27 C
Willemstad
• donderdag 7 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Mensenhandel Curaçao robuuster aanpakken

VS-rapport: Kinderprostitutie wellicht een probleem

WILLEMSTAD — Curaçao doet nog te weinig om mensenhandel tegen te gaan, of om slachtoffers voldoende te beschermen. “Er moet een robuuste aanpak komen.” Dat blijkt uit de laatste rapportage van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het land is nu op de TIER 2 lijst geplaatst, tussen landen als de Dominicaanse Republiek en Costa Rica. Vorig jaar stond Curaçao er slechter voor op de TIER 2-watchlist.

- Advertentie -

Curaçao kan als bestemming aangemerkt worden voor vrouwen, mannen en misschien ook kinderen die gedwongen worden tot prostitutie of arbeid. “Er zijn indicaties dat kinderprostitutie wellicht een probleem kan zijn”, melden de opstellers.

Dat wordt overigens niet met feiten of cijfers gestaafd. Ook het wervingsproces voor de vrouwen van het gedoogde Campo Alegre is volgens de rapporteurs onduidelijk.

Schuld afbetalen

De lokale autoriteiten denken ook dat migranten soms gedwongen worden tot werk in de huishouding, bouw, tuinaanleg of winkels. Migranten die werkzaam zijn in restaurants en lokale winkels zijn kwetsbaarder omdat ze vaak een schuld moeten afbetalen. Slachtoffers van mensenhandel zijn afkomstig uit Colombia, de Dominicaanse Republiek, Haïti en Azië (India en China, red.).

Hoewel het land zijn best doet, voldoet het nog niet aan de minimumeisen die gesteld worden voor het uitbannen van mensenhandel. Vorig jaar werd het nieuwe wetboek van strafrecht aangenomen met strenge straffen voor mensenhandel. Maar er zijn geen strafzaken geweest waarin plegers van mensenhandel zijn vervolgd, zoals in 2010.

De VS pleiten voor een robuuste en transparante aanpak van mensenhandel, zodat slachtoffers hiervan zich ook daadwerkelijk durven te melden bij hulpverleners. Dat houdt in proactieve handleidingen voor personen die in deze sector werkzaam zijn. Van gezondheidswerkers tot ambtenaren, zij dienen de signalen van mensenhandel te herkennen en de slachtoffers te identificeren. Maar trainingen hierin voor deze sectoren hebben het afgelopen jaar niet plaatsgevonden. Daardoor zijn er volgens de opstellers ook geen slachtoffers van mensenhandel geïdentificeerd.

Naast een grootschalige, meertalige bewustwordingscampagne, een Spaanstalige sociaal werker en meer (gezondheids) controles in onder andere Campo Alegre, vinden de opstellers dat plegers van mensenhandel streng vervolgd moeten worden, inclusief medeplichtige ambtenaren. De bescherming van slachtoffers van mensenhandel door de lokale overheid de afgelopen jaren wordt ‘zwak’ genoemd.

In 2010 werden nog vier slachtoffers gemeld van mensenhandel en in 2009 nog zestien. Vorig jaar waren dat er geen. Dat is kenmerkend voor het gebrek aan de kennis om slachtoffers te identificeren, zo stellen de rapporteurs. Ondanks de significante populatie aan buitenlandse vrouwen die op Curaçao werkzaam zijn als sekswerker. Organisaties in Colombia en Venezuela maken er melding van slachtoffers van gedwongen, seksuele uitbuiting op het eiland te hebben bijgestaan. In de geheime blijf van- mijn-lijfhuizen op Curaçao zijn afgelopen jaar geen slachtoffers van mensenhandel opgevangen. Ook is er geen beschermingsprogramma voor slachtoffers.

Geen rapporteur

De initiatieven van het afgelopen jaar zoals een meertalige campagne over gedwongen prostitutie of arbeid die rond de internationale Dag tegen Mensenhandel werd gehouden,

- Advertentie -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Ministry of VROMI announces opening of Great Bay Fresh Water Pond Channel

GREAT BAY, Sint Maarten (DCOMM) – The Ministry of Public Housing, Environment, Spatial Planning, and Infrastructure (Ministry of VROMI), will temporary open the Great Bay Fresh Pond...

Democracy now! | Wednesday, July 6, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NTR | Eén op drie Caribische Nederlanders gediscrimineerd, ‘Weet waar je aan begint als je naar Nederland wil’

John Samson DEN HAAG – Eén op de drie Caribische Nederlanders ervaart discriminatie in Nederland, blijkt uit onderzoek van het CBS. “Weet waar je aan begint als je...

Ingezonden | We doen het maar zelf

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

Extra | Journaal 5 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -
- Advertentie -