WILLEMSTAD — De vakbonden die het personeel van water- en elektriciteitsbedrijf Aqalectra vertegenwoordigen – STK, STKo en SEU – houden maandag in de namiddag een grote bijeenkomst.
Het personeel wordt dan op de hoogte gebracht van de laatste ontwikkelingen met betrekking tot de onderhandelingen met de directie over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst (cao).
Afgelopen woensdag kregen de bonden een brief van directeur Darick Jonis, waarin hij stelt dat als de vakbonden op hun onderhandelingsuitgangspunten blijven staan, de directie genoodzaakt is om maatregelen te nemen. Deze maatregelen houden het mogelijke ontslag van personeel in. Donderdag stond er een vergadering gepland tussen de bonden en de directie, maar Jonis zei de afspraak af. Hij was ziek.
De voorzitter van de vakbond STK, Edmond ‘Chika’ Franciska, zegt niet te weten wanneer de vergadering met de directie doorgang zal vinden, maar dat het personeel in de vergadering van aanstaande maandag moet aangeven hoe verder te gaan met de onderhandelingen. Aqualectra zit momenteel in een cao-loze periode. De collectieve arbeidsovereenkomst die in januari van dit jaar afliep, werd vorig jaar augustus al opgezegd door de directie.
Sindsdien verlopen de onderhandelingen over een nieuwe cao uitermate stroef. Zelfs voor wat betreft de cao-loze periode waarin Aqualectra nu verkeert kunnen de partijen elkaar niet vinden. Franciska: We proberen eerst tot afspraken te komen over de cao-loze periode, om daarna over de nieuwe cao te onderhandelen.
De bonden hebben Aqualectra eerder dit jaar zelfs voor het gerecht gedaagd, nadat het bedrijf een memo liet uitgaan naar het personeel waarin werd aangegeven dat ‘gezien de zorgelijke financiële situatie van het bedrijf en de beschikbare financiële ruimte waarbinnen cao-onderhandelingen dienen plaats te vinden, het bedrijf heeft besloten om slechts de periodiek (salaristrede) en de eenmalige uitkering voor werknemers die aan hun maximale salarisschaal zitten, uit te betalen’. Over de overige voorwaarden dient nader overleg te worden gevoerd.
De rechter stelde echter dat er voldoende jurisprudentie bestaat om aan te geven dat, zolang een nieuwe cao niet van kracht is, de oude in werking blijft. Het argument van Aqualectra dat alleen in individuele gevallen een beroep kan worden gedaan op nawerking dan wel doorwerking van een cao, werd door de rechter van de hand gewezen. De rechter constateert dan ook dat een cao-loze periode geen rechtenloze periode betekent.
Vakantiegeld
Uitbetaling van het vakantiegeld is een van de heikele punten in de onderhandelingen in de cao-loze periode. Franciska zegt dat Jonis maar 3 procent aan vakantiegeld wil uitbetalen, terwijl er volgens de oude cao 8,33 procent moet worden uitbetaald. “Ik heb voorgesteld om 8 procent uit te betalen. Maar de directeur wil niet wijken van zijn standpunt. Wat ik niet snap is dat het vakantiegeld van juni 2013 tot juni 2014 loopt. Maar sinds vorig jaar spaart het bedrijf het vakantiegeld dat dit jaar wordt uitbetaald. Dat is zeven twaalfde deel van het totale vakantiegeld, wat al ongeveer 5 procent is. Waarom wil Jonis maar 3 procent uitbetalen?”
Verder zegt Franciska dat Jonis het vakantiegeld pas eind juni wil uitbetalen, terwijl volgens de cao de werknemers uiterlijk op 15 juni het vakantiegeld uitgekeerd moeten krijgen. “Daarnaast is het zo dat volgens de cao een werknemer die in januari al een vakantie van ten minste zes dagen heeft opgenomen, aanspraak kan maken op zijn vakantiegeld.”
Franciska waarschuwt ervoor dat als het in juni niet tot een akkoord komt over het vakantiegeld, acties onder het personeel niet zijn uit te sluiten.
Prestatiebeloning
Een ander punt waarover de bonden en de directie overhoop liggen is de prestatiebeloning Deze had volgens de cao eind april moeten worden betaald, maar dat is nog steeds niet gebeurd.
Een werknemer die een ‘goede’ beoordeling krijgt van zijn afdelingshoofd krijgt een eenmalige uitkering (prestatiebeloning) van 1 procent van het salaris. Als de beoordeling ‘meer dan goed’ is krijgt de werknemer een beloning van 1,5 procent.
Volgens Franciska wil Jonis de prestatiebeloning pas eind juli uitbetalen, omdat nog niet alle beoordelingen binnen zijn.
“STK heeft voorgesteld om iedereen 1 procent uit te betalen, want om nu nog te gaan beoordelen is niet meer objectief. De beoordeling moet gaan over de cyclus van 1 jaar van het contract van de werknemer. Dat jaar is allang overschreden en we hebben vernomen dat de directeur al met de diensthoofden over de beoordelingen heeft gesproken. Dus we verwachten niet dat de beoordelingen ‘meer dan goed’ zullen uitvallen.”
Ontslagen
Dat de directie dreigt met het ontslaan van werknemers als de vakbonden niet akkoord gaan met een vakantiegeld van maar 3 procent, zint Franciska totaal niet.
“Straks gaan we ermee akkoord om flink in te leveren en vallen er in de nabije toekomst toch ontslagen.”
Hij vindt dat er maatregelen moeten worden genomen om de financiële situatie van Aqualectra veilig te stellen, ‘want dat het financieel slecht gaat met het bedrijf is niet de schuld van de werknemers’.
“Als Aqualectra het netverlies met 5 procent terugdringt brengt dat 30 miljoen extra op per jaar. De directie wil dat werknemers dit jaar 18 miljoen inleveren. Dus waarom niet het netverlies terugdringen?”
Een ander voorbeeld dat Franciska naar voren brengt is het Amstelterrein.
“Aqualectra moest van de toenmalige regering een lening afsluiten om het terrein te kopen voor de bouw van een nieuw ziekenhuis. Het terrein is nu in handen van een overheidsstichting, terwijl het ziekenhuis daar niet meer komt.”
De overheid moet Aqualectra hiervoor compenseren, vindt Francisca.
Ook de aandelen van Aqualectra in de BOO-energiecentrale die het bedrijf over moest dragen aan de Refineria di Kòrsou (RdK) moeten worden betaald.
“Dat is ongeveer 53 miljoen gulden”, aldus Franciska.
Verder vindt hij dat er snel iets gedaan moet worden aan de afspraken over het plaatsen van zonnepanelen. Franciska wijst erop dat particulieren die zonnepanelen hebben de overtollige energie die ze opwekken terugverkopen aan Aqualectra voor 42 cent per kilowatt/uur, terwijl Aqualectra met de huidige productiemix gemiddeld voor 35 cent per kilowatt/uur stroom produceert.
“Op deze manier wordt er door degenen die geld hebben om zonnepanelen te plaatsen grof geld verdiend over de rug van Aqualectra en de gemeenschap heen.”
Ook in windenergie, vindt Franciska, kan Aqualectra beter zelf investeren. Het bedrijf NUCapital gaat volgens hem uitbreiden en 15 megawatt extra aan windmolens aanleggen.
“NUCapital verkoopt aan Aqualectra tegen 22 cent per megawatt/uur, terwijl ze het zelf tegen 17 cent produceren. Het wordt tijd dat Aqualectra zelf gaat investeren in windmolens, want elke cent per megawatt/uur die je bespaart brengt op jaarbasis 7 miljoen gulden op.”
Cao
Over de nieuw te onderhandelen cao zegt Franciska dat het uitgangspunt van de directie is dat alle salarissen en andere arbeidsvoorwaarden tot 2016 worden bevroren. Ook moeten de werknemers overgaan in de basisverzekering ziektekosten (bvz). Dit houdt in dat de ziektekosten voor Aqualectra flink zullen dalen.
“Nu betaalt Aqualectra de ziektekosten voor het personeel dat boven de SVB-grens zit en voor alle gepensioneerden. Wanneer we overgaan naar de bzv vallen de gepensioneerden onder deze regeling. Ook ligt het salarisplafond veel hoger, waardoor meer werknemers onder de bvz-regeling vallen.”
Franciska wil echter dat Aqualectra deze besparing gebruikt om met een overbrugging te komen voor de personen die met pensioen gaan. Omdat de pensioengerechtigde leeftijd van 60 naar 65 is gegaan krijgt het gepensioneerde Aqualectra-personeel de eerste vijf jaar geen aov. Bij Aqualectra is de pensioengerechtigde leeftijd nog steeds 60 jaar. Hiervoor wil Franciska dus een overbruggingsregeling.
Bron: Amigoe