31 C
Willemstad
• zondag 16 juni 2024

NRC | Tandeloos pensionadobankje

Begreep ik nou dat de van aanranding en verkrachting verdachte knuffelmarokkaan in de pauze van zijn rechtszaak gezellig stond te koffieleuten met jongens en meisjes uit de...

NTR | Archell Thompson: ‘Verboden te huilen’ doorbreekt stigma rond emoties

Kim Hendriksen Archell Thompson staat deze week in het DNA Storytellers Café in Rotterdam met zijn nieuwste storytelling voorstelling, ‘Verboden te Huilen’. Met zijn nieuwe voorstelling wil hij een...

PBC | Centrale Bank wil hogere topsalarissen voor eigen bestuur

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Raad van Commissarissen (RvC) van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) wil dat de regering afwijkt van de huidige wettelijke...

PBC | Regering Curaçao bedankt Rose Mary Allen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De regering van Curaçao heeft antropologe Rose Mary Allen bedankt voor haar intensieve werk om het cultureel erfgoed van Curaçao in het licht te...

NOS | Derde verdachte opgepakt op Curaçao na moord op marechaussee

De politie van Curaçao heeft opnieuw een verdachte opgepakt voor de moord op een Nederlandse marechaussee, eind vorige maand. Het gaat om een 26-jarige bewoner van het...

ParadiseFM | Nederlander aangehouden in Colombia die wordt beschouwd als brein criminele drugsorganisatie

In Colombia is een Nederlander aangehouden die wordt beschouwd als het brein van een criminele drugsorganisatie. Dat meldt De Telegraaf. De man wordt verdacht van grootschalige handel...
- Advertisement -spot_img

AD | Tromp: We hadden een koper voor Giro

HomeMediaAD | Tromp: We hadden een koper voor Giro
Waarom OM niets deed met aangifte is Tromp een raadsel | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Er was medio 2016 een geschikte koper voor de Girobank, die bereid was de bank adequaat te kapitaliseren en daarmee de banktegoeden en deposito’s van klanten veilig te stellen.

Dat zegt Emsley Tromp, toen president van de Centrale Bank CBCS, die in verband met de noodregeling belast is met het beheer en bestuur van Giro waar eind 2013 werd ingegrepen. Hij was gisteren hoofdspreker bij een conferentie over economie en werkgelegenheid in 2020, georganiseerd door studenten van de Inter Continental University of the Caribbean (ICUC) op Curaçao.

Een andere spreker was oud-minister Steven Martina (MAN) van Economische Ontwikkeling, die in de startblokken staat om weer bewindsman te worden. Er waren ook speeches van hr-manager Daniel Corsen van Aqualectra en Anita Ramprasad uit Guyana.

Als oud-Centrale Bank-topman kan Tromp in verband met zijn geheimhoudingsplicht niet te veel uit de doeken doen, maar hij weet met grote stelligheid te vertellen dat het niet zover had hoeven te komen dat deposanten bij Giro in december 2019 hun tegoeden boven de 10.000 gulden bevroren zagen worden.

Na tweeënhalf jaar noodregeling en nadat veertien mogelijke overnamekandidaten de revue waren gepasseerd, had de CBCS volgens Tromp in 2016 de juiste koper. Het gerecht had volgens hem zelfs al een ‘beoogd curator’ aangesteld en Girobank zou een tweede voorbeeld worden van een zogeheten ‘pre-pack’, zoals ook met de Curaçaos Dokmaatschappij (CDM) was gebeurd.

,,De vraag is dan: als er een oplossing was in juli 2016, wat ging er mis? En, op de tweede plaats, hoe kan een oplossing worden omgezet in het bijna omvallen van dezelfde instelling in 2019?” Tromp herhaalde dat hij gebonden is aan geheimhouding. ,,Maar deze overeenkomst bevindt zich goed gedocumenteerd in de archieven van CBCS en de bedoeling was deze in augustus 2016 aan het publiek bekend te maken.”

Wat er daarna gebeurde, lag in de invloedsfeer van zijn opvolgers (Jerrald Hasselmeyer, Alberto Romero, Leila Matroos-Lasten, Bob Traa en momenteel José Jardim waren en zijn interim- of waarnemend president).

Hij kan alleen opmerken dat de CBCS in 2015 aangifte heeft gedaan tegen voormalig bankier Eric Garcia van Giro. Dit werd ondersteund door een uitvoerig forensisch onderzoek. ,,Wat de reden is van het niet in actie komen door het OM is mij tot de dag vandaag een raadsel.”

‘Territoriale discriminatie’

Verder merkt Tromp op dat de Girobank, terwijl de noodregeling van toepassing was, met instemming van het gerecht vermoedelijk aan ‘territoriale discriminatie’ van de klanten heeft gedaan. De rekeninghouders van de vestiging op Bonaire kregen namelijk eerder 100 procent uitbetaald; de Curaçaose deposanten van dezelfde Girobank werden anders behandeld.

Tromp begrijpt voorts niets van de onnodige dure voorstellen voor de oplossing van dit probleem, doelend op de verhoging van de license fee of andere belastingverhogende maatregelen.

,,In 2016 was ik trots op het trackrecord van de BNA/CBCS en hoe wij de internationale financiële crisis van 2009 hadden doorstaan. Ik heb toen ook gewaarschuwd dat het beleid aan de andere kant van de Atlantische Oceaan (Nederland, red.) er blijkbaar op was gericht de geloofwaardigheid van de Centrale Bank te ondermijnen. Ik zou nalatig zijn als ik de huidige crisis niet zou plaatsen tegen de achtergrond van de gebeurtenissen die toen plaatsvonden.”

Tromp herhaalt richting Nederland en politiek Den Haag wat hij eerder verklaarde:

,,The one who breaks it, owns it.”

Over zijn eigen rol als president destijds van de CBCS als toezichthouder:

,,Supervisie betekent niet dat een bank niet kan of zal omvallen. Het doel van toezicht is de compliance, om zich te houden aan de regels en regulering, te bevorderen en bankfalen te minimaliseren.”

Tromp vergelijkt toezicht met het regelen van het verkeer met regels. Deze zijn er met als doel om ongelukken te voorkomen, maar ze garanderen niet dat er nooit ongelukken gebeuren. Zo nu en dan worden verkeersregels overtreden en deze kunnen leiden tot ongelukken.

Het feit dat de chauffeur de regels overtrad en een ongeluk veroorzaakte, houdt niet in dat de regels fout zijn. ,,Hetzelfde kan gezegd worden over Girobank.”

Bron: Antilliaans Dagblad

8 reacties

 1. Ik zou zeggen OM bij monde van aartsluie de Jong, je kunt toch wel beter nog?
  Zet de poort van de gevangenis open en laat dit tuig naar binnen marcheren!!

 2. Het moet niet gekker worden Emsley Tromp meester oplichter zakkenvuler spreekt de UNA studenten toe.Het kwaad wordt hun met de paplepel ingegoten dus niet uit te roeien die moeten later de maatschappij in houw mijn hart vast.Het kostte naf.25,00 om deel te nemen aan dit forum je kon vragen stellen of je een eerlijke antwoord zal krijgen denk van niet SHAME ON YOU Emsley tromp.

 3. …”Achteraf de koe in de kont kijken”…passende metafoor voor deze dure “kanjers” onder wiens defecte supervisie al deze ellende ontstaan is.

 4. Deze “beste” stuurlui staan nu allemaal aan wal.
  Tromp, Salesia, Hasselmeyer, en last but not least Romero. Decennia lang hebben ze de kans gehad om een “diferensia” te maken, maar deden dat niet.
  Ze gedoogden, borelden, en bekonkelden erop los terwijl ze meesmulden van de royale CBCS ruif.

  Rijk, met overvolle zakken gingen ze met pensioen, nog van alles eisend op de valreep, maar zonder eer!
  Integriteit en civiel handelen zijn waardevolle karaktertrekken, verwacht ze niet van “hende insíviko”, de ongeciviliseerden.

 5. Het blijft mij verbazen dat figuren zoals Tromp en Martina, die beiden nooit gepresteerd hebben, nog steeds een podium krijgen op dit soort evenementen. Zegt wel iets hoe diep wij als samenleving zijn gevallen

 6. Tromp heeft mooi praten, achteraf.

  Deze arrogante kwal was de best buddy of Eric Garcia, maakten samen Miami onveilig – een absoluut ongepaste relatie tussen bankier en toezichthouder.

  Voor zijn salaris van 2 miljoen per jaar had Tromp bij Giro wel wat meer mogen doen dan nu achteraf de koe in de kont kijken.

  Inderdaad van de gekke dat Garcia nog niet vervolgd is door het OM.

  Maar is er uberhaupt aangifte gedaan tegen zijn laffe toyboy, Stephen Capella, en diens moeder?

  De criminele creep Capella boekte een miljoen over naar de rekening van zijn moeder in Panama met als omschrijving ‘levering software’.

  Een miljoen die volgens de rat Capella (al voor kapitalen op de payroll bij Giro en, schandalig, Ctex) een bonus was voor zijn presteren.

  Presteren? Capella heeft de bank aan de rand van een faillissement gebracht!

  Wie zaten er in de renumeration committee dat die bonus goedkeurde, notabene op basis van door slinkse Stephen zelf aangeleverde cijfers?

  Laat me raden… Anthony ‘Centje’ Cijntje en Neetje van der Veen, de zelfbenoemde goeroe corporate governance? Deze rubber stamps dienen dan ook vervolgd te worden!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties