27 C
Willemstad
• woensdag 8 december 2021 00:08

Laatste reacties

- Advertentie -

Telegraaf | Zaak ABN Amro: ’Mogelijk nog meer verdachten’

Bart Mos

Hoofdofficier Guus Schram (l.) neemt oud-ABN Amro-baas Gerrit Zalm op de korrel Ⓒ ANP/Rene Bouwman/De Telegraaf

Amsterdam – Het als verdachte aanmerken van oud-ABN Amro-topman Gerrit Zalm en zijn voormalige collega-bestuurders Joop Wijn en Chris Vogelzang is een ’momentopname’ – er kunnen nog meer verdachten bij komen, en de verdenkingen kunnen wegvallen. Voor nu zijn er „voldoende aanwijzingen om personen als verdachten aan te merken”, aldus hoofdofficier Guus Schram van het Functioneel Parket, onderdeel van het Openbaar Ministerie, in een toelichting op de schikking – van bijna een half miljard – voor de gebrekkige witwascontrole bij ABN.

Waarom heeft u alleen oude bestuurders als verdachten aangemerkt, terwijl die al jaren geleden zijn vertrokken en het onderzoek zich ook richt op de jaren daarna?

„Dat is de stand nu. Het is een momentopname. In het onderzoek van komende maanden kunnen daar andere verdachten bij komen, en er kunnen verdachten afvallen. Maar bij het naar buiten brengen van deze transactie met de bank leek het ons goed om openheid te verschaffen en aan te geven hoeveel natuurlijke personen we nu als verdachte aanmerken.”

- Advertentie -

„We hebben vandaag gemeld dat de rechtspersoon ABN Amro strafbare feiten heeft gepleegd. Dan is de vervolgvraag: zijn er natuurlijke personen die als feitelijk leidinggevers schuldig hebben gemaakt aan die strafbare feiten? Mocht uit ons komende onderzoek blijken dat zij zich daar inderdaad schuldig aan hebben gemaakt, dus als dat bewijsbaar is, dan zullen wij dat aan de rechter voorleggen.”

Bekijk ook: Witwasboete van €480 miljoen voor ABN Amro

“Ik wil benadrukken dat we nog geen vervolgingsbeslissing hebben genomen. Het is dus wezenlijk iets anders dan wat er momenteel parallel bij ING speelt”

De advocaat van Gerrit Zalm heeft in een reactie aangegeven dat er met het aanmerken van hem en zijn voormalige collega’s als verdachten onnodig veel reputatieschade is aangericht. Zijn collega Chris Vogelzang en hijzelf hebben bijvoorbeeld hun functies bij Danske Bank moeten opgeven.

- Advertisement -

„Ik wil benadrukken dat we nog geen vervolgingsbeslissing hebben genomen. Het is dus wezenlijk iets anders dan wat er momenteel parallel bij ING speelt. De personen bij het onderzoek naar ABN Amro zijn alleen nog maar aangemerkt als verdachten. We willen als OM zo open mogelijk communiceren, want een transactie vindt buiten de openbaarheid van een rechtszaal plaats. En als dan uit de feiten blijkt dat er personen als verdachten valt aan te merken, dan zetten we die stap ook. De status van verdachte biedt deze personen ook een betere bescherming, aangezien verdachten bepaalde rechten hebben, die je bijvoorbeeld als getuige niet hebt. Zo hebben verdachten het recht om geen antwoord te geven op vragen die wij ze stellen. Als getuigen in het onderzoek naar de bank zelf zijn ze al eerder gehoord, en toen hadden zij die rechten niet.”

Bekijk ook: Gerrit Zalm: ’Dit is onnodig beschadigend’

Is het niet vreemd dat volgens documenten van toezichthouder De Nederlandsche Bank het bij ABN Amro in 2017 helemaal koek en ei was, en DNB vervolgens korte tijd later tegen diezelfde bank aangifte doet?

„Het is niet aan ons om iets over DNB te zeggen. Dat kunnen we ook niet goed inschatten. In een strafrechtelijk onderzoek kijk je niet naar de rol van de toezichthouder, in die zin dat wij daar iets van vinden. Dat daar intern bij de bank discussie over is geweest, dat kan natuurlijk heel goed. Maar DNB heeft wel door de jaren heen wel degelijk signalen afgegeven. Dat vormde, samen met signalen van de FIOD, in 2019 ook reden voor de start van ons onderzoek.”

Bekijk ook: Witwascontrole ABN in 2017 nog voldoende: ’DNB heeft bakken boter op het hoofd’

Heeft de beschikking van het Haags gerechtshof om voormalig ING-topman Ralph Hamers alsnog voor de rechter te brengen invloed gehad op jullie besluit om nu ook bestuurders van ABN Amro in persoon als verdachten aan te merken?

„Nee, in de ING-zaak is er een vervolgingsbeslissing genomen door het hof. In de zaak van ABN Amro komt uit het onderzoek naar de feiten en omstandigheden naar voren dat er voldoende aanwijzingen zijn om personen als verdachten aan te merken. Dat is echt iets anders dan een vervolgingsbeslissing. Daar zijn we nog niet aan toegekomen.”

Bekijk ook: Aast justitie nu ook op vervolging Zalm? 5 vragen

Is het puur toeval dat jullie pas na de beschikking van het hof over Hamers met deze schikking naar buiten komen? Aanvankelijk zou het onderzoek naar ABN Amro namelijk al eind vorig jaar zijn afgerond.

„Het een heeft niks met het ander te maken. Planningen lopen soms anders dan gedacht. Het heeft niks te maken met de artikel 12-procedure in de ING-zaak.”

U heeft de schikking met ABN Amro voorgelegd aan een toetsingscommissie die is ingesteld door de overheid. Daarmee vraagt u dus min of meer toestemming aan de aandeelhouder van staatsbank ABN Amro voor het opleggen van een boete van €480 miljoen. Is daar geen sprake van conflicterende belangen?

„Nee, ik denk dat je van een bank die grotendeels eigendom van de overheid is mag verwachten dat die juist een grotere verantwoordelijkheid heeft om de poortwachtersrol op een goeie manier in te vullen. We eisen dat natuurlijk van alle banken, maar voor banken die van de overheid zijn geldt dat des te meer.”

Bron: Telegraaf

- Advertisement -

Artikel delen

6 reacties

 1. “@ Drechi,

  Het grote verschil met Nederland en hier is dat de bestuurders in Nederland, TERECHT, worden aangewezen als verdachten. Hier is dat nog niet gebeurd, sterker nog ze lopen allemaal nog vrij rond en Isenia zit zelfs bij Aqualectra.”

  Klopt je zou na Girobank en ENNIA tenminste verwachten dat er een enquete commissie wordt opgericht en dat bepaalde figuren verhoord gaan worden, zodat wij als samenleving leren van onze fouten. Zelfs het oproepen van mensen met verantwoordelijkheid is op Curacao is een stap te ver.

  When you can’t stand the heat…

 2. Er is altijd een groot verschil tussen fraude plegen of laten gebeuren en ergens boven in de top zitten en er niets of te weinig te hebben mee gedaan.

  Drechi snapt natuurlijk dat niet.

 3. @Drechi:
  Als ik hier mijn mening zou ventileren over ABN/AMRO zou Commentpolis direct moeten censureren en mijn moeder zaliger zou mij vanuit de hemel toeroepen dat ik mijn mond met zeep moest wassen. Laat ik het erop houden dat ik 9 jaar geleden mijn rekeningen bij de betreffende bank heb opgezegd en mijn geld bij een andere bank heb ondergebracht.
  Evenals Joep M. ben ik (ik citeer):’tegen iedere vorm van ‘corruptie machtsmisbruik, cliëntelisme, fraude etc etc WAAR ook ter wereld.’
  Ik begrijp dat Joep permanent op Curacao woont, dus meer belang heeft bij wat er hier gebeurt in vergelijking met elders (bvb in Nederland).
  Een niet onbelangrijk verschil is ook dat er Nederland nu eenmaal meer banken zijn, waar je (mits met een geldig legitimatiebewijs) binnen 10 minuten een rekening kunt openen. Op Curacao ligt dat naar mijn ervaring wat gecompliceerder.

 4. @ Drechi,

  Het grote verschil met Nederland en hier is dat de bestuurders in Nederland, TERECHT, worden aangewezen als verdachten. Hier is dat nog niet gebeurd, sterker nog ze lopen allemaal nog vrij rond en Isenia zit zelfs bij Aqualectra.
  Terugbetalen van geld is ook nog niet aan de orde, dus voorlopig lopen we hier nog ver achter bij de wat doortastende aanpak van Nederland.

  En voor je het niet had begrepen, ik ben tegen IEDERE vorm van corruptie, machtsmisbruik, cliëntelisme, fraude etc etc WAAR ook ter wereld. Alleen wonen wij op Curacao en dat heeft een directe impact op ons leven. Daarom maak ik mij meer druk over wat er hier gebeurt dan wat er ergens anders gebeurt.

 5. He Drechi, ik denk dat er op deze rots al zoveel shit is dat t echt totaal niet nodig is om de rest van de wereld erbij te halen om de kkc vol te krijgen

 6. Mijn Hemel… Kent jullie grenzeloze smeerlapperij dan geen grenzen Dames?? Als het namelijk over Eric Garcia zou gaan, zou KKC BOL staan van minachtende uitlatingen, waarbij mijn lieftallige Neysa Isenia steevast ook niet ongeschonden uit zou zijn gekomen.
  Nu doet een Makamba hetzelfde (de zaak flessen, anders krijgen we dat “welles nietes- verhaal” weer) , maar deze zaak wordt wel wonder boven wonder”met de mantel der smeerlapperij” bedekt…
  Ik zou zeggen: Drechi pa bosnan Tur Dames. Mijn tweede naam is: “Ik wacht wel… mijn beurt komt ALTIJD”

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | VS scherpt regels aan voor reizigers

Wie vanaf nu vanuit Curaçao naar Miami of New York reist moet aan strengere regels voldoen. De VS hebben de inreismaatregelen aangescherpt vanwege de Omicron variant van...

ParadiseFM | Moordzaak Poentje Castro pro-forma voor de rechter

Na 11 jaar verschijnt er eindelijk een verdachte voor de rechter voor moord op Poentje Castro. De Arubaanse reporter werd in 2010 dood gevonden in zijn huis....

Democracy now! | Tuesday, December 7, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 7 december 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Amnesty International en VluchtelingenWerk op werkbezoek naar Curaçao en Aruba

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Amnesty International en Vluchtelingenwerk bezoeken volgende week Curaçao en Aruba. Zij voeren dan gesprekken met de autoriteiten, Venezolanen en activisten naar aanleiding van hun...

PBC | Curaçao heeft dringend pro-actief en rules-based toezicht nodig op de financiële sector

Door Servaas Houben en Ronald Ketellapper Financiële instellingen in kleine staten worden vaak niet ‘gecontroleerd’ door onafhankelijke (financiële) media, ratingbureaus en consumentenbescherming organisaties. Toezichthouders moeten daarom een ​​actievere...
- Advertentie -