26.1 C
Willemstad
• zaterdag 4 februari 2023

Telefraaf | Oranjes beschilderen geen Chichi op Curaçao: ’Karikatuur van zwarte vrouw’

Controversieel moment uit kennismaking Amalia geschrapt | Wouter de Winther Volgens de kunstenares verbeeldt het beeld de oudste zuster uit een gezin in de traditionele familiestructuur op Curaçao....

Democracy now! | Friday, February 3, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Nu.cw | Pietermaai krijgt LED-verlichting

De straten van Pietermaai worden aanstaande zondag voorzien van LED-verlichting. Aqualectra zal de nieuwe lantaarns installeren tussen 8.00 uur ‘s ochtends en 16.00 uur ‘s middags. Onder andere...
- Advertentie -

Nu.cw | Kaasdieven opgepakt in Sambil

De politie heeft donderdag twee kaasdieven aangehouden in Sambil. De Extra meldt dat het tweetal opviel nadat ze supermarkt Carrefour verlieten. De beveiliging gaf aan dat de personen...

Nu.cw | Bonaire in Ik Vertrek-uitzending

Het stel Nicole en Manuel wordt in het Nederlandse televisieprogramma Ik Vertrek gevolgd in hun emigratie naar Bonaire. Donderdag werd de eerste van de twee afleveringen uitgezonden...

PBC | Chris Richards in Swim for the Roses

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Komende zondag doet Chris Richards mee aan de Swim for the Roses van Zanzibar Jan Thiel naar Mambo Beach BLVD. De welbekende duiker mist...

PBC | Fundashon Museo Tula-voorzitter Jeanne Henriquez vraagt koning de stilte te verbreken

Persbureau Curacao Willemstad – Jeanne Henriquez, voorzitter van Fundashon Museo Tula, heeft na haar toespraak vanmorgen, een persoonlijke vraag gesteld aan koning Willem-Alexander om op 1 juli 2023...
- Advertentie -

Minder huishoudens onder armoedegrens

Brouwer meent dat er op tal van bestaande kavels sprake is van verpaupering en dat juist deze kavels ontwikkeld zouden moeten worden.
Minder huishoudens onder armoedegrens

WILLEMSTAD — Volgens de Census 2011 leeft 25,1 procent van de huishoudens op Curaçao onder de armoedegrens. Dat is minder dan bij de vorige twee onderzoeken.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het CBS heeft nieuwe informatie uit de Census gepubliceerd. Ditmaal gaan de cijfers over inkomensverdeling en armoede.

In 2001 was het aantal huishoudens dat onder de armoedegrens leeft nog 33,7 procent, in 1992 was dit 36,8 procent, aldus het CBS.

“Toch blijft het probleem van de armoede op basis van de gebruikte indicatoren op Curaçao groot. Nog steeds is een kwart van de huishoudens als arm te typeren”, zo meldt het bureau in een persbericht.

Risico

Volgens het CBS is er een duidelijke relatie tussen bepaalde sociaal-economische factoren en de kans om onder de armoedegrens te vallen. Er zijn diverse risicofactoren: huishoudens waar een vrouw aan het hoofd staat hebben tweemaal zoveel kans (35 procent versus 17 procent) om arm te zijn dan wanneer een man het gezinshoofd is. Vooral huishoudens waarvan het hoofd werkzoekend is lopen gevaar in armoede terecht te komen (67,4 procent).

Ook in het geval het hoofd van het huishouden economisch niet actief is – in deze groep zitten veel ouderen – is er een grotere kans (36,3 procent) om onder de armoedegrens te komen.

Andere kwetsbare groepen zijn huishoudens waarvan het hoofd afhankelijk is van de AOV als bron van inkomsten, of van een onderstanduitkering. Respectievelijk 46,6 procent (AOV) en 82,3 procent (onderstand-uitkering) van deze huishoudens valt onder de armoedegrens. Huishoudens waarvan het hoofd slechts een lagere schoolopleiding heeft gevolgd, hebben 41,9 procent kans om in armoede te vervallen. Een betere opleiding vermindert de kans op armoede drastisch.

Middenpositie

Op basis van de cijfers uit de zogenoemde ‘quintielen-analyse’ van het CBS kan geconcludeerd worden dat in de afgelopen tien jaar zowel de arme als de rijke groepen een betere positie gekregen hebben, terwijl de middeninkomensgroepen hebben ingeleverd, zo meldt het CBS verder.

Bij de quintielen-methoden worden alle huishoudens in volgorde van laag naar hoog inkomen gerangschikt in vijf groepen van gelijke aantallen huishoudens. Ieder quintiel bevat 20 procent van alle huishoudens.

“In 2011 ontving 20 procent van de huishoudens met het laagste inkomen slechts 5 procent van het totale inkomen van alle huishoudens. De 20 procent van huishoudens met het hoogste inkomen ontvangt daarentegen 48 procent van het totale inkomen op Curaçao. De groep rijke huishoudens beschikt daarmee over 9,5 maal zoveel inkomen als de groep arme huishoudens. Dit cijfer is de zogeheten rijkdom-armoede indicator. In 1992 was deze indicator 10,6 en in 2001 was de waarde hiervan 11,4.”

Zo legt het CBS uit.

“Ter vergelijking: voor enkele andere landen in de wereld is deze zogenoemde rijkdom-armoede indicator als volgt: Mexico 10,8 (2010), Suriname 17,8 (1999), Colombia 20,1 (2010), Nederland 5,1 (1999) en de VS 8,5 ( 2000). Curaçao neemt daarom internationaal gezien een middenpositie in.”

 

Bron: Amigoe

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -