28 C
Willemstad
• zaterdag 8 mei 2021 19:09

NOS | Premier Rutte: Europese covid-reispas misschien pas in augustus

Sander van Hoorn De covid-pas, de QR-code waarmee Europeanen deze zomer makkelijker op reis moeten kunnen in de EU, is er misschien pas in augustus. Dat heeft premier...

Extra | Aubert Wiels: E motibu real di asesinato di Helmin Wiels un dia lo sali na kla

WILLEMSTAD. – Ayera despues di 8 aña ainda famianan no a haña trankilidat pa por sera e kaso di asesinato di Helmin Wiels. Esaki pa e echo...

ParadiseFM | D66: ‘Zo snel mogelijk vaccinatiecertificaat voor Caribische delen koninkrijk’

D66 wil zo snel mogelijk een digitaal groen certificaat voor gevaccineerden in de Caribische delen van koninkrijk. Dat blijkt uit Kamervragen van partijleden Jorien Wuite en Jan...

PBC | Ook VBC roert zich om strenge coronamaatregelen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het draagvlak voor de coronamaatregelen van de Curaçaose regering brokkelt verder af. Na Chata roert ook de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao zich. Die wil af...

PBC | Zes mensen positief, opnieuw laag besmettingsratio

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Vandaag testten zes mensen positief op Corona op een totaal van 636 afgenomen PCR-testen. Dat geeft een testratio van net geen 1 procent. Deze...

DH | Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAlgemeen nieuwsMetro | Coronavirus: nieuwe besmettingen ABC-eilanden, herstel moeizaam

Metro | Coronavirus: nieuwe besmettingen ABC-eilanden, herstel moeizaam

Coronavirus: nieuwe besmettingen ABC-eilanden, herstel moeizaam | Bart Maat-ANP

Op zowel Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint-Maarten zijn nieuwe gevallen van het coronavirus vastgesteld. Het aantal coronabesmettingen in Duitsland is inmiddels de 200.000 gepasseerd.

In Nederland vlakt het aantal besmettingen af, maar longartsen zeggen dat patiënten met milde klachten moeizamer herstellen dan patiënten die in het ziekenhuis opgenomen zijn.

De eilanden Curaçao en Sint-Maarten kenden wekenlang nauwelijks besmettingen, maar met de opening van de grenzen op 1 juli is het risico op corona groter geworden. Gisteren werden er op beide eilanden nieuwe gevallen bevestigd.

Op Bonaire werd dinsdag voor het eerst in drie maanden weer positief getest. Het gaat om twee mensen die in Peru zijn geweest. Die dag is ook op Aruba een nieuwe besmetting geregistreerd, daar zijn inmiddels vier gevallen bekend. Alle patiënten op de eilanden zitten in quarantaine.

Aantal gevallen coronavirus Duitsland passeert 200.000

Het aantal coronagevallen in Duitsland is gestegen tot boven de 200.000. Het Robert Koch-Institut (RKI), de Duitse tegenhanger van het RIVM, meldde donderdag 534 nieuwe gevallen over de afgelopen 24 uur. Daarmee steeg het totaal naar 200.260.

Het aantal mensen dat in Duitsland aan de gevolgen van een besmetting met het nieuwe coronavirus is overleden, is met zeven toegenomen tot 9078.

Duitsland is net als Nederland bezig met het versoepelen van de coronaregels. De verspreiding van het coronavirus is ook daar onder controle.
Op deze foto zie je een bordje met maatregelen om bezoekers, patienten en medewerkers afstand te laten houden vanwege het coronavirus, in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Na de uitbraak van het Coronavirus komt de reguliere zorg weer op gang.

Patiënten met milde klachten herstellen moeizaam

Coronapatiënten die niet opgenomen zijn geweest in het ziekenhuis, lijken moeizamer te herstellen dan de opgenomen patiënten. Dat zeggen longartsen in een enquête van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT). Zij zien op dit moment in de polikliniek veel ex-COVID-19-patiënten met ademhalingsproblemen en vermoeidheid.

„We zijn verrast door het hoge aantal ex-patiënten dat nu met klachten bij ons komt”, zegt Leon van den Toorn, voorzitter van de longartsenvereniging tegen het NOS Radio 1 Journaal. Deze groep patiënten is in eerste instantie niet opgenomen in het ziekenhuis, maar wordt nu doorverwezen door huisartsen omdat hun klachten blijven aanhouden. Het gaat om klachten die vaak eerst lijken over te gaan, maar daarna toch aanhouden of zelfs weer wat erger worden.
Op deze foto zie je een bordje met maatregelen om bezoekers, patienten en medewerkers afstand te laten houden vanwege het coronavirus, in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Na de uitbraak van het Coronavirus komt de reguliere zorg weer op gang.

Weinig afwijkingen op longfoto, toch klachten

„We zien dat bijna alle patiënten klagen over aanhoudend moeizaam ademen en slecht inspanningsvermogen, terwijl de afwijkingen op de longfoto’s vrij gering zijn”, zegt Van den Toorn. „Hoe dat kan is niet duidelijk, daar is meer onderzoek voor nodig.”

Maar mogelijk wordt het afweersysteem bij een ‘mild’ ziekteverloop minder aangezwengeld, waardoor er minder antistoffen tegen corona vrijkomen en het herstel dus trager is. Een antistoffen-test is dan ook vaak negatief bij deze patiënten. Volgens de longarts is op de meeste longfoto’s geen grote schade te zien. „Dat is mogelijk een geruststelling voor patiënten.”

Of de longschade die sommigen wel hebben blijvend is, is volgens Van den Toorn nog niet te zeggen. „Dat zal onderzoek op de iets langere termijn, een half jaar tot een jaar, moeten gaan uitwijzen.”

Bron: Metro

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties