29 C
Willemstad
• dinsdag 26 september 2023

Democracy now! | Monday, September 25, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Belangenverstrengeling Silvania in de schaduw van het pokerlicht?

Redactioneel commentaar | Dick Drayer - Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De aankondiging vandaag van een groot gokgerelateerd evenement op Curaçao werpt vragen op over de rol van de...

PBC | Het gebit van Willemstad straalde glanzend, helder en trots

door het oog van een cameraman | Tim van Dijk WILLEMSTAD – In de diepe schaduw van Willemstad’s bruisende leven schuilt een stille pijn, vergelijkbaar met een gebit...

PBC | Curaçao Medical Center onder druk om afsprakensysteem te verbeteren na herhaalde oproep van Gezondheidsinspecteur

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Gezondheidsinspecteur, professor Keli, heeft opnieuw aandacht gevraagd voor patiënten die wachten op een afspraak bij het Curaçao Medical Center. In een brief aan...

PBC | Uitgezette huurders van een FKP-huis krijgen aanzienlijke schadevergoeding

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een huurder van een FKP-huis in Curaçao krijgt bijna 120.000 gulden schadevergoeding nadat hij volgens de rechter ten onrechte zijn huurwoning was uitgezet. De...
- Advertisement -spot_img

Trouw | Peter R. de Vries neergeschoten in Amsterdam, Rutte en Grapperhaus naar NCTV

HomeLandenNederlandTrouw | Peter R. de Vries neergeschoten in Amsterdam, Rutte en Grapperhaus...
Peter R. de Vries . ANP REMKO DE WAAL

Bij een schietpartij in Amsterdam is dinsdagavond rond 19.30 uur misdaadverslaggever Peter R. de Vries neergeschoten, zo heeft de politie bevestigd.

Hij werd neergeschoten op de Lange Leidsedwarsstraat, in de buurt van het Leidseplein. Daar is ook de studio van RTL Boulevard, waar De Vries vanavond te gast was. Volgens de NOS zijn er vijf schoten gelost en melden bronnen en ooggetuigen dat De Vries in het hoofd is getroffen. Of het slachtoffer nog aanspreekbaar was, kon de politiewoordvoerder niet zeggen.

Op een filmpje dat rondgaat op sociale media, is 64-jarige De Vries te zien met een bebloed gezicht. Hij ligt op zijn rug op de straat. Omstanders helpen hem en roepen of er al gebeld is naar 112.

Een vrouw die op de nabijgelegen Prinsengracht woont en met haar twee honden buiten was, hoorde vier schoten. Ze zag de schutter wegrennen, langs een terras op de Prinsengracht. “Hij had iets in zijn handen wat hij probeerde te verstoppen, zo leek het.” Ze is in shock, vertelt ze ongeveer anderhalf uur na de schietpartij aan het ANP. “Ik zag iemand op de grond liggen en een vrouw schreeuwde en rende erheen.”

De wijde omgeving rond de Lange Leidsedwarsstraat afgezet. De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema is dinsdagavond samen met de hoofdofficier van justitie en de politiecommissaris bijeen. De zogeheten driehoek bespreekt de actuele situatie. Volgens het AD is er een verdachte aangehouden op de A2 in verband met de aanslag.

Lees hier een interview terug met De Vries, waarin hij spreekt over zijn drijfveren bij moordzaken als die op Nicky Verstappen.

Reacties

Politici reageren geschokt op het nieuws. Demissionair minister Wopke Hoekstra (Financiën) heeft tijdens het debat over de Voorjaarsnota vanavond in de Tweede Kamer kort stilgestaan bij het neerschieten van De Vries. Hij sprak van “verschrikkelijke berichten” uit Amsterdam. “We kennen natuurlijk de toedracht niet”, aldus Hoekstra. “Maar wat de toedracht ook is, dit is onvoorstelbaar en verschrikkelijk nieuws.” Hoekstra is het eerste lid van het demissionaire kabinet dat zich uitspreekt over de aanslag. Hij benadrukt dat zijn collega Ferd Grapperhaus (Justitie) later met een formele reactie komt.

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers noemt het “een afschuwelijk bericht en de vreselijkste flashback naar andere aanslagen op onze vrije samenleving”. PvdA-leider Lilianne Ploumen spreekt van een aanslag “op de journalistiek en onze vrije samenleving” en PVV-fractievoorzitter Geert Wilders noemt het “vreselijk”.

Partij voor de Dieren-leider Esther Ouwehand schrijft: “afschuwelijk bericht over aanslag op Peter R. de Vries. Geen woorden voor. Laten we hopen dat hij het redt.” Jesse Klaver, leider van GroenLinks, spreekt van een “afschuwelijk bericht”. Hij roept mensen op: “Verspreid nooit beelden van slachtoffers. Ook nu niet.”

D66-Kamerlid Hanneke van der Werf hoopt dat “deze journalist niet voorgoed de mond gesnoerd is”. Stephan van Baarle (DENK) noemt het een “walgelijke en laffe daad”.

“Het is afgrijselijk dat, nadat eerst een advocaat is neergeschoten, nu een journalist wordt neergeschoten”, aldus een zichtbaar aangeslagen Nilüfer Gündogan (Volt) tijdens het Kamerdebat over de Voorjaarsnota.

Thomas Bruning, secretaris van de Nederlandse Vereniging voor Journalisten noemt het onvoorstelbaar dat de misdaadjournalist is neergeschoten en ‘treft het de journalistiek recht in het gezicht’.

Bron: Trouw

Dit artikel is geplaatst in

21 reacties

 1. @Mano:
  Wbt de voornaam Delano deel ik jouw mening. Surinamers geven hun zonen graag namen als bvb Delano. Wanneer ze 2 of 3 x een naam hebben gehoord, blijven ze volhouden dat het een ‘Surinaamse ‘ naam is.
  Overigens zou ik nooit mijn zoon Delano hebben genoemd, al was het alleen maar omdat dat de 2e voornaam van Bouterse is.
  Mogelijk waren/zijn de ouders van die mislukte rapper fans van Bouta.

 2. Meliuslegere schreef;
  “@Ericlapas:
  Ik begrijp dat jouw ‘bysites’ getrouwd zijn. Hoe dom kun je dan zijn.”

  @Melius L., ik zou ericlapas niet zo serieus nemen. Het is niet uitgesloten dat hij zomaar weer iets verzint, een beetje flauwe melodramatische grap, dat is ericlapas ten voeten uit. Zo kent men hem op KKC.(lol)

 3. @Martijn schreef;
  “de schutter is waarschijnlijk de Antiliaan Delano. S zo wordt er in de Nederlandse media verteld.”

  Het zou zomaar kunnen, hoewel er zowat geen Antilliaanse Delano’s bestaan. Delano is nou typisch één van de favoriete jongensnamen die Surinamers aan hun zonen geven. In Nederland alleen al wonen er een paar duizend Surinaamse Delano’s, Romano’s en Glen’s. Volgens menig Surinamer zijn het ‘Surinaamse’ namen.

  Tot ik eens eerlijk en oprecht vertelde dat het geen Surinaamse namen zijn, maar Romaanse namen. En Glen(n) is een Engelse naam. Dus Spaanse en Italiaanse, dus Europese namen. En toen, toen werden ze erg boos op mij. (lol)

  Maar goed, die Delano G. zou best een Surinaamse vader of moeder kunnen hebben, dus een Surinaams-Antilliaanse dader is ook een mogelijkheid. ik vermoedde al iets dergelijks toen ik las dat de 21 jarige afkomstig is uit Rotterdam.

 4. @Ericlapas:
  Ik begrijp dat jouw ‘bysites’ getrouwd zijn. Hoe dom kun je dan zijn.
  Doe van Peter waren ongehuwd, tenminste toen zij een relatie met hem hadden. Ik adviseer je dus, om je volgende buitenvrouw te kiezen uit de categorie ongehuwden.
  Kan niet zo moeilijk zijn op een eiland met 10% vrouwen overschot. Dan heb je ook geen politiebescherming nodig.

 5. Geen Marokkaan, maar de schutter is waarschijnlijk de Antiliaan Delano. S zo wordt er in de Nederlandse media verteld.

 6. @William schreef;

  “en wat the fuck heeft BLM hiermee te maken.”

  hahahahaha, inderdaad, ik dacht er ook het mijne van. Het is m.b.t. bovenstaand nieuwsartikel toch wel een nogal vreemdsoortige opmerking. Overigens, de enige demonstratie die ik heb gespot is een bozeboerendemonstratie. (lol lol lol)

 7. @Meliuslegere, ik heb ook een open huwelijk en wordt voortdurend bedreigd. “Laat mijn vrouw met rust”, “Wat moet jij met mijn vrouw?” en ga zo maar door. Ik heb politiebescherming gevraagd maar die weigeren mij te beschermen want ik lok het zelf uit zegt de politie.

 8. We moeten wel het gebeuren relatief zien. Op geluidsopnamen zijn 4-5 schoten gehoord. Een beroepsschutter is opgeleid om te doen. Groepje schieten met 3 treffers. Maar er is niet vastgesteld door al die meepraters dat alle schoten in het hoofd of zelfs in het lichaam terecht zijn gekomen. Natuurlijk is hetgeen hier gebeurd is verbijsterend. Laten we hopen dat de meeste schoten geen doel hebben getroffen. Tzt zal door de pers tot in de treuren worden herhaald wat er precies is gebeurd voorzover vrij gegeven. De rest blijft gissen voor ons omstanders….

 9. Een zeer en heel slechte gebeurtenis dat Peter R de Vries is neer geschoten, hoop dat hij overleeft en wens zijn F&F veel sterkte toe, in deze zeer moeilijke tijd

 10. @Mano: zolang er leven is er hoop. Hij is een sterke, sportieve kerel, wat de kans op overleven altijd vergroot.
  Anderzijds: wat Joep Meloen stelt is ook realistisch. Met vijf kogels in je hoofd, is de kans op leven als een kasplantje volop aanwezig.
  Het zou mij niet verbazen als de lichtgetinte Rotterdammer van Marokkaanse afkomst blijkt te zijn. Hoe de andere verdachte (35 jarige Pool) in het plaatje past, zullen we later wellicht vernemen.

  @Ericlapas:
  Theoretisch is het natuurlijk mogelijk dat de aanslag uit een ‘andere hoek komt’.
  Maar: Peter stond al geruime tijd op de dodenlijst van Ridouan Taghi en was de ‘adviseur’ van Nabil.
  Hoe groot acht jij, daarbij vergeleken, de kans dat Jacqueline met wie hij al 35 jaar is getrouwd, ineens een huurmoordenaar zou inschakelen? In Nederland is echtscheiding vrij eenvoudig, kan zelfs online.
  Of dat een van zijn opeenvolgende ‘bysites’ (die allebei inmiddels met een ander getrouwd zijn) iets soortgelijks zouden doen?

 11. @Joep M. schreef;
  @ Mano,
  “Zelfs als Peter dit overleeft zal hij niet meer dan een kasplantje zijn, 3 kogels in je hoofd richt hoe dan ook schade aan. Er zijn genoeg voorbeelden van mensen die slechts 1 kogel in het hoofd hadden en tot niets meer in staat waren.”

  Dat klopt, Joep M. Maar er zijn uitzonderingen op de regel. Weet zelf van een man die al jaren een kogel in z’n hoofd heeft. De kogel zit op een plek die niet zoveel schade aanricht. De hem behandelende hersenchirurgen besloten het te laten zitten, want als ze het eruit gaan pulken is het zeker dat er dan wel echte schade optreedt.
  Maar ja, 3 kogels is misschien een beetje té.

  @joep M. schreef;
  “De daders zijn kennelijk gepakt en jawel, het waren weer eens Marokkanen. Op zich ook niet echt verbazingwekkend, daar het Taghi proces al een tijdje loopt en de Vries daar ook bij betrokken was.”

  Nou, zo zeker is dat niet hoor, de 2 mannen die gisterenavond op A2 waren aangehouden zijn een Pool en een 21-jarige man uit Rotterdam. De derde arrestant, de lichtgetinte man met het zwart petje waarvan velen er vanuit gingen dat hij de dader moest zijn, is vrijgelaten. Het blijkt dat juist hij er niets mee van doen had.

  Betreft Taghi, weet je nog vorig jaar toen het bericht naar buiten kwam dat Peter de V. door Thagi op een dodenlijst was geplaatst? Nou, Taghi reageerde behoorlijk geagiteerd op dat nieuws. Hij is zelfs zover gegaan dat hij Peter de V. verzocht om bij hem langs te komen. Wat dan ook gebeurd is.
  M.a.w., je moet niet vergeten dat die zware jongens elkaar ook flink dwars zitten of zoals men in het Papiamentu zegt, ‘pone pia pa otro’ = elkaar een voetje zetten of iets dergelijks. (lol)

  Taghi is de ultieme boeman, wat hij inderdaad ook is. Maar nu dat hij vastzit kan om het even welke vijand ‘in naam van Taghi’ een moordopdracht geven. Maar de opdracht komt vrij zeker niet uit zijn koker. Peter de V. was n.l. met 1000 en1 zaken bezig.

  Ik dacht ook dat er Marokkanen, Antillianen/Surinamers bij de aanslag betrokken waren. Maar nu blijkt toch dat er in ieder geval een Pool één van de verdachten is. Wat betreft die 21 jarige man, die zou zomaar van Antilliaanse, Surinaamse of misschien wel van Albanese komaf kunnen zijn. Who knows.. het blijft gissen, meer niet.

 12. Het is een tering zooi overal. Lees net in de Nyt dat de president van Haïti JoveneleMoïse in zijn huis is doodgeschoten, zijn vrouw zwaar gewond.
  WT een samenleving zeg.

 13. Nou we moeten wel een beetje voorzichtig zijn met ons oordeel. Het is bekend dat Peter R. de Vries een openhuwelijk had dus de dader kan ook in die richting gezocht worden.

  Het is toch walgelijk dat hier op Curaçao gelijk beelden van Peter liggend in de Regulier Dwarsstraat met een bebloed gezicht via social media werd verspreidt.. Wat het nog walgelijker maakt is dat TV Direct deze beelden liet zien en over een collega journalist had.

 14. @ Mano,

  Zelfs als Peter dit overleeft zal hij niet meer dan een kasplantje zijn, 3 kogels in je hoofd richt hoe dan ook schade aan. Er zijn genoeg voorbeelden van mensen die slechts 1 kogel in het hoofd hadden en tot niets meer in staat waren.
  De daders zijn kennelijk gepakt en jawel, het waren weer eens Marokkanen. Op zich ook niet echt verbazingwekkend, daar het Taghi proces al een tijdje loopt en de Vries daar ook bij betrokken was.

  Het is triest dat dit gebeurt, maar hoop dat het voor de politiek nu eindelijk eens een wake up call is om de drugs criminaliteit harder aan te gaan pakken. Ik blijf het verbazingwekkend vinden dat je zo overduidelijk kunt zien wie zich bezig houdt met illegale praktijken, maar dat hen vervolgens geen stroobreedte in de weg wordt gelegd.

 15. @ericlapas schreef;
  “Nederland ‘had’ Peter R. de Vries”

  @ericlapas, waar heb je het nou over man? Hoezo Nederland “had”? Peter de Vries is nog niet overleden hoor. Nederland heeft nog steeds Peter de Vries. Bovendien kun je een paar kleine nietszeggende Curaçaose se nepjournalistjes niet vergelijken met een TOP-Journalist zoals Peter de V. is!

  Mogelijk hebben ze de daders al aangehouden. Het zou mij niet verbazen als er marokkanen en mogelijk zelfs Antillianen en/of Surinamers bij de die laffe aanslag betrokken zijn. Er lopen tegenwoordig een heleboel van dit soort in Nederland geboren en getogen jongens rond, voor een paar duizend euro’s kan men ze al inhuren. En meestal zijn ze dom ook nog, want ze worden altijd, i.i.g. meestal opgepakt. De grote vraag echter is; wie is de opdrachtgever? Want er is een opdrachtgever, dat is zeker.

 16. Eigenlijk moeten wij jaloers zijn, Nederland had Peter R. de Vries en wij moeten het met Richeron Balentin, Gilbert Sparen, Gonzalo Cuales, Mariano Heiden en andere slijmballen doen

 17. Ik ben niet zo gauw aangeslagen, zeker niet als er onbekenden of criminelen worden afgeschoten. Ik heb zelf meegemaakt dat iemand (waar ik zelf ook bij was/stond) werd doodgeschoten. Ik wist niet wie de man was en als vanzelfsprekend was ik er ook niet echt van onder de indruk. Maar voor Peter de Vries heb ik altijd veel respect kunnen opbrengen. Hij is een goed mens. Ik ben net als veel mensen in Nederland echt wel aangeslagen. Vind het gewoon zo erg man. Hij móét het overleven!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties