27.3 C
Willemstad
• zondag 28 november 2021 03:47

Laatste reacties

- Advertentie -

Meer militairen gepakt met drugs

Vakbond militairenWillemstad – Er zijn afgelopen jaar meer militairen naar Nederland gestuurd en uit hun functie gezet omdat ze drugs hadden gebruikt dan een jaar ervoor. Het aantal is bijna verdrievoudigd, bevestigt woordvoerster van de Marine in het Caribisch gebied, Maartje van der Maas desgevraagd.

Advertentie

Het gaat om militairen die op Curaçao en Aruba zijn gestationeerd van vooral de marine en landmacht.
In 2012 waren het vijf militairen die in aanraking kwamen met drugs en daarop voortijdig terug naar Nederland werden gestuurd.
Een jaar later, in 2013, waren dat er dertien.

,,Het is niet zo”, legt Van der Maas uit, ,,dat we strenger zijn gaan controleren. Volgens mij is het toeval dat het er vorig jaar dertien waren. Het zou zo maar eens kunnen dat het volgend jaar weer vijf of minder zijn”, meent de woordvoerster.

Defensie heeft een zero tolerance- beleid.

,,Dat betekent dat als iemand ook maar in aanraking is geweest met drugs, diegene wordt geschorst. Zodra een verdenking op je rust dat er een overtreding van de opiumwet is geweest wordt je teruggestuurd en uit je functie gehaald”, legt Van der Maas de gang van zaken uit.

- Advertentie -

Als dan vervolgens door onderzoek van het Openbaar Ministerie blijkt dat het personeelslid van defensie daadwerkelijke verdovende middelen heeft gebruikt, volgt ontslag.
Juist op de Caribische Eilanden zijn ze er extra scherp op om het drugsgebruik onder personeel te voorkomen en bestrijden.
Een van de speerpunten van Defensie in ‘de West’ is namelijk de handel in verdovende middelen tegengaan.
De in militaire zaken gespecialiseerde advocaat Sébas Diekstra behartigt de zaken van de meesten van de gerepatrieerde militairen.
Hij acht het bewijs in meerdere gevallen ‘flinterdun’ zegt hij tegenover De Telegraaf.

In die zaken is het extra schrijnend dat de betrokkenen niet alleen meteen worden teruggehaald naar Nederland, maar ook nog eens direct uit hun functie worden gezet. De militairen worden hierdoor op voorhand gestraft zonder dat het wangedrag vaststaat”, aldus de raadsman.

Dit jaar, zo laat Van der Maas weten, hebben zich overigens nog geen incidenten omtrent drugs en militairen gestationeerd in ‘de West’ voorgedaan.

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

- Advertisement -

back home

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

DH | Irion gives insight into reform measures for Finance Ministry

PHILIPSBURG--Finance Minister Ardwell Irion on Thursday gave Members of Parliament (MPs) an insight into the reform measures for the Finance Ministry in the country package. The country package...

AntilliaansDagblad | Huis in beschermd natuurgebied Bonaire

Stinapa weet niets van plannen en zegt zich kritisch op te zullen stellen Kralendijk - De officiële bekendmaking van de bouw van een huis in de beschermde bufferzone...

AntilliaansDagblad | Flamingo Oscar losgelaten

Toen bij de Fundashon Dier en Onderwijs Cariben een melding binnenkwam van een gewonde flamingo, ging oprichter en dierenarts Odette Doest direct op redding uit. Ze kreeg het...

AntilliaansDagblad | Capriles Kliniek met zaak tegen overheid

Willemstad - De Capriles Kliniek begint een rechtszaak tegen de Curaçaose overheid. De inzet zal zijn dat de tarieven worden aangepast en dat de geleden schade wordt...

AntilliaansDagblad | Einde Tayer Soshal

Willemstad - De sociale werkplaats in Landhuis Groot Santa Martha sluit definitief de deuren. De Fundashon Tayer Soshal is in staat van liquidatie gesteld. De negentien werknemers...

AntilliaansDagblad | Minister overleeft, maar diep door het stof

Willemstad - MFK-minister Dorothy Pietersz-Janga van GMN heeft het Statendebat overleefd met ‘slechts’ een motie van afkeuring, maar moet voortaan wel het parlement tijdig informeren over ‘welke...
- Advertentie -