30 C
Willemstad
• woensdag 6 december 2023

ParadiseFM | Zomercarnaval op internationale Unesco-lijst

Het Zomercarnaval is op de internationale Unesco-lijst van immaterieel erfgoed gezet. Dat is een internationale lijst met belangrijke tradities en gewoontes. Op die lijst staan bijvoorbeeld ook...

ParadiseFM | Ministerraad akkoord met nieuwbouw Kraamkliniek

Als het aan minister Silvania ligt komt er een nieuwe kraamkliniek. Maandag maakte de minister van Gezondheid bekend dat de ministerraad akkoord is gegaan met nieuwbouw. De...

ParadiseFM | Inzamelingsactie om Advocaat naar Curaçao te halen

Dick Advocaat is nog steeds in beeld om bondscoach van Curaçao te worden. Dat zegt zijn zaakwaarnemer Rob Jansen in de podcast KieftJansenEgmondGijp. Er is zelfs een...

ParadiseFM | Nieuwe keuken voor SDKK-gevangenis

Vanaf januari krijgen gevangenen weer ‘huisgemaakte’ maaltijden. Maandag werd de nieuwe keuken in de gevangenis SDKK feestelijk ‘geopend’. Het ministerie van Justitie is al begonnen met de...

NTR | ‘Wees voorzichtig met conclusies trekken over Piet op de eilanden’

John Samson Waarom wordt in de Cariben nauwelijks een discussie gevoerd over Zwarte Piet, zoals in Nederland? Emancipatie gebeurt op onze eilanden op een andere manier, zegt sociaal...

CC | The CMC General Practitioner Post will open on January 1st, as promised

WILLEMSTAD - A long-awaited improvement in the healthcare system of Curaçao is on the horizon. Jerry Semper, chairman of the Curaçao General Practitioners Association (CHV), confirms that...
- Advertisement -spot_img

MFK geeft het regeren nog niet op

HomeNieuwsMFK geeft het regeren nog niet op

Willemstad – ,,Ja, er zijn issues binnen de coalitie. En ja, ook tussen de Staten en de regering zijn er spanningen. We kunnen spreken van een crisis. Een politieke regeringscrisis in ons land.”

Dat liet gisteren aan het eind van de middag premier Gerrit Schotte weten tijdens een overigens reeds geplande persconferentie in het partijkantoor van de MFK waarmee er een einde kwam aan de stroom van geruchten dat ‘het kabinet Schotte inmiddels gevallen’ zou zijn.

Geruchten die niet zomaar uit de lucht kwamen vallen aangezien de coalitiepartijen MFK, PS en de MAN gistermiddag om 13.00 uur een spoedoverleg belegden dat dik drie uur duurde en waaruit de PS-partijleider Helmin Wiels na een fikse confrontatie met MFK-Statenlid Dean Rozier boos is weggelopen.

Belangrijkste pijnpunt van deze coalitie is volgens de premier ‘het respect voor elkaar’ en dan met name in de Staten. In de ministerraad ligt dat volgens de premier heel anders. Schotte benadrukte dat in de vergadering van de ministers geen enkel besluit genomen wordt zonder consensus. Sterker nog, zo gaf de premier aan, zou het wat hem betreft nooit tot een hoofdelijke stemming moeten komen.

In de Staten, zo gaf ook de premier toe, is het aanzienlijk anders werken. En dat er publieke onrust en ongerustheid is over de steeds hardere woorden in het parlement en daarbuiten, daarvan is premier Schotte zich meer dan bewust.

,,Wat van belang is, is dat wij van MFK nog steeds bereid zijn de verantwoordelijkheid te dragen voor deze regering en haar beleid. Maar niet alleen. Samen. Samen in de zin van met de hele coalitie. Samen moeten we het regeerakkoord waar we het allemaal mee eens waren uitdragen en uitvoeren. Het kan niet meer zo zijn dat daarin steeds gedraaid wordt. Het is samen of niet. Zeker met wat wij nu voor ons hebben liggen: namelijk een financiële crisis. Nogmaals wij zijn bereid, maar beslissingen nemen kan en mag geen koehandel worden. Goede wetten zijn goede wetten en goede beslissingen moeten worden gesteund. Zo simpel is dat. ”

Of het überhaupt nog mogelijk is dat de verhitte relatie tussen de coalitiepartners nog goed komt, is de grote vraag aangezien de PS-partijleider woedend aangaf tijdens het spoedoverleg ‘al zijn ministers uit het kabinet Schotte terug te trekken’.

Deze opmerking van de PS-voorman werd door premier Schotte bevestigd.

,,Maar wat ik ook kan zeggen is dat minister Charles Cooper van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning tevens de partijleider van de MAN (die andere coalitiegenoot) heeft verzocht om op hem te wachten.”

Minister Cooper, die nog in Nederland verblijft en vandaag terugkomt naar Curaçao, heeft om een onderhoud verzocht met de partijleiders van alle coalitiegenoten dat op vrijdagmorgen plaats moet gaan vinden.

,,Ik kan zeggen dat zowel ik als Wiels daarin hebben toegezegd.” Premier Schotte maakte verder uitgebreid gebruik van de persconferentie om aan te geven waar zijn partij de MFK voor staat en wat zij voor ogen heeft voor het land Curaçao waarmee hij een voorschot leek te nemen op een mogelijke verkiezingscampagne in geval het morgen niet goed afloopt met zijn kabinet.

Geen overleg met PAR

Er is geen overleg geweest tussen de MFK en de PAR. Dat werd gisteren door Emily de Jongh-Elhage, de partijleider van de gele partij, met nadruk gesteld. ,,Er is gisteren wel een toenadering geweest vanuit de MFK met onze mensen. Zoals dat al eens eerder gebeurde. Maar daar zijn wij niet op ingegaan. Het is heel simpel zolang er een regering is, wordt er niet gepraat over andere mogelijkheden.” Zo laat De Jongh-Elhage weten. ,,En laat ik vooral ook dit zeggen: Wij van de PAR zijn met z’n achten heel comfortabel in de oppositie.”

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties