27 C
Willemstad
• zondag 3 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Minister Soaw blijft geloven in optrekken armoedegrens

Jeanne-Marie-Francisca-225x300WILLEMSTAD — Minister Jeanne-Marie Francisca (PS) heeft er absoluut geen begrip voor dat haar ministerie opdraait voor de invoering van een graduele schaal voor ziektekostenpremies voor lage inkomens. “Vooral omdat het wetsvoorstel vanuit Financiën en Gezondheid, Milieu en Natuur is geïnitieerd. Uiteindelijk moet mijn ministerie voor de consequenties opdraaien, terwijl er al fiks is gekort op mijn begroting”, zegt Francisca.

- Advertentie -

De minister wilde meer mensen een lastenverlichting geven door gebruik te maken van de armoedegrens die het CBS hanteert.
Minister van Financiën José Jardim stak daar echter afgelopen woensdag een stokje voor.

“Onlangs stelde de oppositie in de Statenvergadering dat er met de begroting van het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Welzijn en Arbeid (Soaw) echt wonderen moeten gebeuren als je alle voornemens voor elkaar wilt krijgen, zeker gezien de complexiteit van onze sociaal-economische situatie”, zegt Francisca.

“Met wat er nu op tafel ligt, betekent het dat ik nog zeker minimaal 3 miljoen gulden moet inleveren. Dit kan zelfs oplopen tot 6 miljoen. Er is geen haan die daarnaar kraait”, zegt Francisca.

“Dat wordt straks een kwestie van prioriteiten stellen en er is al heel wat weggevallen. We hebben al problemen met bejaardenactiviteiten, we kunnen die niet meer financieren. Daar zullen steeds meer projecten bijkomen, die aan de bel zullen gaan trekken. Ook raken steeds meer mensen hun baan kwijt. Dat betekent dat meer mensen een beroep zullen doen op een onderstandsuitkering. Dat betekent meer subsidieverstrekking, het financieren van trainingen om de arbeidsmarkt op te kunnen gaan en huursubsidie”, somt de minister op.

“De schade wordt alleen maar groter. Als ik naar mijn begroting kijk, is die ruimte er niet. Persoonlijk vind ik dat het besluit dat nu op tafel ligt in strijd is met de beginselen van rechtvaardigheid. Een grote groep burgers wordt genegeerd. Natuurlijk, je kunt wel stellen dat het een verlichting is voor een groep, maar dat is wel een kleine groep. De cijfers laten namelijk zien dat 46 procent van de beroepsbevolking minder dan 2500 gulden bruto per maand verdient”, aldus Francisca.

Het CBS voegt naast inkomen nog een tweede variabele toe om de armoedegrens te bepalen: de gezinssamenstelling.
Volgens Francisca hebben zij en minister Jardim verschillende uitgangspunten.

“Ik bekijk het meer vanuit een sociaal uitgangspunt, terwijl ik bij hem het idee heb dat hij meer naar de cijfers kijkt. Met de regeling die nu op tafel ligt komt er een lastenverlichting voor een kleine groep, terwijl ik voorstander ben om de grens op te trekken zodat meer mensen ervan kunnen profiteren. Een alleenstaande ouder met twee kinderen die 1500 gulden in de maand krijgt, heeft minder te besteden dan een alleenwonende man. De armoedecijfers van het CBS zijn er niet voor niets. Op basis van het onderzoek moet het beleid worden vastgesteld”, legt Francisca uit.

“Het is een rechtvaardig voorstel. Ik merk vanzelf wel hoe het verder gaat. Ik wil expliciet benadrukken dat ik veel respect heb voor de professionaliteit en kennis van Jardim. Ik hoop niet dat dit tot vervelende situaties zal leiden. We gaan gewoon verder”, aldus Francisca.

Als er binnen de RvM wantrouwig naar haar wordt gekeken, dan is ze zich daar niet van bewust.

“Het voorstel dat ik heb neergelegd, daar heb ik van de andere ministers steun voor gekregen, maar ik begrijp dat het stuk eerst via de premier had moeten lopen en niet gelijk aan de afzonderlijke ministers moest worden voorgelegd. Er wordt gezegd dat de procedure niet goed is verlopen, maar elke minister heeft een eigen ministeriële bevoegdheid. De een is niet minder dan de ander. Vergeet niet dat het stuk door vijf ministers is geaccordeerd. Dat is dus de meerderheid van de raad.”

Volgens de minister van Soaw zullen er verdere afspraken worden gemaakt om in een inter-ministeriële taskforce het flankerend beleid te stroomlijnen.
Dit flankerend beleid is er om de gevolgen van de invoering van de basisverzekering ziektekosten plus het verhogen van de pensioengerechtigde leeftijd te verzachten voor lage inkomens.
Bij deze taskforce, die door Soaw zal worden getrokken, worden ook de ministeries van Financiën en Gezondheid betrokken.

“Zo kunnen we in ieder geval stappen ondernemen om het flankerend beleid te definiëren, zodat het ministerie van Soaw een concrete bijdrage aan het flankerend beleid voor 2014 kan leveren. Daarvoor moet een werkplan worden opgesteld”, zegt Francisca.

“Tot die tijd moeten we het doen met wat er nu op tafel ligt.”

To Top

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Speciaal loket deze maand voor bursalen om uit te schrijven

Persbureau Curacao Kranshi opent een apart loket voor aanstaande bursalen die het eiland voor langer dan zes maanden verlaten. Daar kunnen zij zich uitschrijven, een afspraak maken is...

PBC | Tropische storm Bonnie komt aan land in Nicaragua

Persbureau Curacao Bonnie is gisteravond laat in Nicaragua en Costa Rica aangekomen. Net nadat ze een tropische storm was geworden, de tweede van het Atlantische orkaanseizoen dit jaar. Ze...

PBC | Roald Lappere wordt nieuwe directeur Koninkrijksrelaties

Persbureau Curacao Roald Lapperre wordt de nieuwe directeur-generaal Koninkrijksrelaties bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Hij volgt Henk Brons op, die met pensioen gaat. De benoeming...

Column Youp | Vlucht

We krijgen een koningin met humor en dat vind ik een mooi vooruitzicht nu ons land een toch wat oververhitte indruk maakt. Amalia zei vorige week dat...

CC | Curaçao less attractive for entrepreneurs due to bureaucracy and high costs

WILLEMSTAD - The bureaucracy and high costs of doing business make Curaçao less attractive for entrepreneurs than other countries in the Caribbean. This is evident from a...

NOS | De Nederlandsche Bank biedt excuses aan voor slavernijverleden

President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft excuses aangeboden voor de rol van de bank in het slavernijverleden. Knot deed dat tijdens de nationale herdenking...
- Advertentie -
- Advertentie -