27 C
Willemstad
• woensdag 14 april 2021 10:15

DH | Sneek gets answers on ‘Made in Statia’ queries

PHILIPSBURG--Independent Island Councilmember Koos Sneek has received answers from the Executive Council on queries he had made about Made in Statia. Sneek had asked the Executive Council a...

Ingezonden | Open brief aan Gilmar Pisas

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Hotel op Aruba biedt bonus voor vaccinatie

Oranjestad - Alle werknemers van het hotel Wind Creek Aruba krijgen een bonus van 300 dollar als ze zich hebben laten vaccineren tegen het coronavirus. Wind Creek...

AntilliaansDagblad | Eerste Kamer: Meer prioriteit Koninkrijksrelaties

Den Haag - De Eerste Kamer vindt dat Koninkrijksrelaties meer prioriteit moet krijgen van het volgende Nederlandse kabinet. Een motie van GroenLinks-senator Paul Rosenmöller waarin dit wordt...

AntilliaansDagblad | Chester Peterson voorgedragen als formateur

Willemstad - Movementu Futuro Kòrsou (MFK) - de grote winnaar van de verkiezingen van 19 maart 2021 - heeft bij gouverneur Lucille George-Wout Chester Peterson voorgedragen als...

AntilliaansDagblad | Hervormingplan CBCS voor financiële sector

Willemstad/Philipsburg - Om de weerbaarheid van de financiële sector te vergroten heeft de Centrale Bank van Curaçao en Sint-Maarten (CBCS) een uitgebreid hervormingspakket opgesteld. Bij de analyse...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoMFK geeft het regeren nog niet op

MFK geeft het regeren nog niet op

Willemstad – ,,Ja, er zijn issues binnen de coalitie. En ja, ook tussen de Staten en de regering zijn er spanningen. We kunnen spreken van een crisis. Een politieke regeringscrisis in ons land.”

Dat liet gisteren aan het eind van de middag premier Gerrit Schotte weten tijdens een overigens reeds geplande persconferentie in het partijkantoor van de MFK waarmee er een einde kwam aan de stroom van geruchten dat ‘het kabinet Schotte inmiddels gevallen’ zou zijn.

Geruchten die niet zomaar uit de lucht kwamen vallen aangezien de coalitiepartijen MFK, PS en de MAN gistermiddag om 13.00 uur een spoedoverleg belegden dat dik drie uur duurde en waaruit de PS-partijleider Helmin Wiels na een fikse confrontatie met MFK-Statenlid Dean Rozier boos is weggelopen.

Belangrijkste pijnpunt van deze coalitie is volgens de premier ‘het respect voor elkaar’ en dan met name in de Staten. In de ministerraad ligt dat volgens de premier heel anders. Schotte benadrukte dat in de vergadering van de ministers geen enkel besluit genomen wordt zonder consensus. Sterker nog, zo gaf de premier aan, zou het wat hem betreft nooit tot een hoofdelijke stemming moeten komen.

In de Staten, zo gaf ook de premier toe, is het aanzienlijk anders werken. En dat er publieke onrust en ongerustheid is over de steeds hardere woorden in het parlement en daarbuiten, daarvan is premier Schotte zich meer dan bewust.

,,Wat van belang is, is dat wij van MFK nog steeds bereid zijn de verantwoordelijkheid te dragen voor deze regering en haar beleid. Maar niet alleen. Samen. Samen in de zin van met de hele coalitie. Samen moeten we het regeerakkoord waar we het allemaal mee eens waren uitdragen en uitvoeren. Het kan niet meer zo zijn dat daarin steeds gedraaid wordt. Het is samen of niet. Zeker met wat wij nu voor ons hebben liggen: namelijk een financiële crisis. Nogmaals wij zijn bereid, maar beslissingen nemen kan en mag geen koehandel worden. Goede wetten zijn goede wetten en goede beslissingen moeten worden gesteund. Zo simpel is dat. ”

Of het überhaupt nog mogelijk is dat de verhitte relatie tussen de coalitiepartners nog goed komt, is de grote vraag aangezien de PS-partijleider woedend aangaf tijdens het spoedoverleg ‘al zijn ministers uit het kabinet Schotte terug te trekken’.

Deze opmerking van de PS-voorman werd door premier Schotte bevestigd.

,,Maar wat ik ook kan zeggen is dat minister Charles Cooper van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning tevens de partijleider van de MAN (die andere coalitiegenoot) heeft verzocht om op hem te wachten.”

Minister Cooper, die nog in Nederland verblijft en vandaag terugkomt naar Curaçao, heeft om een onderhoud verzocht met de partijleiders van alle coalitiegenoten dat op vrijdagmorgen plaats moet gaan vinden.

,,Ik kan zeggen dat zowel ik als Wiels daarin hebben toegezegd.” Premier Schotte maakte verder uitgebreid gebruik van de persconferentie om aan te geven waar zijn partij de MFK voor staat en wat zij voor ogen heeft voor het land Curaçao waarmee hij een voorschot leek te nemen op een mogelijke verkiezingscampagne in geval het morgen niet goed afloopt met zijn kabinet.

Geen overleg met PAR

Er is geen overleg geweest tussen de MFK en de PAR. Dat werd gisteren door Emily de Jongh-Elhage, de partijleider van de gele partij, met nadruk gesteld. ,,Er is gisteren wel een toenadering geweest vanuit de MFK met onze mensen. Zoals dat al eens eerder gebeurde. Maar daar zijn wij niet op ingegaan. Het is heel simpel zolang er een regering is, wordt er niet gepraat over andere mogelijkheden.” Zo laat De Jongh-Elhage weten. ,,En laat ik vooral ook dit zeggen: Wij van de PAR zijn met z’n achten heel comfortabel in de oppositie.”

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties