27 C
Willemstad
• donderdag 7 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Meer tijd voor aanpassing kassabonnen

Tot 1 april 2014

kassaWILLEMSTAD — Ondernemers krijgen tot 1 april volgend jaar de tijd om hun kassabonnen aan de vereisten te laten voldoen.
Dat heeft minister José Jardim van Financiën 28 oktober in een officiële mededeling laten weten. Daarmee komt hij tegemoet aan een verzoek dat de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC) bij de minister neerlegde.

- Advertentie -

Per 1 mei jl. moeten ondernemers op de kassabon de zogenaamde ‘eenheidsprijs’ vermelden, dat is inclusief omzetbelasting (ob).
Vanwege uitvoeringstechnische redenen hadden ondernemers hiervoor al uitstel gekregen tot 1 oktober.
In een brief d.d. 25 september aan de minister heeft VBC-voorzitter Herman heeft de minister  besloten aan het verzoek tegemoet te komen ‘gelet op het feit dat de betrokken ondernemers in verband met de vereiste aanpassingen veelal afhankelijk zijn van een derde, bijvoorbeeld een automatiseerder of softwareleverancier, en slechts beperkt invloed op deze derde hebben’.
De minister laat weten dat tot 1 april 2014 de Inspecteur geen sancties zal opleggen als de eenheidsprijs inclusief ob niet wordt vermeld op een kassabon.
Ondernemers moeten wel voor 1 januari volgend jaar bij de Inspecteur aangeven dat de aanpassingen niet bij hen op tijd kunnen plaatsvinden.
De goedkeuring geldt alleen voor dit onderdeel van de kassabon, en niet voor de andere vereisten zoals opgenomen in artikel 44a van de landsverordening.
Ook geldt per 1 oktober wel de verplichting om bij prijsaanduidingen (bijvoorbeeld op het schap) de prijs inclusief ob te vermelden.

Extra kosten
Volgens de VBC zou het nooit de intentie van de regering kunnen zijn om de ondernemers met extra kosten op te zadelen.
Vandaar dat Behr in zijn brief tevens het verzoek had neergelegd om ‘uit pragmatische, efficiency- en kostenoverwegingen de huidige praktijk van ‘de goedgekeurde kassabon’ van toepassing te verklaren en de voorgestelde ‘wettelijke kassabon’ in te trekken’.
Volgens de VBC krijgen zowel de consument als de fiscale autoriteiten met deze zogenaamde goedgekeurde kassabon ook alle informatie.
Op deze ‘goedgekeurde’ bon staan de prijzen per product niet inclusief ob, echter staat er wel een inclusieve prijs op het totaalbedrag.
Een ander punt dat volgens de VBC aandacht verdient is het feit dat de regering het voornemen heeft om het hele fiscale systeem te herzien.
Het zou efficiënter zijn om in deze transitieperiode het huidige ‘goedgekeurde kassabonsysteem’ te hanteren totdat dit nieuwe stelsel is ingevoerd.

“Hierna kan gewerkt en geïnvesteerd worden in een structureel nieuw wettelijk kassabonsysteem”

, aldus Behr.
Jardim laat in een reactie per brief weten dat hij aan het verzoek om ‘de verplichting om de eenheidsprijs inclusief ob op een kassabon (tijdelijk) te laten vervallen’ niet tegemoet kan komen. Wettelijke vereisten kunnen niet zomaar terzijde worden geschoven, aldus de minister.
Voor een definitieve andere regeling zou weer een wetswijziging nodig zijn.
Daarbij is het volgens Jardim van groot belang dat de consumentenprijs vermeld wordt op de kassabon om zo bij de consument en bij belastingheffing duidelijkheid te verschaffen over de prijs van een product of dienst.
Tenslotte zijn volgens de minister de extra kosten die komen kijken bij de aanpassingen, nooit een reden geweest om een afwijkende handelwijze, dus het vermelden van de eenheidsprijs exclusief ob, toe te staan.

Supermarkten

Wat Joel Da Silva Gois betreft, directeur van groothandel Goisco en namens de supermarkten (Suvecu) in de VBC, is het laatste nog niet over de kassabon gezegd.
Volgens hem ondervindt het hele bedrijfsleven problemen met de softwaretechnische aanpassingen.
De supermarktsector heeft het volgens hem echter extra lastig vanwege de ob-differentiatie in drie tarieven.
Volgens Da Silva Gois wordt er momenteel een afspraak voor een gesprek met Jardim gemaakt.

Advertentie

To Top

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Ministry of VROMI announces opening of Great Bay Fresh Water Pond Channel

GREAT BAY, Sint Maarten (DCOMM) – The Ministry of Public Housing, Environment, Spatial Planning, and Infrastructure (Ministry of VROMI), will temporary open the Great Bay Fresh Pond...

Democracy now! | Wednesday, July 6, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NTR | Eén op drie Caribische Nederlanders gediscrimineerd, ‘Weet waar je aan begint als je naar Nederland wil’

John Samson DEN HAAG – Eén op de drie Caribische Nederlanders ervaart discriminatie in Nederland, blijkt uit onderzoek van het CBS. “Weet waar je aan begint als je...

Ingezonden | We doen het maar zelf

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

Extra | Journaal 5 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -
- Advertentie -