32 C
Willemstad
• dinsdag 3 oktober 2023

PBC | Veiligheidsheffing maakt vluchten uit Curaçao weer een stukje duurder

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een nieuwe heffing op vertrekkende passagiers op Curaçao, de Passenger Safety Oversight Charge (PSOC), gaat reizen van of naar Curaçao weer wat duurder maken. Het...

AD commentaar | Analyse: Dag van de waarheid nadert

Je zou het met alle fratsen van de regering-Pisas rond de controversiële aankoop van Campo Alegre en alle (zure) grappen die erover worden gemaakt, gezien de...

PBC | Centrale Bank: Aanzienlijke risico’s bedreigen economische groei Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Ondanks hoopvolle groeicijfers, waarschuwt CBCS-president Richard Doornbosch voor aanzienlijke risico’s die het economisch herstel kunnen bedreigen. Het niet bereiken van een oplossing voor ENNIA...

ParadiseFM | Woensdag inaugurele vlucht Avior airlines

De Venezolaanse luchtvaartmaatschappij Avior gaat weer op Curaçao vliegen. De eerste vlucht vanuit Caracas start op 4 oktober. Dat meldt het Curaçaose toeristenbureau. Avior is de derde...

ParadiseFM | Elizabeth de Cuba nieuw Cft-lid

Elizabeth de Cuba is voorgedragen als lid van het Cft. De Rijksministerraad is vandaag daarmee akkoord gegaan. Zij volgt per 1 oktober Gregory Damoen op als lid...

ParadiseFM | CBV lanceert solidariteitsfonds

Zorgbond CBV lanceert een solidariteitsfonds. Uit dat fonds worden leden die hun werk onderbreken om actie te voeren gecompenseerd. Dat werd gisteren aangekondigd op een persconferentie. Volgens...
- Advertisement -spot_img

Meer coke vanuit de Caribbean

HomeMediaMeer coke vanuit de Caribbean
Foto |  EPA
Foto | EPA


Miami/Willemstad – In de afgelopen drie tot vijf jaar is de hoeveel cocaïne die wordt verscheept door het Caribisch gebied gestegen met vijf tot zestien procent. Dat zei Vito Salvatore Guarino, afgevaardigde van de US Drug Enforcement Administration (DEA), in Puerto Rico tegenover de krant El País.

,,Jaren terug passeerde zo’n 70.000 kilo drugs de regio, maar vandaag de dag ligt dat cijfer tussen de 90.000 en 100.000 kilogram”, aldus Guarino.

Zestien procent van de cocaïne in Amerika is afkomstig uit het Caribisch gebied.
Volgens het artikel zijn de routes die worden gebruikt voor de drugssmokkel hetzelfde gebleven.

,,Ze reizen ’s nachts in onbekende boten en hebben als eindbestemming de Dominicaanse Republiek en Puerto Rico. Anderen gebruiken het oostelijke gedeelte van het Caribisch gebied, maar de meerderheid van de coke komt vanuit de Dominicaanse Republiek”, aldus Guarino over de nachtelijke avonturen van de drugssmokkelaars.

De coke wordt meestal verdeeld, de helft van de drugs gaat richting Europa en de rest naar de Verenigde staten. In sommige gevallen komt het een land binnen met de hulp van corrupte lokale autoriteiten, weet de man van DEA.

Op 9 april werd er door de Amerikaanse kustwacht 1,5 ton coke aangetroffen aan boord van een speedboot. Na een achtervolging kon de drugs in beslag worden genomen.

Ook op 31 maart werd een soortgelijke boot gestopt tijdens de smokkel van 1,7 ton cocaïne.

Jamaica stond altijd bekend als hoofdleverancier van de marihuana in Amerika, maar nu blijkt uit het International Drug Control Strategy Report dat deze ‘softdrugs’ tegenwoordig veel vaker worden vervangen door de invoer van cocaïne.

,,Drugs vanuit Jamaica hebben meestal de bestemmingen Amerika, Canada of andere Caribische landen. Maar marihuana en cocaïne worden vanuit dat land ook vervoerd naar Engeland, België, Duitsland en Nederland”, aldus het rapport.

Zowel Amerikaanse als Caribische autoriteiten hebben laten weten dat ze verwachten dat het aantal drugstransporten zal toenemen door de strijd tegen drugs in Mexico en Centraal- Amerika. Yury Fedotov, van het UN Office on Drugs and Crime (UNODC) waarschuwde eerder al in een rapport dat de routes door het Caribisch gebied als een dreiging moeten worden gezien voor de stabiliteit van de regio.

Eerder deze maand kondigde hij in New York aan dat er een nieuw plan wordt opgesteld voor de Caribische gemeenschap (Caricom) om met het probleem om te kunnen springen. Ook wordt er twee jaar een fikse som geld, 11,7 miljard dollar, geïnvesteerd om de strijd met drugs aan te gaan.

Tijdens een bliksembezoek aan de regio vorig jaar herinnerde de vicepresident Joe Biden de vijftien leiders van Caricom er aan dat Washington 200 miljoen dollar investeerde in het zogenoemde ‘Caribbean Basin Security Initative’, om ze te helpen het probleem van de drugssmokkel aan te pakken.

Sommige experts laten tegenover El País weten dat er vanuit de regio juist geklaagd wordt over Washington. Zij zouden geen informatie over hun eigen antidrugsoperaties vrijgeven aan de verschillende Caribische leiders.

 

Bron: Antilliaans Dagblad

back home

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties