘macabere misdaden’.

In het zuiden van Venezuela wordt steeds meer illegaal goud gewonnen en het land uit gesmokkeld, blijkt uit satellietbeelden die Human Rights Watch (HRW) onderzocht.

‘Arme Venezolanen die door de aanhoudende economische crisis en de humanitaire noodsituatie gedwongen worden in de goudwinning te gaan werken, zijn het slachtoffer van macabere misdaden door gewapende groeperingen die illegale mijnen in Zuid-Venezuela controleren’, zegt José Miguel Vivanco, HRW-directeur voor de Amerika’s.

Het gaat om Venezolaanse en Colombiaanse gewapende groepen, onder meer ELN- en voormalige FARC-rebellen uit Colombia. HRW zegt over aanwijzingen te beschikken dat zij opereren met instemming en zelfs betrokkenheid van de overheid.

Gedood met kettingzaag

Human Rights Watch verzamelde 36 getuigenissen, waaronder 21 van mensen die in 2018 en 2019 in mijnen of mijnsteden in de zuidelijke deelstaat Bolívar hebben gewerkt.

De gewapende groepen gaan op gruwelijke wijze te werk, zeggen verschillende getuigen. De groepen leggen hun eigen regels op. Wie de regels overtreedt, wordt gedood of verminkt.

Meerdere getuigen melden hoe mensen gedood werden met een kettingzaag, bijl of machete. Bij anderen werden de handen afgehakt.

Malaria

Bij de goudwinning zelf zijn de werkomstandigheden bar. De mijnwerkers draaien shifts van twaalf uur, krijgen geen beschermende kleding en worden blootgesteld aan kwik, dat zelfs in kleine hoeveelheden ernstige gezondheidsproblemen veroorzaakt. Ook kinderen van tien jaar moeten in de goudmijnen werken.

In de meeste landen gaat malaria gestaag achteruit maar in Venezuela kent de ziekte een forse heropflakkering.

Ontboste mijnbouwputten vullen zich met regenwater, de ideale broedplaats voor muggen die malaria verspreiden. Aangezien veel mijnwerkers in tenten wonen, worden ze vaker door muggen gebeten en met malaria besmet.

In de meeste landen gaat malaria gestaag achteruit maar in Venezuela kent de ziekte een forse heropflakkering, met meer dan een miljoen gevallen, een stijging met meer dan 50 procent sinds 2017.

Vorige maand signaleerde Human Rights Watch ook al dat gewapende groepen grof geweld gebruiken tegen inwoners van de Colombiaanse provincie Arauca en de aangrenzende Venezolaanse deelstaat Apure.

Bron: MO.be

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties